FC Volendam liet FC Dordrecht toch nog langszij komen

FC Dordrecht - FC Volendam (2-2)

29 september 2017 / Jupiler League

Het komt niet vaak voor dat FC Dordrecht vijf punten voorsprong heeft op de ranglijst, maar op weg naar de uitwedstrijd van de vrijdag was het wel een feit. Het startte met een 5-1 nederlaag bij Fortuna Sittard, maar herstelde zich uitstekend. Vorige week werd gewonnen van Helmond Sport, terwijl FC Volendam met 0-0 gelijkspeelde tegen De Graafschap. Het zelfvertrouwen van FC Volendam is nog altijd niet gesterkt door een overwinning. Een goed resultaat in Dordrecht zou de ploeg een hoop goed doen. Het leek erin te zitten, maar moest toch kort voor tijd 2-2 toestaan.

Vanaf de aftrap werd niet meteen duidelijk dat het in groter getale opgekomen publiek de opmars van FC Dordrecht helemaal zag zitten. Het werd eigenlijk al snel stil, omdat van de tien veldspelers er zeven niet uit het eigen strafschopgebied kwamen. Met twee bussen voor de deur gokte FC Dordrecht op een snelle uitval via met name Misidjan. De hele eerste helft liet de thuisclub het initiatief aan FC Volendam. In het eerste half uur gebeurde er dan ook werkelijk niets op een afstandschot van Joey Veerman na, dat maar net langs het doel scheerde. FC Volendam had er grote moeite mee een gaatje te vinden in de granieten verdediging. Dat lukte wel tien minuten voor de rust. Van achteruit zette Joey Veerman een aanval op, die via Nick Runderkamp bij Kevin Visser terechtkwam. De opkomende middenvelder aarzelde geen moment en schoot strak en laag in de hoek. Bijna van de aftrap leek FC Dordrecht terug te komen, over links en weer via Misidjan. De kopbal vrij voor Hobie Verhulst was wel hard maar voor de Volendamdoelman geen probleem. Aan de overkant had Luis Pedro bijna succes, toen hij goed aangespeeld wegdraaide en de korte hoek koos, maar de Dordtse doelman had er goed het oog in. Met de 0-1 beloonde FC Volendam zich volkomen terecht, maar zal zich ongetwijfeld realiseren, dat FC Dordrecht in de tweede driekwartier meer op de aanval zal gaan spelen, zeker nu het richting het vak met de grootste thuisschare gaat spelen.

De tweede helft begon zoals verwacht. Vol gas, maar bijna scoorde FC Volendam de tweede goal. Weer was het Joey Veerman die van grote afstand het doel zocht. De keeper kon nog net zijn vingertoppen eronder krijgen. Aan de overkant had Teije ten Den een voltreffer in gedachten, maar het schot blokte. FC Dordrecht rook de kans op punten en toog naar Hobie Verhulst. Op links liet Nick Runderkamp zich verrassen, waardoor van rechts makkelijk de juiste man gezocht kon worden. Arias had de bal simpel voor het inkoppen. Al snel was het weer Teije ten Den die had kunnen scoren, nu uit een voorzet van Luis Pedro die bij de tweede paal kwam, maar hij kreeg er zijn voet niet achter. De volgende grote kans, na het luwen van de Dordtse aanvalsdrift, was voor Luis Pedro, nu op aangeven van Dylan Mertens. Al snel viel toch de tweede goal. Slap uitverdedigen werd onderschept door Joey Veerman, die tuissen zestien benen een gaatje vond. Een kwartier voor tijd ontsnapte FC Volendam aan de gelijkmaker. Niemand kan navertellen hoe, maar drie pogingen werden stuk voor stuk afgeslagen.

Met nog tien minuten had FC Volendam de wedstrijd kunnen beslissen, maar de kopkans bleef onbenut. Even later tastte Erik Schouten volkomen mis op een hoge bal. De vrije trap die volgde werd met kunst en vliegwerk tot corner verwerkt. Daaruit mocht Stankov koppend gelijkmaken. Het stadion ontplofte. FC Volendam, dat belist recht op punten had, moest vol aan de bak. FC Dordrecht had geluk dat het opportunisme heel veel bijval kreeg van debuterend scheidsrechter Ruperti, want twee goed ogende aanvallen van FC Volendam werden had gesmoord zonder vrije trap. Met 2-2 moest FC Volendam leven, maar de eerste overwinning was wel erg dichtbij.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohamed Betti, Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman, Luis Pedro (88. Enzo Stroo), Nick Runderkamp (82. Marco Tol debuut), Teije ten Den, Kevin Visser, Dylan Mertens