FC Volendam laat waardig gezicht zien in Dordrecht

17 augustus 2012 /

De laatste jaren wierp de wedstrijd FC Dordrecht – FC Volendam haar schaduw vooruit. Nadat eerder daarin de trainerswissel een grote rol speelde, is het nu al twee keer een spelerswissel. Vorig jaar was oud-Volendamspeler Kevin Tano deel van de Dordtse selectie, dit jaar is dat Lars Veldwijk. Andersom heeft Nick Coster de overstap naar FC Volendam op zich genomen. Voor de vaste aanhang toch een opvallende zaak die gespreksstof zal opleveren. Het is pas de tweede wedstrijd van het seizoen, dus veel valt nog niet op zijn plaats.

In de eerste helft was al snel duidelijk, dat het eerste competitiepunt dat FC Dordrecht in Emmen oppikte, een goede uitwerking op de ploeg had gehad. Met fris voetbal, vooral over links met Mendes Rodriques in de hoofdrol, werd Volendam vooralsnog op de eigen helft vast gezet. De eerste kans was na een sterke eentwee voor de frêle linksbuiten, die hard naast schoot. Heel langzaam kon Volendam wat terugdoen, wat in de 21e minuut tot een voorsprong had kunnen leiden. Robert Mühren werd weggestuurd, niemand legde hem een strobreed in de weg, waardoor hij frank en vrij voor de keeper kon opduiken. De afwerking was echter niet goed. Zijn schot verdween in het zijnet. Pal daarna had het 1-0 moeten staan, toen de pas ingevallen Lars Veldwijk slecht wegwerken van Volendam niet afstrafte. De voorsprong voor FC Dordrecht kwam alsnog. Een miscommunicatie tussen Nick Coster en Robert Mühren bracht Dordrecht in balbezit. Razendsnel werd aanvoerder Koussemaker gezocht, die weinig moeite had Sonny Stevens te passeren. Op dat moment een verdiende voorsprong, omdat FC Volendam niet liet zien waartoe het zeker in staat zou zijn. Volendam was de weg even kwijt. Het ontsnapte aan een grotere achterstand toen een doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd. Het publiek rook de winst en ging eens goed achter de thuisploeg staan. FC Volendam wankelde. Kort voor rust dolde Rodriques Gerry Koning twee keer om daarna Sonny Stevens te verrassen. Zijn diagonale schot verdween maar net langs de verste paal. Met de kleine achterstand mocht FC Volendam nog blij zijn, om in de tweede helft de zaak een ander gezicht te geven.

Met Ludcinio Marengo voor Michiel Kramer zocht FC Volendam vanaf de aftrap de weg naar het Dordtse doel. Al binnen vijf minuten leverde dat twee kansen op. Eerst werd Robert Mühren vrijgespeeld, maar hij zag zijn schot gestopt door de keeper. Amper een minuut later was het van de andere kant, waar Ludcinio Marengo zijn man uitkapte en Jack Tuijp vond. Nu klopte alles en maakte de spits zijn faam waar. Een voorzet van Nick Coster werd vervolgens door dezelfde Ludcinio Marengo in de handen van de keeper gekopt, waar een doelpunt verwacht mocht worden. FC Dordrecht knokte zich echter al gauw terug in de wedstrijd. Toch was de mooiste kans weer voor FC Volendam. Weer was het Robert Mühren en weer zat de keeper ertussen. Het resultaat van een steeds beter veldspelvan FC Volendam. Ook Jack Tuijp mocht alleen op de keeper af, maar strandde.

{foto3}

De rebound werd door Nick Coster slecht ingeschoten. Het was uitstel van executie, want na een afgeslagen corner kwam de bal alsnog via Robert Mühren voor het doel, waar Henny Schilder nog aanwezig was. Zijn klutsbal rolde over de doellijn, wat 1-2 betekende. Ook toen Nick Coster de bal diep mee nam en Jack Tuijp in stelling bracht, was de keeper goed bij de les. In het laatste kwartier speelde FC Dordrecht alles of niets. FC Volendam moest terug, maar kreeg ook ruimte. Drie vrije trappen mocht FC Dordrecht in de laatste minuten nemen, op de rand van de zestien. De eerste werd een corner, de tweede werd over het doel getild, de derde belandde in de handen van de goed keepende Sonny Stevens. Het gaf precies aan hoe FC Dordrecht steeds nadrukkelijker op het Volendamdoel drukte. En dat omdat FC Volendam vier zeer mooie kansen had laten liggen. Een te krappe marge die de tegenpartij het geloof in eigen succes laat houden. Billenknijpen, terwijl FC Volendam de tweede helft duidelijk beter in zijn vel zat. Met name door Raymond Fafiani die op het middenveld een uitmuntende partij speelde. In de laatste minuut had Ludcinio Marengo voor 1-3 moeten zorgen, maar rolde de bal naast. Een dot van een kans, die opnieuw bewees, dat FC Volendam dit seizoen ook winnen kan.