FC Volendam houdt zichzelf in de race

09 april 2012 /

De laatste wedstrijd voor de winterstop was thuis tegen FC Oss. Op drie uitvallen van FC Oss na was FC Volendam de hele wedstrijd op de helft van de Brabanders te vinden. Twee van de drie uitvallen leverden twee Osssche doelpunten op. Voor FC Volendam scoorde alleen Rick Kruys , zodat de drie punten mee naar Oss gingen. Dat kon gebeuren. Erger was, dat daarmee een periode werd ingeluid, die FC Volendam zwaar zou berouwen. Wekenlang kon het Andere Oranje haar draai niet meer vinden, met als gevolg een plaats in het rechter rijtje. Erger nog, de plaatsing voor de Jupiler play-offs kwam aan een zijden draad te hangen. Na de beslist niet verdiende 1-0 nederlaag in Helmond, afgelopen vrijdag, had het Volendamelftal op paasmaandag in Oss dus twee zaken recht te zetten, met het doel een duw te geven aan een ‘mission (im)possible’. De teleurstelling in Helmond, de door FC Oss gekaapte punten en de hoop op echte misstappen van de concurrentie, waren de ingrediënten voor de wedstrijd in Oss.

Vanaf de aftrap leek het een leuke wedstrijd te worden. Binnen een paar minuten stond eerst de thuisclub en meteen daarna FC Volendam twee keer voor de keeper. Met name de kans van Jack Tuijp had verzilverd moeten worden. Het subtiele pasje van Achmed Ahahaoui zette Tuijp vrij voor de doelman, maar zoals zo vaak de laatste weken was het geen schot maar een schuivertje, waarmee de keeper geen problemen had. Daarna ontwikkelde zich een spelletje, dat een FC Osssupporter deed verzuchten, dat het niet om aan te zien was. FC Oss had thuis van FC Eindhoven en FC Zwolle gewonnen, maar dat was tegen FC Volendam niet te zien. Andersom liet Volendam te weinig zien, dat er nog een kans op Jupiler play-offs te verdienen was. Er kwamen wel kansen, maar daar werd op een zaalvoetbalmanier mee omgesprongen. Een vrije trap van Maikel van der Werff verdween langs de verkeerde kant van de paal en FC Oss kwam amper meer aan eigen kansen toe. De 0-0 leek de ruststand te worden, maar daar dacht toch Maikel van der Werff anders over. Een meter of vijf buiten het strafschopgebied mocht hij weer aanleggen. Nu koos hij voor de verste hoek, waar Van Trier stond. Via de binnenkant van de paal spatte de bal in het doel. Dat was verdiend, maar niet door voetbal waar de schaarse toeschouwers warm van werden.

Vanaf het eerste fluitsignaal in de tweede helft liet FC Volendam toch zien, dat er meer mogelijk kon zijn. FC Oss reageerde aanvankelijk goed, maar de tweede goal was niet te voorkomen. Nadat eerst Maikel van der Werff een vrije trap in de muur had geschoten, was de volgende aanval wel raak. Achmed Ahahaoui werd diep gestuurd. Hij was niet zelfzuchtig en gaf af op Adnane Tighadouini, die keurig zijn eerste goal in Volendamdienst scoorde. Een minuut later was het al 0-3, toen Achmed Ahahaoui een corner strak op het hoofd van Michiel Kramer legde. Zijn harde kopstoot verdween net onder de lat in het doel. Met nog ruim een half uur te gaan kon FC Volendam zich volop uitleven. Dat wilde de ploeg ook wel, maar lang niet alles lukte. Er werd soms gekozen voor frivool voetbal, in plaats van te zorgen voor een ruimere score. Adnane Tighadouini zette Jack Tuijp schuin voor het doel, maar zijn schot passeerde de paal op een paar centimeter aan de verkeerde kant. FC Oss zat niet stil, had niets meer te verliezen en trok vol overtuiging ten aanval. Dat leverde overigens weinig op. In het laatste kwartier dreigde de wedstrijd dood te bloeden. Voor FC Volendam leken de punten binnen en FC Oss had de krachten verspeeld. Twee wedstrijden in een weekend was kennelijk net iets te veel. Scheidsrechter Otto kreeg het nog wel even te verduren, omdat de Osssupporters vermeend hands constateerden en een strafschop wel zagen zitten. Hun aanmoediging leidde uiteindelijk toch tot een beloning. In de 91e minuut leverde een in tweede instantie niet goed verwerkte corner door Alexander Stankov de eregoal op. Hij hoefde op de doellijn de bal maar aan te raken. Het deed recht aan de inzet van FC Oss. FC Volendam pakte dankbaar de punten in, alsnog op weg naar toch nog de Jupiler play-offs.