FC Volendam krijgt te weinig in Helmond (update)

16 november 2012 /

In de dertiende wedstrijd van het seizoen konden Helmond Sport en FC Volendam op de ranglijst stuivertje wisselen. De nummers 5 en 6 stonden slechts een punt afstand van elkaar. De winnaar wist, dat hij aansluiting hield bij de subtop, de verliezer werd koploper van de middenmoot. FC Volendam reisde naar Brabant met twee wijzigingen in de ploeg. Zowel Rok Roj als Maikel van der Werff liepen een wedstrijd schorsing op in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Ook Helmond Sport kende een ander basisteam, omdat Sequeira vier wedstrijden aan zijn broek kreeg na de trappende beweging in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Saillant detail in deze wedstrijd was ook, dat de twee topscorers van de Jupiler League tegenover elkaar stonden. Met tien doelpunten was Jack Tuijp zijn eveneens makkelijk scorende collega een doelpunt voor.

In de eerste helft startten beide teams uiterst voorzichtig. In de eerste twintig minuten gebeurde er helemaal niets. De eerste opwinding werd door FC Volendam zelf veroorzaakt, en meteen met desastreuze gevolgen. Een ongelukkige inspeelbal van Raymond Fafiani kwam in de eigen verdediging terecht, waar Henny Schilder bepaald niet de juiste keuze maakte. Dat leverde Güvenç een niet te missen kans op. Dus leidde Helmond Sport volkomen onverwacht. Vanaf dat moment zette FC Volendam Helmond Sport volkomen vast. Er kwamen goede aanvallen met mogelijkheden op de gelijkmaker. Het leek erop dat Volendam dat doelpuntje nog wel zou gaan maken. Tot een paar minuten voor rust. Paul de Lange kreeg de bal niet goed weg, zette nog een tackle in die met rood bestraft werd. Waar eerder een stevige overtreding van Raymond Fafiani met geel afgedaan werd, was deze beslist lichtere ingreep wel rood. Ruim een helft stond FC Volendam derhalve met tien man, tegen een tegenstander die zich al meer had ingegraven en loerde op fouten van Volendam. Een lekkere counter zou de wedstrijd dan gaan beslissen. In de rust had Hans de Koning de taak daar een antwoord op te verzinnen.

Wat Helmond Sport ging doen, was makkelijk te voorspellen. Dat bleek meteen na rust. Grabovac kreeg de ruimte, vond twee keer Sonny Stevens op zijn weg, maar uiteindelijk kwam de bal toch richting doel, waar alsnog verder onheil voorkomen werd. Een volgende vrije trap verdween maar net langs de paal. Het mocht duidelijk zijn. FC Volendam kreeg een hete tweede helft voor de kiezen. Toch pakte het tiental de draad goed op, zette Helmond Sport onder druk, maar gescoord werd er niet. Dat gebeurde in de 70e minuut wel aan de andere kant. Vlijmscherp werd gereageerd op balverlies op het middenveld. In de een-op-eenverdediging van Volendam was de ruimte gauw gevonden, waardoor Guijo-Velasco een beetje tegen de verhouding in voor 2-0 kon zorgen. Helmond Sport voelde zich nu sterker, nam nu ook zelf initiatief, gesteund door het talrijke 1-europubliek. Voor FC Volendam was er weinig eer meer te behalen, al was het veldspel nog voldoende om het Helmond Sport nog moeilijk te maken. Er zat niet veel mee. Een prima kans voor Michiel Kramer werd niet goed afgehandeld. Ook Gerry Koning slaagde er niet in de bal achter Van der Sleen te jagen. De kijk van scheidsrechter Lindhout op de acties van de Volendamspelers werkte ook al niet echt mee. Al met al een onnodige en eigenlijk ook onverdiende nederlaag tegen een Helmond Sport dat bepaald geen klasse beter was dan FC Volendam. Integendeel, Volendam had met name in de tweede helft meer verdiend.