FC Volendam krijgt te weinig tegen Sparta

22 oktober 2012 /

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam hielden twee zaken de spelersgroep en technische staf van FC Volendam nadrukkelijk bezig. Hoe wordt de uitglijder tegen Veendam weggepoetst? En hoe gaat het in de verdediging zonder de geblesserde Sonny Stevens? In de oefenwedstrijd tegen FC Lisse getuigde Roy Pistoor van zijn uitstekende kwaliteiten. Dat had hij ook al eerder gedaan in mei tegen Sparta Rotterdam, toen FC Volendam met 1-2 op het Kasteel won als sparring partner van de Rotterdammers, die zich voorbereidden op de Jupiler play-offs . De belangen in deze maandagwedstrijd waren groot. De winnaar zou doorschuiven naar de tweede plaats, de verliezer haakte voorlopig af in de subtop. Een gelijkspel, wat de afgelopen twee jaar ook al de uitslag was, hield beide clubs op eerbiedige afstand van koploper MVV.

Al snel was duidelijk, dat FC Volendam niet alles mee zou hebben. De eerste de beste Sparta-aanval kwam via de lat in de handen van Roy Pistoor, maar al snel daarna was het wel raak. Tegen alle afspraken in kreeg Sandro Calabro een enorme vrijheid,omdat Henny Schilder weg stapte. Scoren was kinderlijk eenvoudig, FC Volendam wist wat er te doen stond. Het besef dat er wat te halen viel, kwam heel langzaam. De eerste twintig minuten was het veel te traag, eigenlijk slap. Sparta vond het wel goed. Een omzetting op het middenveld bracht Volendam meer in de aanval. Dat had na een half uur beloond moeten worden. Maar scheidsrechter Sanders beoordeelde een echte overtreding op Michiel Kramer als ‘de bal spelen’. Geen strafschop, waar vriend en vijand anders beslist zouden hebben. Ook de gele kaart aan Paul de Lange werd erg makkelijk gegeven. Toch had Volendam, dat niet het beste van het spel had, zichzelf kunnen belonen. Met name van links kwamen er twee reële mogelijkheden, maar het breien kon afgestopt worden. De beste kans kreeg Jack Tuijp na een goede pass van achteruit. In een keer draaide hij weg, schoot in de korte hoek maar zag zijn schot via de paal achter gaan. Ondanks nog twee mooie kansen voor Sparta werd de rust met 1-0 bereikt.

{foto4}

In de tweede helft tapte FC Volendam uit een ander vat. Twintig minuten lang werd Sparta de wil opgelegd, wat de terechte gelijkmaker van Jack Tuijp opleverde. FC Volendam trok zich daarna niet terug, maar betaalde daarvoor wel de afstraffing. Een goed opgezette diepe aanval werd slecht afgewerkt, waardoor Sparta kon counteren. Hoewel de redding nabij leek, was het toch Bel Hassani die het doel wist te treffen. Daarna bracht FC Volendam Ludcinio Marengo en Brandley Kuwas in. Met gevaar voor een grotere nederlaag werd alles uit de kast getrokken. Bij de kansen die de thuisploeg kreeg , onderscheidde Roy Pistoor zich uitstekend. Een vrije trap van Maikel van der Werff belandde in de handen van Pellatz, waarmee ook zo’n kans verloren ging. De wedstrijd werd al leuker, maar het doel vinden was te moeilijk. En opnieuw wees Sanders niet naar de stip, toen Robert Mühren onderuit getrokken werd. Dit seizoen lijkt dat niet voor FC Volendam weggelegd. Zelfs niet door Jeroen Sanders die in de negen eerdere wedstrijden, waarin hij Volendam floot, wel vijf keer naar de stip wees. Integendeel, een vrije trap en een gele kaart voor Pistoor in de 94e minuut was zijn slotakkoord.