FC Volendam laat winst glippen in Oss

01 februari 2013 /

De kans op zes punten binnen vijf dagen liet FC Volendam in de 90e minuut van de wedstrijd in Oss uit handen spelen. Met het tweede gelijkspel, waarop de thuisclub ook recht had, was de teleurstelling groot. In de derde periode is De Graafschap nu de trotse koploper, waar FC Volendam zelf uitstekende zaken had kunnen doen.

Het begon allemaal uitstekend. Al na drie minuten werd Jack Tuijp vrij gespeeld, maar oog in oog met doelman Arends wist hij niet te scoren. FC Oss antwoordde onmiddellijk met een uitstekende kans voor Koot, maar Sonny Stevens stond weer op zijn plaats. Niet voor het laatst die avond. De Volendamsluitpost leverde negentig minuten lang fantastisch keeperswerk. Dat was maar goed ook, want de opmaat van de eerste minuten was het kenmerk van de hele wedstrijd. FC Oss speelde haar eerste wedstrijd na de winterstop en had er alle belang bij het publiek te vermaken. Met twee diepe spitsen werd razendsnel omgeschakeld. Dat kon steeds weer omdat het zeer aanvallend ingestelde Volendam zeeën aan ruimte liet. En ook omdat een aantal vaste krachten niet op het vereiste niveau acteerde. Het was FC Volendam dat als eerste profiteerde van de eigen dadendrang. Weer werd Jack Tuijp vrij gespeeld, maar nu werd hij door nieuweling Kenny Teijsse van de sokken gelopen. FC Volendam kreeg daarmee de eerste strafschop dit seizoen. Tuijp zelf zette de keeper op het verkeerde been en Volendam op 0-1. Daarna leek er geen vuiltje aan de lucht. FC Volendam maakte dankbaar gebruik van het onberekenbare veld en creëerde kansen, maar speelde die zo slordig uit, dat balverlies aan de andere kant ook Oss veel mogelijkheden bood. In de 23e minuut leidde dat de 1-1 in. Terwijl Henny Schilder de doelpoging van Roy de Ruiter nog wel blokte, zagen hij en Sonny Stevens dat de bal zo’n hoge carambole maakte, dat niemand wist waar de landing was. De bal daalde pal voor de lat in het Volendamdoel: 1-1. Volendam was vervolgens minuten lang de kluts kwijt. Van het frêle spel van het eerste kwartier was niets meer over. Veel balverlies en slechte aansluiting op het middenveld. Het enige gevaar dat de in het blauw gestoken oranjemannen ophoestten, kwam van Brandley Kuwas en Ludcinio Marengo.

De tweede helft startte met een flinke vertraging, omdat Nick Coster zich niet meldde. Hij was bij het verwisselen van zijn voetbalschoenen door zijn rug gegaan. Volkomen onverwacht moest Rok Roj aantreden. Veel problemen leek dat niet op te leveren. Volendam speelde een half uur lang veel compacter, gaf bijna niets meer weg en had alle kans zich de drie punten toe te eigenen. Met nog zeven minuten op de klok leek dat er ook in te zitten. Een opstuiterende bal kwam tegen de hand van ex-Volendamspeler Lorenzo Piqué, wat scheidsrechter Abbink noopte tot een tweede strafschop. Weer liet Jack Tuijp de doelman de verkeerde keuze maken: 1-2. De volle winst was een kwestie van tijd. FC Oss zette echter nog een keer alles op alles. Met de klok op negentig mocht het een hoekschop nemen voor het inmiddels luid mee levende eigen publiek. In de mêlee van twintig spelers was het Nalbantoglu die de bal het beste raakte: 2-2. De tribunes kraakten onder deze meevaller. De Volendamspelers konden hun ogen niet geloven. Hoewel de gelijke stand recht deed aan de inspanningen van beide ploegen, moesten de Volendamspelers vooral bij zichzelf te rade gaan. Als op zo’n lastig veld niet elke speler honderd procent in staat is al zijn kwaliteiten te gebruiken, wordt de tegenstander succes op een presenteerblaadje aangeboden.