FC Volendam komt met 2-1 winst goed uit de winterstop

28 januari 2013 /

Door Cor Westerveld

Door twee doelpunten van Michiel Kramer boog FC Volendam een in de eerste helft opgelopen 0-1 achterstand om in een verdiende 2-1 overwinning op Almere City. De mannen van coach Hans de Koning lieten vanaf de aftrap zien snel uit te zijn op een voorsprong, maar verzuimden in de beginfase om te scoren.

{foto3}

De snelle, actieve,slimme en beweeglijke Brandley Kuwas bezorgde zijn directe tegenstander Micthell Kappenberg dusdanige nachtmerries dat trainer Fred Grim al snel besloot om hem de rest van de avond vrijaf te geven ten faveure van Robert Guerain. Kuwas snelde al vrij kort na het beginsignaal à la Sjaak Swart in zijn vroeger jaren langs zijn tegenstander en zorgde met zijn daaropvolgende voorzet voor het nodige gevaar. In de rebound schoot Raymond Fafiani vanaf de zestienmeterlijn de bal met precisie snoeihard richting het doel van Almere City, maar de redding van de geroutineerde Dennis Gentenaar – ten koste van een hoekschop - oogstte net zoveel waardering van de bijna 2500 toeschouwers.

Ongecontroleerd
Almere City had het in de beginfase moeilijk, maar maakte het bij uitvallen ook de thuisclub erg lastig. De van Ajax gehuurde Gino van Kessel soleerde prima door de verdediging van Volendam, maar zag zijn eindschot een prooi worden van de weer prima spelende doelman Sonny Stevens. Na een kwartier spelen had FC Volendam op 1-0 moeten staan ware het niet dat Michiel Kramer in vrije positie de bal ongecontroleerd hoog over het doel schoot. In de counter was Almere City toch wel gevaarlijk. Henny Schilder moest diverse malen met grote passen snelheid maken om te voorkomen dat aanvallers van de Almeerders alleen op Stevens konden afgaan. Jason Oost had aan de andere kant bij een uitval eerder naast het doel van Stevens geschoten, maar rondde in de 21e minuut het voorbereidende werk van Rihairo Meulens prima af en liet Sonny Stevens kansloos, 0-1.
De thuisclub ging niet bij de pakken neerzitten. Maikel van der Werff zag bij het nemen van een vrije trap in de buurt van het middenveld doelman Gentenaar iets te ver voor zijn doel staan en probeerde hem slim te verschalken; hij - maar ook de teruglopende Gentenaar - zag de bal maar net over de lat gaan. Kuwas snelde daarna weer eens langs zijn verdediger op de vleugel en gaf de bal scherp voor. Via een Almere City-been belandde de bal tegen de paal. Dat beide ploegen elkaar weinig gunden, was ook merken aan de gele kaarten die Marengo en De Lange van de thuisclub in ontvangst mochten nemen en Kappenberg en Ottenhoff van de bezoekers.

{foto4}

Hartig woordje
In de rust werd er in de Volendamse kleedkamer een hartig woordje gesproken. De Koning gaf zijn manschappen aan dat ze niet scherp genoeg waren geweest in de eerste helft. Hij gaf zijn spelers de opdracht mee om in de tweede helft het tempo te verhogen, sneller de spitsen aan te spelen en zich sneller te melden voor de bal. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Vrijwel direct na rust was het Michiel Kramer die bij de eerste paal zijn hoofd erbij hield en de bal uit een hoekschop van Raymond Fafiani fraai inkopte, 1-1. Het was de bevrijdende treffer voor de thuisclub, die aanvoelde dat er meer in het vat zat als het door bleef gaan uit hetzelfde vaatje te tappen. Trainer Fred Grim had - op de beginfase na - zijn spelers in de eerste helft – zoals afgesproken – de linies dicht op elkaar laten aansluiten. “We hadden de beelden van Volendam van diverse wedstrijden goed bekeken”, lichtte Grim na afkoop zijn strijdplan toe. Minder te spreken was hij over de tweede helft van zijn team. “Volendam heeft ons nog een tijdje in leven gehouden. We speelden veel te vaak de bal naar de verkeerde kleur en hanteerden te snel de lange bal”, gaf Grim de tekortkomingen van zijn ploeg in de tweede helft aan.

Kunstje
Volendam - met een tot dan toe vrijwel onzichtbare Jack Tuyp - begon steeds beter te spelen. Op het middenveld heersten De Lange, Fafiani, op de vleugels waren het de jonge (en snelle) honden Ludcinio Marengo en Raymond Kuwas die heel veel energie vroegen van de verdedigers van Almere City. Michiel Kramer was dichtbij zijn tweede treffer van de avond, maar zag zijn kopbal naast het doel gaan. Tegen de veldverhouding leek Almere City opnieuw een voorsprong te nemen, maar oog in oog met de uitstekend opgestelde en attent reagerende Sonny Stevens slaagde Fabian Serrarens er niet in om zijn kunstje af te maken. En zoals altijd in een wedstrijd komt er een moment waarop Jack Tuyp zijn waarde voor FC Volendam laat zien. In de 62e stelde hij Michiel Kramer - zijn rivaal en ploeggenoot op de landelijke topscorerslijst - in de gelegenheid om vrij voor het doel verwoestend uit te halen, 2-1. Fabian Serrarens probeerde het aan de andere kant nog even met een schot op doel vanuit een verrassende draai, maar dat leverde niet meer op dan een hoekschop. Bij een doelpoging van Jason Oost liet Stevens nog even zien hoe belangrijk hij is voor zijn ploeg.

Veelvoud
Tegenover de paar kansjes die Almere City in de tweede helft wist te creëren stond een veelvoud aan mogelijkheden voor FC Volendam. Ludcinio Marengo wilde heel graag, maar vergat in zijn enthousiasme wel eens een medevoorwaarts aan te spelen die in betere posities stonden.
dan hij.
Trainer Hans de Koning koos voor zekerheid en verving in de 88e minuut Marengo voor een extra middenvelder in de persoon van Nick (Pier) Tol. Jack Tuyp, van wie het lange tijd onzeker was of hij wel zou spelen na zijn kuitblessure, was een vijftal minuten eerder al vervangen door Robert Mühren.
Hans de Koning zag zijn ploeg door de kleine maar verdiende de leiding nemen in de stand van de derde periode en op de ranglijst naar de zesde plek stijgen. Vrijdag wacht de uitwedstrijd tegen FC Oss, gevolgd door de uitwedstrijd in het verre Maastricht op maandag a.s. tegen MVV.