FC Volendam minder gelukkig dan Fortuna Sittard

14 september 2012 /

Elke wedstrijd van FC Volendam in de Jupiler League is er een met een bijzonder tintje. Was het vorig seizoen Rowin van Zaanen die in het shirt van Fortuna Sittard de band met FC Volendam duidelijk maakte, deze keer is het Hans de Koning die als trainer een aantal jaren successen boekte met de tegenstander van FC Volendam. Zijn herinneringen aan Limburg worden door hem gekoesterd. Met Volendam had hij er nu een ander belang. Het Andere Oranje wil dit seizoen de aansluiting met de top van de Jupiler League opnieuw bevestigen, waardoor winnen in Sittard van het grootste belang was. Hoewel resultaten uit het verleden niets garanderen, was de balans de laatste jaren niet ongunstig. In het Fortunastadion speelde Volendam 34 wedstrijden, negen werden er gewonnen, vijf in de laatste zeven jaar. Daar werd dit jaar geen winst aan toegevoegd.

Vanaf de aftrap was duidelijk wat Fortuna Sittard in petto had. Bang voor het druk zetten van Volendam hield de ploeg zich met acht man continu achter de bal. De eerste minuten moest FC Volendam dan ook zoeken naar een handvat voor deze wedstrijd. Juist toen er wat grip kwam, dacht Henny Schilder te lichtzinnig over een terugspeelbal. Rajcomar mocht er tussen uit en dacht eenvoudig te scoren. Maar de man die de fout maakte, was ook op tijd terug om het gevaar te bezweren. Onmiddellijk daarna brak de mooiste periode voor Volendam aan. Een vrij trap van rechts werd door Robert Mühren op de lat gekopt. Een paar minuten later bracht Raymond Fafiani Michiel Kramer in stelling, maar die schoot te zacht met de binnenkant van zijn voet. Nog voordat het eerste speeldeel op de helft was, had Michiel Kramer alsnog voor de eerste goal moeten zorgen, maar nu aarzelde hij te lang. Hetzelfde overkwam Nick Coster die naar binnentrok, maar het gat dicht gelopen zag. Aan de overkant zat Fortuna Sittard ook niet stil. Loerend op de counter kreeg het opnieuw een levensgrote kans, maar ook die werd niet verzilverd. FC Volendam speelde de laatste tien minuten steeds slordiger, waardoor de thuisclub het gevoel kreeg dat er veel te halen viel. Volendam speelde de ploeg in de kaart, wat het nodige hak- en breekwerk achterin opleverde. De rust werd daardoor met 0-0 bereikt, waar eigenlijk ook 2-2 had kunnen staan.

Na de rust golfde het spel op en neer. Twee vrije trappen van Fortuna Sittard hadden zomaar een doelpunt kunnen opleveren. Sonny Stevens redde uitstekend. Aan de andere kant kwam Nick Coster een teen te kort om een hard schot van Ludcinio Marengo over de lijn te tikken. En even later stuurde Michiel Kramer Robert Mühren weg. Zijn prachtige kans werd teniet gedaan door doelman Kaya. Dat er een doelpunt zou moeten vallen was duidelijk. Maar aan welke kant? Fortuna Sittard speelde veel aanvallender, nu richting het eigen fanatieke vak. Scheidsrechter Manschot had er de handen vol aan, maar deed dat uiterst bekwaam. FC Volendam leek te wankelen. Maar ook aan Sittardse kant zat het niet mee. Tot de 81e minuut. Schroyen profiteerde van balverlies op het middenveld en bediende Khalouta op maat. Tegen zijn inzet was Sonny Stevens kansloos. FC Volendam bracht Brandley Kuwas in, die al snel in een goede positie kwam, maar naast schoot. Ook Michiel Kramer legde de bal in de slotfase panklaar, maar FC Volendam lukte helemaal niets meer. Niet verdiend, maar wel geleden, de tweede nederlaag.