FC Volendam komt twee keer terug van achterstand

28 augustus 2011 /

Jack Tuyp jubileert met twee treffers tegen Go Ahead Eagles

Door Cor Westerveld

Op de open dag van FC Volendam konden de parachutisten niet landen dus die attractie waren de supporters nog tegoed. Van de drie parachutisten landden er vandaag twee vrijwel op de middenstip voor aanvang van de wedstrijd. De derde parachutist mistte zijn doel en landde buiten het stadion. Hij was overigens niet de enige die zijn doel miste. Go Ahead Eagles deed zichzelf tekort door in de eerste helft de fraaiste kansen om zeep te helpen. FC Volendam deed hetzelfde in de tweede helft, zodat de 2-2 einduitslag de krachtsverhouding goed weergaf.

Trainer Joop Gall van de ploeg uit de koekstad vond dat zijn team sterk aan de wedstrijd begon. Hij was tevreden over het positiespel en had vele mogelijkheden gezien voor zijn ploeg in de eerste helft. “We hebben onszelf niet beloond. We hadden in de eerste helft ruim afstand kunnen nemen. We scoorden in de tweede helft 2-1 en toen greep Gert Kruys terecht in door het inbrengen van twee wissels. We hadden daarna geen balbezit meer en ook de tweede ballen waren voor FC Volendam, dat de bovenliggende partij was. Door een strafschop werd het 2-2. Doordat we in de eerste helft geen grotere voorsprong hebben genomen, laten we hier twee punten liggen.”

Teleurgesteld
Gall maakte dus een compliment aan Kruys, die na een klein kwartier spelen in de tweede helft Michiel Kramer en Achmed Ahahaoui liet opdraven voor Kees Pier Tol en Robert Mühren in een poging de achterstand weg te werken. Gert Kruys had zijn spelers in de rust duidelijk te verstaan gegeven dat hij teleurgesteld was in het spel. Pas nadat Go Ahead Eagles na een half uur spelen op voorsprong was gekomen begon FC Volendam te voetballen. In het eerste half uur ging wel erg veel mis bij de thuisclub. Vele ballen werden ingeleverd bij de tegenstander. Dat doelman Peter van der Vlag van de bezoekers pas na een half uur een Volendams schot naast zijn doel zag gaan, zegt genoeg.

{foto3}

De zwakke afronding van Go Ahead Eagles - en niet te vergeten het sterke optreden van doelman Robbin Ruiter - voorkwam dat de wedstrijd na een half uur al gespeeld was. Ruiter voorkwam een vroege achterstand door een inzet van Micheal Janota onschadelijk te maken. Even later pareerde hij een doelpoging van de doorgebroken Jarchinio Antonia. De bergen werk verzettende Henny Schilder en good old Olaf Lindenberg kwamen tot een ruime voldoende, terwijl Nick Pier Tol verdienstelijk speelde en Pique vooral in de tweede helft goed op dreef was.. Een inzet van de vogelvrije Khalid Karami redde Ruiter met zijn been. De Volendamgoalie wist dat huzarenstuk in de 38e minuut niet te herhalen. De op revanche beluste Karami was hem toen wel de baas, 0-1. Dit doelpunt schudde FC Volendam wakker.

Een sublieme actie in de 40e minuut van Jack Tuyp, die werd aangespeeld door Rick Kruys nadat Olaf Lindenberg de basis had gelegd voor de aanval, betekende 1-1 en de 100e treffer van Jack. Kees Pier Tol kwam hierna met zijn mooiste actie van de eerste helft: een afstandsschot dat maar net over de deklat scheerde.

Gunstig
In de tweede helft keek de thuisclub al na vier minuten spelen tegen een nieuwe achterstand aan door een lucky goal; Jarchino Antonia zag zijn inzet via Gerry Koning gunstig van richting veranderen. Doelman Ruiter was kansloos, 1-2. Met de invallers Kramer en Ahahaoui, beiden teruggekomen van een blessure, begon FC Volendam uit een heel ander vaatje te tappen. Achmed Ahahaoui sleepte een strafschop uit het zestienmetervuur die onberispelijk werd ingeschoten door ’Man of the Match’ Jack Tuyp, 2-2. Na een prima pass van Pique mocht Michiel Kramer alleen op doelman Van der Vlag af gaan, maar hij schoot de bal hoog over het doel. Even later stond Kramer opnieuw oog in oog met Van der Vlag, maar schoot toen de bal in handen van de doelman. Jack Tuyp was bijna bij een officiële hattrick, ware het niet dat zijn kopbal maar net naast het doel verdween. Met het gelijke spel konden beide trainers en de ruim drieduizend toeschouwers van beide ploegen leven. Go Ahead Eagles had in de eerste helft de winst kunnen veilig stellen en FC Volendam in de tweede.