FC Volendam strijdend ten onder tegen sterk Jong Ajax (update)

FC Volendam - Jong Ajax (1 - 2)

20 april 2018 / Jupiler League

De belangen waren groot: Ajax wilde punten pakken om kampioen van de Jupiler League te worden en FC Volendam had de punten nodig om in de race te blijven voor de Jupiler play-offs. De thuisclub moest de eer aan Jong Ajax laten, 1-2. Zoals coach Misha Salden enkele weken geleden al voorspelde, zal de beslissing vallen in de slotronde op zaterdag 28 april. Dan speelt FC Volendam in Almere tegen Almere City en zal het moeten winnen om nog in aanmerking te komen voor deelname aan de Jupiler play-offs. Ook  FC Den Bosch zit overigens nog in de race.

Spanning alom dus. En dat was in de wedstrijd FC Volendam-Jong Ajax niet anders. De Amsterdammers kregen de meeste kansen, maar FC Volendam zat ook een paar keer heel dicht bij een doelpunt. Dennis Johnsen kreeg plotseling een kans nadat Henny Schilder uitgleed maar hij schoot de bal hoog en ver naast het doel. Ook  Mateo Cassierra liet een fraaie kans liggen; hij hield aan zijn doelpoging niet meer dan en hoekschop over.

Toonzetting

Voor het eerste Volendamse gevaar zorgde Enzo Stroo. De ver uit zijn doel gekomen keeper Dominik Kotarski kreeg de bal niet onder controle, maar had geluk dat Stroo zich niet goed kon vrijspelen. Jong Ajax bleef echter de toon zetten en de thuisclub kwam goed weg  toen Mateo Cassierra een voorzet van Teun Bijleveld naast kopte en doelman Hobie Verhulst een prima kopbal van Dennis Johnsen fraai onschadelijk maakte.

Bovenkarspeler

De mooiste kans kreeg Kevin Visser. Het was de ab-so-lute uitblinker Joey Veerman die de bal naar de linkervleugel verzond en de voorzet die daarop volgde van Anthony Berenstein schoof Visser bij de tweede paal naast het doel, omdat de bal met een teen van Leon Bergsma was aangeraakt. In de 35e minuut  kwam Ajax op voorsprong via de Bovenkarspeler Dani de Wit. Over de rechtervleugel rukte hij razendsnel op en haalde vervolgens vernietigend uit, 0-1. Op slag van rust bracht Gerry Vlak FC Volendam langszij. Op zijn afstandsschot, dat tussentijds een paar keer  omhoog stuiterde, moest de Ajax-doelman het antwoord schuldig blijven, 1-1.

Na de hervatting kwam Dylan Mertens in het veld voor de niet fitte Kevin Visser. De thuisclub werd zwaar in de verdediging gedrukt en kwam in de eerste twintig minuten nog nauwelijks over de middenlijn. Mateo Cassierra kreeg de kans om zijn ploeg opnieuw aan de leiding te helpen, maar doelman Verhulst wenste niet aan het Ajaxfeestje mee te werken. Niet veel later was het Daan Klinkenberg die ten koste van een hoekschop een achterstand wist te voorkomen.

Kansen

In de 72e minuut mocht Enzo Stroo plaatsmaken voor Paul Kok. De vuurveter uit Hoogkarspel stuurde met een prima pass Anthony Berenstein op de Ajax-doelman af maar het lukte hem niet om deze te passeren. Gerry Vlak kon even later uithalen voor zijn tweede treffer van de avond, maar hij richtte de bal in handen van doelman Kotarski. In de 82e minuut zorgde invaller Kaj Sierhuis voor de 1-2. Een slecht genomen ingooi van Ties Evers leidde een razendsnelle counter in. Sierhuis schudde in de sprint Gijs Smal van zich af en liet doelman Verhulst voor de tweede keer achter het net vissen. Teije ten Den kwam nog in het veld voor Ties Evers maar gescoord werd er niet meer door de thuisclub.

Bewondering

Alleen een afzwaaiend afstandsschot van Joe Veerman dat net boven en naast de kruising van het Ajax-doel ging, leverde nog bewondering applaus op. FC Volendam werkte zich gisteravond uit de naad. Stond desondanks na afloop met lege handen, maar nadat bekend was geworden dat Almere City met 3-2 in en tegen Eindhoven had verloren, was dat toch een winst- en lichtpuntje voor de spelers en de supporters. De strijd is nog niet gestreden. Wordt volgende week zaterdagavond vervolgd in Almere.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers (84.Teije ten Den), Henny, Daan Klinkenberg, Gijs Smal, Joey Veerman, Nick Doodeman, Gerry Vlak, Enzo Stroo (72. Paul Kok), Kevin Visser (46. Dylan Mertens), Anthony Berenstein

Tekst: Cor Westerveld
Foto's: Fred Rotgans