FC Volendam houdt Emmen onnodig lang in de wedstrijd

23 november 2012 /

Door Cor Westerveld (Foto's: Fred Rotgans)

Door een moeizame maar verdiende overwinning op Emmen, is FC Volendam opgeklommen naar de vijfde plaats in de Jupiler League. De wijdbroeken verzuimden bij een 3-1 ruststand, in de tweede helft uit een regen van kansen verder afstand te nemen van FC Emmen. Invaller Noraire Mamedov wist de aansluitende treffer (3-20 te maken en daardoor bleef het tot de laatste minuut spannend in het Kras Stadion.

{foto1}

De thuisclub begon voortvarend. In de 12e minuut was het Michiel Kramer die bij een hoekschop van Raymond Fafiani (Man of the match) bij de eerste paal goed voor zijn man kwam en scoorde, 1-0. In de 18e minuut profiteerde Emmen gretig van zwak verdedigen van de thuisclub en kwam via Ruud ter Heide in de 24e minuut langszij, 1-1. FC Volendam, dat vol op de aanval speelde en het spel dicteerde, kon dus weer van voren af aan beginnen. Dat deed het met verve. Het was de nadrukkelijk aanwezige Raymond Fafiani die de bal uit een hoekschop vanaf rechts effectvol bij de tweede paal in de kruising liet verdwijnen. De verbouwereerde doelman Peter van der Vlag had het nakijken, 2-1.

Jack Tuyp
Nadat Jack Tuyp de bal uit een hoekschop van Fafiani over het doel had gekopt, had de topscorer van FC Volendam in de 38e minuut wel succes. Kramer gaf een sublieme pass op Tuyp die – fel op de huid gezeten door zijn vaste bewaker – op het juiste moment uithaalde en voor 3-1 zorgde.

{foto2}

Het leek een veilige marge om met een gerust hart de tweede helft af te werken. In het eerste bedrijf was FC Volendam immers al de bovenliggende partij. In de tweede helft zouden de mannen van Hans

de Koning tegen het laaggeplaatste Emmen het doelsaldo kunnen opvijzelen. Kansen daarop waren er genoeg. Hans de Koning had zelf wel vijf, zes mogelijkheden gezien om de score op te voeren. De aanvallers van de thuisclub lieten echter de mooiste kansen liggen.

{foto3}

Hakballetje
Onder anderen Mühren,Tuyp, Kramer (Na een hoogstaand hakballetje van Tuyp) en invaller Kuwas verzuimden om Volendam in veilige haven te loodsen. Emmen bleef daardoor hoop houden. De balvaardige Marvin Wijks mikte - nadat hij Rok Roy van zich had afgeschud – de bal maar net over de lat. Even later ontdeed hij zich opnieuw van de Volendamse verdediger en gaf de bal uitstekend mee aan invaller Norair Mamedov die, met nog een twintigtal minuten te gaan op de klok, voor de aansluitende treffer zorgde, 3-2.

Sonny Stevens
Doelman Sonny Stevens, die weer een puike partij keepte, moest in de tweede helft als de brandweer uitrukken en zich met gevaar voor eigen leven als een terriër op de bal storten om Emmen van scoren af te houden. Een ziedend afstandschot van Mamedov pakte hij ook klemvast. Dat het zolang spannend bleef, had de thuisclub aan zichzelf te wijten. Zelfs toen Emmen na een tweede gele kaart van oud-FC Volendamspeler Yannick de Wit met een mannetje minder verder moest, waren de meeste toeschouwers er nog niet gerust op dat FC Volendam ongeschonden het laatste fluitsignaal zou halen. Tot echte uitgespeelde kansen op de gelijkmaker kwam het echter niet voor Emmen.

{foto4}

Lef
Trainer Joop Gall was met Emmen naar Volendam gekomen met de wetenschap dat FC Volendam nog weleens punten verspeeld in thuiswedstrijden. Hij vond dat zijn ploeg de eerste twee doelpunten veel te gemakkelijk had weggegeven uit een corner. “Met veel lef zijn we aan de tweede helft begonnen. Na de 3-2 dacht ik dat er nog wat te halen viel voor ons.”

Hans de Koning complimenteerde zijn spelers. “Een verdiende overwinning. We hebben goed verdedigd. Alleen hadden we eerder de vierde goal moeten maken. We hebben kansen genoeg gehad om het veel eerder af te maken.”