FC Volendam loopt play-offs mis

Almere City FC - FC Volendam (2 - 0)

28 april 2018 / Jupiler League

Onvoorspelbaar  was de slotwedstrijd in Almere. De samensteller van het competitieschema kon niet bevroeden  dat de nog enig overgebleven plaats voor de Jupiler Play-Offs in deze wedstrijd tussen FC Volendam en Almere City FC bestwist zou worden. De verliezer ging aftrainend de zomer in, de winnaar zou zich mogen opmaken voor een tweeluik met MVV Maastricht, dat komende dinsdag op eigen veld en zaterdag in Maastricht een vervolg krijgt.

Gezien de resultaten van de laatste wedstrijden leek FC Volendam hoe dan ook de underdog, mede ook door de aderlatingen die het vaste team al wekenlang moest doen. In Almere ontbraken ook nog eens Kevin Visser en Ties Evers nadat eerder al Rodney Antwi, Kees Kwakman en Erik Schouten de competitie vroegtijdig moesten verlaten. Omdat in voetbal echter nooit iets tevoren vast staat, toog FC Volendam vol goede moed naar de Flevopolder. Na negentig minuten bleek de verdedigende taktiek van Almere City FC het meest op te leveren. Met 2-0 wist FC Volendam waar het aan toe was. Een nieuw seizoen eerste divisie.

 In de eerste tien minuten maakten duidelijk dat Almere City FC het bewaken van dat ene punt tot hoofdzaak verklaard hadden de thuisclub liet het spel volledig over aan FC Volendam.  Af en toe een speldenprik aan de overkant, waarmee de dadendrang van bijna 45 minuten samengevat was wat Almere City FC betreft. Toch had dat in de slotminuut resultaat kunnen opleveren. Een afgeslagen aanval van FC Volendam belandde in de diepte bij Van de Water, die Henny Schilder, al vroeg ingevallen voor Daan Klinkenberg, er bijna uitliep en nog tot een messcherpe voorzet kwam. Tot opluchting van heel het meegereisde Volendampubliek verdween de bal voorlangs de tweede paal. Mocht daar meer uitgekomen zijn, had Almere City FC meer gekregen dan waar het recht op had.

Almere City FC zette FC Volendam zoveel mogelijk vast. De spitsen kregen geen meter ruimte. De middenlinie van FC Volendam spelde daardoor steeds dieper, wat de achterste lijn weinig keuze liet dan steeds weer te kiezen voor breed of heel diep. Zodra het middenveld niet werd overgeslagen, ontspon zich voetbal met perspectief. Maar echte kansen kwamen er niet uit voort. Wel een reeks corners, maar zoals tegen RKC Waalwijk al gebleken was, die leveren per saldo zelden wat op.  Met 0-0 brak dan ook de rust aan, waarmee FC Volendam nog altijd niet ingeschreven wordt voor de Jupiler Play-Offs. Almere City FC daarentegen koesterde steeds meer hoop op succes.

Al snel na rust lieten de twee smaakmakers van Almere City FC, Van der Water en Overtoom, zien, dat FC Volendam op het middenveld niets meer te zoeken had. Toch kwam al snel een mogelijkheid de thuisclub pijn te dopen. Enzo Stroo maakte zich knap vrij, maar werd gevloerd. De vrije trap, op een ideale plaats, werd echter door Gijs Smal hoog over het doel gejaagd. Daarmee was in feite al snel het hele verhaal van FC Volendam verteld. Ze mochten volop opbouwen, maar tot kansen kwam het niet. Ook Almere City FC liet weinig zien. Misha Salden begreep gaandeweg dat alleen aanvallen zou kunnen lonen. Hij bracht Paul Kok  en Teije ten Den in, maar de gevolgen kwamen sneller dan gedacht aan de andere kant. Uitblinker Van de Water kreeg de ruimte om flink uit te halen, waarop Hobie Verhulst kansloos was. Met nog een kwartier te spelen gooide FC Volendam nog meer op de aanval, maar in ene vrijwel identieke aanval maakte Tom Overtoom een paar minuten later een identieke goal. FC Volendam was geveld. De Jupiler Play-Offs waren uit beeld, het seizoen kon afgesloten worden.

Het niet halen van de nacompetitie was niet te wijten aan deze ene wedstrijd. Over het seizoen heen heeft FC Volendam beslist laten zien dat deze ultra jonge ploeg veel mogelijkheden biedt. Komend seizoen al kunnen vruchten geplukt worden. Doodzonde dat ze het toetje niet nu al mochten smaken. Maar als het publiek net zo goed achter de ploeg gaat staan als in Almere, gaat FC Volendam een prachtig nieuw seizoen tegemoet. 

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohamed Bett (78. Paul Kok)i, Marco Tol, Daan Klinkenberg (20 Henny Schilder), Gijs Smal, Joey Veerman, Nick Doodeman, Gerry Vlak, Enzo Stroo, Dylan Mertens (64. Teije ten Den), Anthony Berenstein

Foto's: Fred Rotgans
Video: NH nieuws & Jupiler Leage

 Laatste nieuws