FC Volendam geeft goed visitekaartje af tegen Groningen

27 juli 2011 /

FC Volendam geeft goed visitekaartje af

Op weg naar de opening van het nieuwe voetbalseizoen in het eerste weekend van augustus was niet alleen FC Groningen maar zeker ook FC Volendam gebaat bij een degelijke wedstrijd. FC Groningen had een pijnlijke nederlaag geleden tegen HSV Hamburg, terwijl Volendam zich nog te weinig aan de tand had gevoeld. Met name was er een ontevreden gevoel na de wedstrijd tegen Alemannia Aachen, waarin vijf reële kansen onbenut bleven.

In het gastvrije Roden, waar het veld soppig was na een uur rijkelijke regen, was aan niets te merken dat het een oefenpotje was. FC Groningen was op volle sterkte, met een elftal uit alle hoeken van de aarde. Bij Volendam ontbraken Jack Tuijp en ook nog Barry Opdam. In de aanval werd gekozen voor Robert Mühren en Michiel Kramer, in de rug gesteund door Dominique van Dijk en Roy Bakkenes. Op het middenveld moesten de verbindingen gelegd worden door Rick Kruys en Olaf Lindenbergh. Achterin werden Gerry Koning, Leon Tol, Henny Schilder en Lorenzo Piqué gedirigeerd door Robbin Ruiter.
Vanaf de aftrap liet FC Volendam zien, dat er weinig ontzag was voor de Groningers, die het afgelopen seizoen een uitstekend resultaat hadden neergezet in de subtop van de eredivisie. Gesteund door een massaal opgekomen publiek trok FC Groningen ten aanval. FC Volendam gaf bijna een helft lang geen krimp.

Veel kansen kreeg Volendam niet, maar het gaf achterin ook helemaal niets weg. Een solide partij voetbal, waarmee het seizoen vol vertrouwen tegemoet gezien kan worden. Toch werd het nog voor rust 1-0 door Niklas Pedersen, toen Henny Schilder op avontuur ging. Een verkeerde keuze bij de voortzetting gaf Groningen de gelegenheid razendsnel om te schakelen. Het verdedigingscentrum van Volendam was ontregeld, wat een unieke ruimte bood. Leon Tol had de sleutel voor de oplossing aan de voet, maar slaagde er niet in onheil te voorkomen. Kort ervoor was Dominique van Dijk naar de kant gegaan voor Kevin Tano, waardoor de creativiteit op het middenveld een andere aanpak vereiste.

{foto3}

Met deze gegevens startte de tweede helft. FC Volendam bleef geloven in de eigen kracht, maar had de pech dat de assistent-grensrechter niet bij de les was. Juist toen Gerry Koning druk zette voor een nieuwe Volendamaanval, mocht Bacuna uit buitenspelpositie alleen op Robbin Ruiter afgaan, wat 2-0 betekende. De ploeg boog een aantal minuten heel diep. Dat kostte direct een derde doelpunt door Tim Matavz. FC Groningen had de buit binnen, maar de voorsprong was wel erg riant gezien het spelbeeld. Vergeleken met het spel van de eerste helft, kwam FC Volendam er in de tweede helft minder aan te pas. Toch had het 3-1 moeten worden. In de slotfase mocht Kees Tol er tussenuit trekken. Hij koos niet voor de uitstekende eigen kans maar gaf door aan Michiel Kramer. Hoewel er een Groningse teen tussen zat, was het een 100% kans die voor een vrijwel leeg doel gemist werd. Ook een goed genomen vrije trap van Rick Kruys leverde niets op omdat Brian van Loo in de goede hoek zat. Zaterdag rest nog een laatste generale repetitie in Hoorn tegen Hollandia.