Overwinning van sterk collectief

FC Volendam - Jong PSV (1 - 0)

03 november 2017 / Jupiler League

Door Cor Westerveld

De eerste overwinning is binnen. Jong PSV werd met een 1-0 nederlaag naar huis gestuurd. Op basis van de kansenverhouding verdiende de thuisclub ook de drie punten.

Saillant detail: FC Volendam speelde met liefst zes spelers (Klinkenberg, Smal, Plat, Antwi, Stroo, Doodeman) die dit seizoen in de eerste competitiewedstrijd in de opstelling van Jong Volendam stonden dat met 3-2 van Quick Boys won. Je zou dus kunnen zeggen dat het vrijdagavond een beetje Jong Volendam was tegen Jong PSV. Een positief gegeven dat zoveel spelers  doorbreken bij FC Volendam en de concurrentie iedereen scherper maakt.

Prima comeback Henny Schilder
Na de eerste driepunter draagt de ploeg van Misha Salden nog steeds de rode lantaarn in de Jupiler Legue. Dat wel. Maar de wedstrijd tegen Jong PSV was de eerste die meetelt voor de tweede periode en daarin zijn de oranjehemden dus prima van start gegaan. Dit smaakt naar meer!

Jong PSV combineerde gemakkelijk en was veelvuldig in balbezit. De thuisclub stelde daar een dosis gezonde werklust tegenover. Op geen enkele uitzondering na werd er door elke speler op elke bal gejaagd. De wil om eindelijk eens te winnen droop van de spelers af. Bij FC Volendam mocht Alex Plat zijn basisdebuut maken en dat deed hij zeer verdienstelijk. Hij werd in het tweede bedrijf vervangen door Rafik El Hamdi, die na een jaar blessureleed dus weer terug is. Joey Veerman ontbrak wegens een schorsing. Achterin stond het duo Erik Schouten/Henny Schilder. Laatstgenoemde maakte een prima comeback en was tegen Jong PSV ook matchwinnaar. Schouten, die wat pijntjes had, werd in de tweede helft vervangen door Daan Klinkenberg, een spelers die zich sterk ontwikkelt bij FC Volendam.

Rodney Antwi
Echt gevaarlijk is Jong PSV nooit geweest. Alleen Albert Gudmundsson zorgde drie keer voor wat gevaar. Maar bij al zijn doelpogingen was het doelman Hobie Verhulst die redding bracht. In de twaalfde minuut leverde Gijs Smal een prima dieptepass af, maar Enzo Stroo slaagde er niet in om de bal onder controle te krijgen. Bij een goede voorzet van Mohammed Bettie lukte het de onfortuinlijke Landsmeerder niet om zijn hoofd goed tegen de bal te krijgen. Na een half uur spelen mocht Mauro Junior aan de andere kant een doelpoging wagen, maar zijn actie leek gevaarijker dan het in feite was. Bij de tegenstoot was het de razendsnelle Rodney Antwi (samen met Doodeman zorgde hij voor snelheid in de Volendamse voorhoede) die een prima voorzet gaf op Enzo Stroo, maar die kreeg zijn been niet goed tegen de bal. Een vlammend schot vanaf de rechtervleugel van Kevin Visser scheerde maar net over de deklat. Antwi probeerde nogmaals met een prima voorzet Enzo Stroo te laten scoren, maar ook deze kans leverde de thuisclub niet de gewenste openingstreffer op.

Listig
Na de hervatting manifesteerde vooral Nick Doodeman zich.  Hij was het ook die met een prima doelpoging doelman Eloy Room van Jong PSV tot een uiterste krachtsinspanning dwong om zijn ploeg te behoeden voor een achterstand. Dezelfde Doodeman ontdeed zich even later listig van  Mauro Junior en zijn voorzet werd door Henny Schilder achter Elroy Room gekopt, 1-0.

Bekendste speler
Jong PSV drong daarna sterk aan, maar de verdediging van FC Volendam bleef fier overeind. Vooral Henny Schilder verrichte veel opruimwerk. En als de nood aan de man dreigde te komen, stond daar altijd nog die dekselse Hobie Verhulst, zo langzamerhand de bekendste speler van FC Volendam in Eindhoven…!

Bij een uitbraak scoorde Nick Doodeman nog een fraai doelpunt, maar de assistent-schedisrechter beoordeelde dat (ten onrechte?) als buitenspel. In de slotfase mocht Ali Ulusoy zijn debuut maken en uiteindelijk meedelen in de eerste vreugdevolle overwinning.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohammed Betti, Erik Schouten (46. Daan Klinkenberg), Henny Schilder, Gijs Smal, Alex Plat (71. Rafik El Hamdi), Kevin Visser, Nick Runderkamp (84. Ali Ulusoy), Nick Doodeman, Enzo Stroo, Rodney Antwi.Laatste nieuws