FC Volendam - FC Groningen

03 mei 2009 /

Volendam verzuimt zelf te scoren in kansrijk duel tegen FC Groningen

Door Cor Westerveld
Een pijnlijke nederlaag voor FC Volendam tegen FC Groningen. In de 94e minuut sloeg het noodlot toe. Invaller Smit liet zich in de luren leggen door Gonzalo Garcia, die vervolgens Tim Matavz in de gelegenheid stelde om de ploeg van Ron Jans nog aan de overwinning te helpen. In eerste instantie wist de uitstekend op dreef zijnde doelman Jeroen Verhoeven de inzet van Matavz nog te keren, maar een tweede poging was wel raak; ook de naar de doellijn toegesnelde Tim Bakens kon daar niets aan veranderen. De bijna 6000 toeschouwers zagen de gelukkigste ploeg winnen. De wedstrijd had trouwens een hoog Andijk-gehalte, want twee spelers uit het West-Friese dorp stonden op het veld. Bij FC Volendam was dat Aaron Meijers en bij FC Groningen Pepijn Kluin.

Een gelijkspel had de krachtsverhouding beter weergegeven, maar daar had FC Groningen geen boodschap aan. Beide ploegen streden voor de winst. FC Groningen vervulde haar sportieve plicht. De andere uitslagen onderin waren in zoverre in het voordeel van FC Volendam dat Roda JC nu laatste staat omdat het in eigen huis verloor van Willem II. Sparta stelde zich definitief veilig door een even klinkende als verrassende 4-0 thuiszege op Ajax. De Graafschap won bij NAC met 1-0. De kraker onderin is volgende week De Graafschap-FC Volendam. Hekkensluiter Roda JC speelt in de slotronde in De Kuip tegen Feyenoord en mag niet verliezen wil het niet rechtstreeks degraderen. Er is dus nog van alles mogelijk, maar FC Volendam doet er goed aan om in de laatste speelronde zelf orde op zaken te stellen in Doetinchem.

Bijna succes
De ploeg van Frans Adelaar had het zich zelf wat gemakkelijker kunnen maken door de prachtige kansen die het creëerde tegen FC Groningen te verzilveren. Vrij snel na de aftrap had Jack Tuyp bijna succes na een voorzet van Rowin van Zaanen, maar de inzet van Tuyp leverde niet meer op dan een hoekschop. Ook de bezoekers troffen bijna doel in de openingsfase toen Koen ven der Laak Markus Berg aanspeelde, maar die schoot de bal naast. De thuisclub leek op voorsprong te komen toen Gerson Sheotahul Van Zaanen wegstuurde, maar doelman Luciano da Silva wist de bal nog net tot hoekschop te verwerken. De volgende kans was voor Gerry Koning - na goed voorbereidend werk van Dominique van Dijk - maar ook hier rolde niet meer uit dan een corner. Beide doelmannen waren uitstekend op dreef. Een vrije trap van Danny Holla bracht de bal bij Koen van der Laak, maar diens kopbal werd een prooi voor Jeroen Verhoeven. In kansrijke positie raakte Andreas Granqvist namens FC Groningen de bal verkeerd en dat was maar goed ook voor de thuisclub. Bij een goede pass van Meijer op Rowin van Zaanen kwam Luciano da Silva net op tijd zijn doel uit om erger te voorkomen.

Mooiste kans
En zo golfde het spel heen en weer in deze enerverende wedstrijd waarin beide ploegen scherp op winst bleven spelen. De mooiste kans kreeg Andreas Granqvist, maar die verzuimde van schrik de bal langs Verhoeven te tikken. Pech had FC Volendam toen Tim Bakens de bal uit een vrije trap van Van Dijk via zijn lichaam naast de paal zag gaan. Een volgende vrije trap van Van Dijk werd door zeker twee oranjehemden gemist. Zoals verwacht kwam Melvin Platje in het veld. Rowin van Zaanen maakte in de 55e plaats voor hem. Jack Tuyp kreeg na een vrije trap van Van Dijk nog een prima schietkans maar zag de bal naast het doel gaan. Om nog meer snelheid in de Volendamse aanval te brengen werd in de 70e minuut Narsingh ingezet voor Jack Tuyp door Adelaar. Narsingh ging een een-tweetje aan met Platje en had de bal voor het inschieten maar mikte veel te hoog. Volendam was de aanvallende ploeg, maar de uitvallen van FC Groningen waren niet van gevaar ontbloot. Zo was het aan Jeroen Verhoeven te danken dat de Groningers niet op voorsprong kwamen doordat hij een fraaie inzet van Gonzalo Garcia met een stijlvolle redding onschadelijk wist te maken.
Arvid Smit kwam in de 81e minuut het veld voor Mathieu Boots en had voor FC Volendam moeten scoren toen hij de bal ontving vanaf de rechtervleugel van de ijverige Gerry Koning, maar Smit had zijn vizier te hoog afgesteld. Dezelfde Smit zal nog wel aan deze kans hebben teruggedacht toen hij op slag van het einde van de wedstrijd aan de andere kant ongewild betrokken was bij de inleiding van het enige doelpunt van de wedstrijd. Een zure nederlaag voor FC Volendam. Tegen De Graafschap kan FC Volendam weer beschikken over zijn middenvelders Paul de Lange en Yannick de Wit. 



Laatste nieuws