FC Volendam heeft nederlaag aan zichzelf te wijten tegen Veendam

05 oktober 2012 /

’FC Volendam heeft nederlaag aan zichzelf te wijten tegen Veendam’

Door Cor Westerveld

Trainer Gert Heerkens van SC Veendam was na afloop blij, heel blij zelfs en trots op zijn spelers. Zijn ploeg stond in het eerste kwartier aardig onder druk, kreeg een vijftal hoekschoppen tegen, moest herhaaldelijk vrije trappen weggeven en hectische momenten doorstaan, maar uit dit alles vloeide geen bloed. Enerzijds door goede reddingen van doelman Theo Timmermans van Veendam en anderzijds doordat de aanvallers van de thuisclub de kansen niet wisten te verzilveren.

Michiel Kramer, Nick Coster en Robert Mühren hadden hun vizier niet op volle scherpte staan. Veendam kwam voor de ogen van de bijna drieduizend toeschouwers geleidelijk aan uit de greep van Volendam. Na een voorzet van Sidney Schmeltz schoot Sander Rozema de bal maar net over de lat. Volendam was dus gewaarschuwd. Eerder al was het Boy Deul bijna gelukt om in zijn eentje door de verdediging van de wijdbroeken heen te breken.
In de tweede helft begon Veendam steeds meer vat te krijgen op het spel van Volendam.

Laag tempo
“We speelden in een te laag tempo. Wil je winnen, dan moet je pijn willen lijden. We hebben de nederlaag aan onszelf te wijten. In de eerste helft hadden we onszelf al moeten belonen. In de tweede helft waren we een moment niet scherp en kregen we de eerste goal tegen. Na de 0-1 hebben we nog extra aanvallers (Marengo en Kuwas, red.) ingezet en volle bak één op één gespeeld. Je probeert dan nog wat te forceren”, aldus een niet blije Hans de Koning.
De trainer vond overigens dat FC Volendam wel erg veel vrije trappen tegen had gekregen. Een saillant detail is dat FC Volendam vorig jaar op eigen veld een 2-1 nederlaag leed tegen FC Oss en ook toen Merlijn Gerritsen de scheidsrechter was.
Ook in de tweede helft wist de thuisclub geen raad met de gecreëerde kansen. Uit een voorzet van Gerry Koning kopte Mühren de bal over. Aan de andere kant schoot oud-Volendammer Boy Deul de bal maar net naast namens Veendam. Jack Tuyp - na zijn blessure weer van de partij- haalde vol uit na een breedtepass van de opgestoomde Gerry Koning, maar hij vond doelman Timmermans op zijn weg.

{foto3}

Vrije trap
In de 71e viel de openingstreffer aan de andere kant. Lars Lambooy kopte een vrije trap van Boy Deul in de uiterste hoek, 0-1. In de 86e minuut was het de andere Lars (Hutten) in het team van Veendam die alle illusies op een nog te behalen gelijkspel definitief de grond inboorde door een fout in de verdediging van FC Volendam af te straffen. Doelman Sonny Stevens reageerde niet adequaat genoeg op een terugspeelbal van Man of the Match Henny Schilder en Lars Hutten was er toen als de kippen bij om de zege veilig te stellen voor zijn ploeg, 0-2. En dat betekende dat Veendam voor het eerst sinds 2001 weer eens een uitwedstrijd won van FC Volendam. De spelers en technische hebben 17 dagen de tijd om de wonden te likken, want de eerstvolgende competitiewedstrijd is op maandag 22 oktober op Het Kasteel tegen Sparta.