FC Volendam heeft vizier nog niet op scherp (update) +foto/video

14 juli 2012 /

In Haren trad FC Volendam aan voor de bijna traditionele oefenwedstrijd tegen FC Groningen. Werd het vorig jaar 3-0, nu 4-0, maar om met Co Adriaanse te spreken, deze cijfers zijn slechts voor de scorebordjournalistiek.

Op een zeer zachte grasmat, waarop de spelers vaak weggleden, onder een lekkere zomerzon, trad FC Volendam met name in de eerste helft sterk aan. De eerste Groningse goal voel kort voor rust, toen Eric Schouten ongelukkig van de bal weggleed en de weg open lag voor Michael de Leeuw. Die stand deed weinig recht aan wat er te zien was in de voorgaande minuten. FC Groningen startte weliswaar gretig, wat al snel twee vrije trappen opleverde, maar het antwoord van Volendam mocht er ook zijn. In een prachtige aanval kreeg Robert Mühren volop ruimte. Hij haastte zich om te schieten, terwijl er alle tijd was om Volendam op 0-1 te zetten. Na een uitstekende redding van Sonny Stevens was het vervolgens Jack Tuijp, die alleen voor het Groningendoel verscheen. Zijn kapbeweging was er net een teveel, want daarmee werd een unieke kans om zeep geholpen. Ook een kopbal van Michiel Kramer had een beter lot verdiend. FC Volendam gaf niets weg, het veldspel zag er verzorgd uit, maar de teller stond op nul, tot het slippertje achterin.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld. FC Volendam verschool zich voor de 1950 toeschouwers niet. Het had weliswaar minder balbezit, maar in de opbouw werden goede mogelijkheden gecreëerd. De mooiste was toen er na een vrije trap een vier tegen twee situatie ontstond. Roy Bakkenes koos voor eigen succes met een zwak schot, terwijl zowel links als rechts van hem de ruimte open lag om tot de gelijkmaker te komen.
Na een aantal wissels was het verband uit de Volendamploeg, die op zich uitstekend stond. De druk van FC Groningen nam gaandeweg toe, wat in de laatste vijftien minuten nog drie doelpunten opleverde. Ook al omdat de verdediging de Groningers veel ruimte liet op jacht naar de gelijkmaker en persoonlijke fouten onvoldoende wist te herstellen. De 4-0 kwam hard aan, beseffend, dat het in de eerste helft zomaar 0-2 had kunnen staan. Wie FC Volendam aan het werk zag, zal hoopvol gestemd zijn, zeker als de Volendamkanonnen hun vizier goed afgesteld hebben.

Trainer Hans de Koning was tevreden over het spel, maar vond de uitslag wat te hoog uitgevallen. ,,Maar van zo'n wedstrijd leren de spelers meer dan van een potje tegen een amateurclub. Maak je tegen een goede eredivisieploeg een foutje, dan is het meestal direct een doelpunt. Dat hebben we vandaag kunnen zien'', aldus de coach.

Woensdag speelt FC Volendam in het Zilveren Bottertoernooi om 19.30 uur tegen IJsselmeervogels in het KRAS-Stadion. Zaterdag om 17.00 uur tegen Spakenburg.