FC Volendam gretig van start

30 juni 2012 /

Op het fraaie complex van LSVV opende FC Volendam het seizoen 2012-2013 met een aantrekkelijke partij voetbal. Op een veld dat zeer bekend aanvoelde. Het kunstgras was aangelegd door dezelfde firma die dat in het KRAS-Stadion had gedaan en waarover de Nederlandse profvoetballers een prima oordeel velden. Voor ruim 600 toeschouwers die zich in een heerlijke avondzon koesterden, was ook LSVV gemotiveerd er een mooie pot van te maken. De derde klasser was de laatste weken blijven trainen om FC Volendam goed te kunnen weerstaan. De 1-4 overwinning liet zien, dat voor de mannen van het andere oranje de eerste tekenen zeer hoopvol zijn.

{foto6}

Vanaf de aftrap ging FC Volendam vol op de aanval. Binnen tien minuten werd twee keer gescoord. Eerst was het Michiel Kramer die koppend een corner van Raymond Fafiani afwerkte en vijf minuten later zat Paul de Lange er goed bij, toen LSVV de bal niet lekker kon uitverdedigen. FC Volendam dacht dat het een gelopen koers was. Maar vanaf de aftrap werd een balcirculatie in de achterste linie, waarbij Sonny Stevens wat in het nauw gebracht werd, de inleiding tot de tegengoal. De afwerking van Van Lieshout oogstte een dankbaar applaus. Voor LSVV, met op nummer 3 Peter Wijker, was dit het sein om de zaken beter te gaan controleren. Het frank en vrije open voetbal werd ingeleverd voor een compacter spelletje. Volendam moest creatiever zijn om de doelpuntenproductie te kunnen opvoeren. Na de eerste vier pittige trainingen van donderdag en vrijdag was dat een fikse klus, die een half uur lang wel kansjes maar geen doelpunten meer opleverde. In de laatste vijf minuten leek het toch te gaan lukken. Maar de bal wilde er niet meer in.

In de tweede helft stond er een geheel nieuw elftal aan Volendamkant. De kersverse trainer Hans de Koning, zelf afkomstig uit Langedijk, liet de jongere garde opdraven. Met herkenbaar elan werd LSVV stijf vastgezet op eigen helft. Was voor rust de kracht vooral op rechts, na rust was het met name Ludcinio Marengo die aan de linkerkant een kwelling was voor LSVV. In de eerste helft had Raymond Fafiani op links alle ruimte, waar te weinig mee gedaan werd, in de tweede helft had Marengo over aandacht niet te klagen. LSVV had er de grootste moeite mee. Pas toen de snelste speler als bewaker op hem gezet werd, was dat tot bedaren gebracht. Het leed was toen al geleden, want FC Volendam leidde inmiddels met 1-4. De 1-3 werd door Ludcinio Marengo zelf bedacht en afgewerkt. Een fraaie solo van links leek op de doellijn gestuit te worden, maar een laatste poging om het subtiele lobje met een omhaal uit het doel te halen, was achter de lijn. De attent leidende Ruud Bossen zag het van nabij en wees terecht naar het midden. Vrij snel daarna kopieerde Roy Bakkenes van rechts dat huzarenstukje. Hij speelde de keeper uit en schoof de bal in het lege doel. LSVV zat niet stil. Was voor rust de bal al via de bovenkant van de lat over het doel verdwenen, na de rust was het schot vol op de lat, zonder dat de rebound benut kon worden. In de slotfase overkwam Volendam hetzelfde. Michael Tol raakte vol de paal, waarna uit de corner de bal opnieuw via paal en lat over het doel verdween.

{foto3}

Hans de Koning heeft 22 spelers aan het werk gezien. De eerste indruk zal hem welgevallig geweest zijn. De contouren waren zichtbaar, de gretigheid aanstekelijk, de les voor de komende week simpel. In Vaals zullen de spelers ervaren wat deze eerste wedstrijd aan vervolg vraagt.