FC Volendam doet zichzelf te kort

FC Volendam - Helmond Sport (2 - 2)

18 augustus 2017 / Jupiler League

De kop is eraf. De ouverture van FC Volendam tegen Helmond Sport kende twee gezichten: de thuisclub gaf in de eerste helft de toon aan en de bezoekers in het tweede bedrijf, waarin ze een 2-0 achterstand wisten te nivelleren: 2-2. Gezien het spelbeeld een juiste uitlag. Voor de aanvang van de wedstrijd werden de oud-spelers, bestuursleden, vrijwilligers en supporters die in het afgelopen jaar FC Volendam zijn ontvallen, met een applaus gevolgd door één minuut stilte herdacht. De wedstrijd zelf begon ietsje later omdat assistent-scheidsrechter Jermaine Lapar vlak voor aanvang geblesseerd raakte. Zijn taak werd overgenomen door de vierde official Sam Dröge en diens taak door Lapar.

FC Volendam opende sterk. In de tiende minuut wist het al een voorsprong te nemen. Een vrije trap van Kevin van Kippersluis werd door Erik Schouten verlengd en vervolgens prima ingetikt door Nick Runderkamp, 1-0. De snelle en behendige Luis Pedro gaf vervolgens Dylan Mertens een schietkans, maar die schoot de bal naast. Henny Schilder stond aan de basis van Volendams tweede treffer. De bal werd uit zijn loepzuivere pass door Nick Runderkamp voor het doel gebracht, waarna spits Teije ten Den de talentvolle doelman Stijn van Gassel in de twintigste minuut het nakijken gaf, 2-0.

Timing
Met die snelle en verdiende voorsprong leek er het erop dat het niet bij twee tegentreffers zou blijven voor Helmond Sport. Temeer omdat FC Volendam het spel dicteerde en kansen bleef creëren. Bij een voorzet van Kevin van Kippersluis maakte Luis Pedro in een bijna onmogelijke situatie optimaal gebruik van zijn timing en sprongkracht. Zijn fraaie kopbal plofte echter buiten bereik van doelman Stijn van Gassel achter de deklat op het doelnet. Helmond Sport kwam enkele keren gevaarlijk uit. Bij een van die uitbraken kon de Belgische spits Arne Naudts - uit een voorzet van Brandon Ormonde-Ottewi - de bal nėt niet achter doelman Hobie Verhulst werken. De mooiste kans op de aansluitingstreffer kreeg Robert Braber, maar die presteerde het met alleen Verhulst nog voor zich om de bal meters over het doel te schieten. Een aderlating voor Helmond Sport was het uitvallen van nieuweling Brandon Ormonde-Ottewil. De oud-jeugdspeler van Arsenal, een van de betere spelers van Helmond Sport, raakte na een prachtig solo langs een viertal wijdbroeken geblesseerd en werd vervangen door Ron Janzen, de man die later nog een belangrijke rol zou vervullen voor de Brabanders.

Pech
Pech had Nick Runderkamp dat zijn inzet tegen de lat spatte nadat Kevin van Kippersluis de bal prima had voorgegeven. Desalniettemin kon de thuisclub met een comfortabel lijkende 2-0 voorsprong de rust ingaan.
In de tweede helft een heel ander spelbeeld. De thuisclub liet de touwtjes vieren en Helmond Sport nam het initiatief over. Dat een wedstrijd snel kan omslaan werd in deze helft wel duidelijk. Het was de Belg Arne Naudts die in de 64e minuut met een rake kopbal de achterstand terugbracht tot 2-1. Luid aangemoedigd door de meegereisde supporters werd de thuisclub in een verdedigende rol gedrukt. Steven Edwards schoot namens Helmond Sport de bal nog naast het doel van Verhulst. De oranjegezinde supporters op de tribune waren er allerminst gerust op dat FC Volendam de voorsprong zou weten vast te houden.

Uitblinker
Met nog tien minuten op de klok bracht Misha Salden Kevin Visser in voor Dylan Mertens en Kees Kwakman voor uitblinker en man van de wedstrijd Nick Runderkamp. Het wedstrijdbeeld bleef hetzelfde: Helmond Sport bleef met ballen hoog voor de pot pompen op het doel van Hobie Verhulst. Tot drie keer aan toe moest de goalie van FC Volendam gestrekt naar de hoek om een doelpunt te voorkomen ten koste van een hoekschop. De thuisclub wankelde en de gelijkmaker leek dan ook in aantocht. In de 87e minuut was het invaller Ron Janzen die van dichtbij voor 2-2 tekende, nadat twee tellen eerder de bal nog van de lijn werd gehaald door een Volendamverdediger.

Valreep
In de spannende slotfase leek de thuisclub toch nog de overwinning te pakken. Na voorbereidend werkt van Joey Veerman was het doelman Stijn van Gassel die zijn ploeg op de valreep wist te behoeden voor een nederlaag door met een goede redding een kopbal van Kevin van Kippersluis onschadelijk te maken. Ook invaller Rodney Antwi was nog dichtbij de winnende treffer. Het spreekt voor zich dat de Helmonders met de 2-2 uitslag tevreden de bus instapten. De supporters en spelers van FC Volendam hadden na de 2-0 ruststand toch wel op een overwinning gerekend. Maar de neutrale toeschouwer moet wel tevreden zijn geweest met de einduitslag.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman, Luis Pedro (90. Rodney Antwi) Nick Runderkamp (72. Kees Kwakman), Teije ten Den, Dylan Mertens (72. Kevin Visser), Kevin van Kippersluis

Tekst: Cor Westerveld
Foto's: Fred Rotgans