FC Volendam geeft gelijkspel uit handen

14 januari 2011 /

Vreugde in slotfase van korte duur

Door Cor Westerveld

FC Volendam heeft tegen MVV de kans laten liggen om de achterstand op koploper FC Zwolle te verkleinen. Zelf bij een gelijkspel had de ploeg van Gert Kruys een punt ingelopen op FC Zwolle, maar op het moment dat de thuisclub op de valreep (89e minuut) de gelijkmaker produceerde, sloeg in de 90e minuut MVV opnieuw toe. Lance Voorjans kon uit een voorzet van Omer Kulga ongehinderd de bal langs doelman Ruiter koppen en zodoende de winnende treffer scoren.

De Maastrichtenaren waren dolblij met de overwinning. Trainer René Trost was een gelukkig man. “Er zijn van die wedstrijden dat de tegenstander het net niet weet te vinden. Zo’n wedstrijd had FC Volendam vanavond. Ze waren sterker. Op een goed moment viel voor ons het eerste doelpunt. Ik was er in de rust niet gerust op dat we de voorsprong zouden vasthouden. Daarom heb ik snel twee wissels ingebracht. We kregen zelfs nog de kans op 2-0. Heel vervelend was voor ons de gelijkmaker en ik hoopte toen dat het 1-1 zou blijven. Tot ieders verbazing pakten wij nog de overwinning”, analyseerde Trost de wedstrijd.

Doeltreffend
Gert Kruys vond dat Trost een groot compliment verdiende. “Ik baal van de tegengoal. We hebben een goed trainingskamp gehad maar dat kan de prullenbak in. De sfeer is ook goed binnen de ploeg maar dat kunnen we ook vergeten”, morde de trainer van FC Volendam teleurgesteld. “Wij waren niet agressief genoeg bij de goal. We moeten doeltreffender worden in de kansen. Ik mis ook de echte profmentaliteit bij Volendam.”
Kortom, net als de trouwe aanhang van FC Volendam had ook trainer Kruys zich een positievere hervatting van de competitie voorgesteld.
FC Volendam was het meest in balbezit. Schiep zich de nodige kansen, maar uiteindelijk was het invaller Kees Pier Tol die in de 89 minuut liet zien hoe je met kansen dient om te gaan. Snoeihard schoot hij de bal via de onderkant van de lat in het doel. Heel FC Volendam juichte, maar dat was van korte duur. Bij de eerste de beste tegenaanval stond de ploeg alsnog met lege handen na desorganisatie in de verdediging.

{foto4}

Prooi
In de eerste helft stelde Jack Tuyp Michiel Kramer in de gelegenheid om de thuisclub op voorsprong te zetten, maar de inzet van Kramer was te slap en daarom een gewillige prooi voor doelman Job Bulters, die verder nauwelijks in problemen kwam. Uit de eerste de beste hoekschop kwam MVV op voorsprong door Tom van Hyfte die de bal na bijna een kwartier spelen simpel langs doelman Robbin Ruiter kon intikken, 0-1. De Limburgers, die vanwege hun geldzorgen in het naburige Heerlen op trainingskamp waren geweest, kwamen goed weg toen Dominique van Dijk (Man of the match) via de linkervleugel een solo inzette en de bal net voorlangs schoot. Datzelfde overkwam Michiel Kramer even later vanaf de rechtervleugel. Uit een voorzet van Marijn Sterk kopte Melvin Platje de bal naast het doel. Dat waren de voornaamste wapenfeiten in de eerste helft.

Vizier
Na de hervatting gooide FC Volendam er een schepje bovenop. Het tempo ging omhoog. Dankzij doelman Ruiter, die een inzet van Malcom Esajas attent pareerde , bleef de schade beperkt tot een 1-0 achterstand. Met Charles Dissels als vervanger van Tuyp hoopte Kruys zijn ploeg nieuwe impulsen te geven. Roy Bakkenes schoot vanuit een goede schietpositie de bal hoog over het doel. MVV werd teruggedrongen, maar schroomde niet om te counteren. Bij een van die counters kwam FC Volendam goed weg toen Esajas - na aangeven van Voorjans - zijn vizier te hoog gericht had op het doel van Ruiter.
Uit en corner van Lindenberg kopte Kramer de bal hoog over het doel van Bulters. Kruys gooide er nog twee wissels in: Nick Tol en zijn neef Kees Pier Tol kwamen in het veld voor Melvin Platje en Roy Bakkenes. Nadat Robbin Ruiter ten koste van een hoekschop een inzet van invaller Jonas Olsen onschadelijk had gemaakt, zorgde Kees Pier Tol met zijn gelijkmaker voor vreugde bij de thuisclub, 1-1. Nog geen minuut later was de vreugde omgeslagen in grote teleurstelling omdat MVV toch nog met de zege aan de haal ging.