FC Volendam oogst succes en applaus (update)

FC Volendam - Fortuna Sittard (2 - 0)

02 februari 2018 / Jupiler League

Na een 3-0 nederlaag tegen FC Dordrecht en 1-2 verlies thuis tegen FC Emmen, was Fortuna Sittard er alles aan gelegen een goed resultaat neer te zetten tegen FC Volendam om zodoende in het spoor te blijven van koploper NEC. FC Volendam is het nieuwe jaar begonnen met drie overwinningen en doet volop mee in de strijd om de derde periode. Op voorhand dus een wedstrijd om naar uit te kijken.

Zonder de geblesseerde Kees Kwakman, Luis Pedro voor de geschorste Rodney Antwi en Henny Schilder voor Erik Schouten, die vorige week tegen Go Ahead Eagles zijn neus brak, stond de ploeg van Misha Salden dus voor de zware taak om  het succes van de afgelopen weken een vervolg te geven. Vanaf de aftrap blaakte de thuisclub van energie en de wil om tegen titelpretendent Fortuna Sittard voor de drie punten te gaan, droop van de gezichten van de spelers af. Met fraai positiespel werd vanaf de aftrap de helft van de tegenstander opgezocht.

Gijs Smal

De Limburgers kwamen goed weg toen uit een hoekschop Gijs Smal met een kopbal leek te gaan scoren. Het jonge talent Perr Schuurs wist de bal nog net bij de doellijn weg te werken. Joey Veerman testte daarna doelman Miguel Santos met een vrije trap van net buiten het strafschopgebied. Santos wist de inzet tot hoekschop te ranselen. De derde kans was voor Enzo Stroo. Hij kreeg de bal uit een voorzet van Gijs Smal en nam de bal in een keer op zijn linker pantoffel. Fortuna Sittard had niet te klagen dat de inzet van Stroo net langs de verkeerde kant van de paal ging. Pas na ruim een half uur spelen  lukte het Fortuna Sittard om zelf aanvallend wat te  laten zien. Finn Stokkers bracht met een goede steekbal  Djibril Dianessy in schietpositie, maar meer dan een hoekschop leverde deze kans niet op. Een kopbal net naast het doel van Hobie Verhulst was de laatste aanvallende impuls van de bezoekers in de eerste helft. Het vaak oogstrelende positiespel van FC Volendam en de kansen ten spijt, wist de thuisclub zichzelf niet te belonen in de eerste helft.

Pijlsnel

Na de hervatting, met Gerry Vlak voor de in de slotfase van de eerste helft geblesseerd geraakte Nick Runderkamp (kwam bij een landing ongelukkig neer), nam Fortuna Sittard het initiatief. De thuisclub moest even meer het accent leggen op de verdediging, zonder echt in gevaar te komen. Met een vloeiende combinatie, ingeleid door Joey Veerman, werd Nick Doodeman over de rechtervleugel  weggestuurd en diens voorzet werd in de 52e minuut door Luis Pedro achter doelman Santos gewerkt, 1-0. Twee minuten later werd Fortuna opnieuw onder de voet gelopen via de rechtervleugel, wederom door de pijlsnelle Nick Doodeman. De Westfries gaf een voorzet op maat aan Luis Pedro. De maker van het eerste doelpunt zag dat de op links meegekomen Gijs Smal in betere positie stond en speelde de bal dus naar hem door. Met een strakke schuiver ging de bal bij de tweede paal onhoudbaar voor Santos over de doellijn, 2-0.

Pijn

Nick Doodeman (Man of the Match) kreeg nog een kans om Fortuna Sittard nog meer pijn te doen, maar zijn inzet leverde niet meer dan een hoekschop op. Een solo van de sterk ingevallen Gerry Vlak eindigde met een schuiver naast het doel. Fortuna Sittard bracht nog drie invallers binnen de lijnen, maar  aan het spelbeeld veranderde niks. FC Volendam hield de wedstrijd in handen. Kay Tejan mocht in de slotfase nog zijn debuut maken bij de thuisclub.

Erik Schouten

Uitgezonderd de supporters in het vak van Fortuna Sittard, keerden de 2939 bezoekers met een zeer voldaan gevoel huiswaarts. FC Volendam laat weer voetbal zien waarvoor je graag naar het stadion gaat! Volgende week vrijdag speelt FC Volendam de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Mogelijk kan het da ook weer beschikken over Kees Kwakman en Erik Schouten. In het ziekenhuis Waterland in Purmerend werd de neus van Schouten vrijdag rechtgezet en de Westwouder verwacht en hoopt zelf met een beschermmasker binnen een twee weken weer te kunnen spelen.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Henny Schilder, Kevin Visser, Luis Pedro (80. Kay Tejan), Nick Doodeman, Nick Runderkamp (46. Gerry Vlak), Gijs Smal, Enzo Stroo (80. Teije ten Den), Joey Veerman, Daan Klinkenberg.

Tekst:Cor Westerveld
Foto's: Fred Rotgans