FC Volendam mist in slotfase dikverdiende gelijkmaker

20 november 2009 /

Door Cor Westerveld

Dominique van Dijk heeft zijn ploeg en de supporters van FC Volendam gisteravond een slechte dienst bewezen door zich al in de 16e minuut te laten wegsturen door de prima leidende scheidsrechter Dick van Egmond. Van Dijk maakte op het middenveld vlak voor de ogen van Van Egmond een domme overtreding op Charles Kazlauskas. Met tien man moest de thuisclub daarna verder. Vijf minuten later kreeg aanvoerder Paul de Lange – vóór de wedstrijd nog een twijfelgeval – weer last van zijn blessure en liet zich vervangen door Michiel Kramer. Dat kon er ook nog wel bij.

{foto1}

Opvallend genoeg begon de thuisclub met tien man beter te voetballen. Robbin Ruiter, die de geblesseerde Theo Zwarthoed uitstekend verving, pakte alles wat er te pakken viel. In de openingsfase had hij al enkele prima reddingen verricht ten koste van een hoekschop. Met de steun in de rug van Ruiter nam Volendam het initiatief. Toen Rowin van Zaanen in de 28e minuut binnen de beruchte lijnen werd gepakt door Jeroen Veldmate, benutte Jack Tuyp de toegekende strafschop feilloos, 1-0. Helmond Sport kwam nog sporadisch echt goed uit in de eerste helft. Na de treffer van Tuyp kregen de Helmonders voor de rust alleen nog een vrije trap te nemen, maar die werd door Ruiter uit het doel geranseld. Volendam kreeg de beste kansen. Bernard Hofstede kwam over rechts goed door. Zijn schot was een twijfelgeval tussen doelpoging en voorzet. De bal kwam in de buurt van de tweede paal, net te scherp voor de op volle snelheid liggende Rowin van Zaanen. Jack Tuyp nam de bal voor de rust nog op zijn slof, maar schoot naast.

{foto3}

Solo
Na de hervatting hield Robbin Ruiter met een prima redding Helmond Sport van de gelijkmaker af. Volendam kreeg de beste kansen. Rowin van Zaanen schoot de bal net voorlangs de tweede paal. Henny Schilder begon vanaf het middenveld aan een solo en leek voor 2-0 te gaan zorgen, maar oog in oog met doelman Robert van Westerop raakte hij uit balans. Daarna kreeg van Rowin van Zaanen nog een goede scoringskans. De thuisclub liet zich hierna terugzakken. Trainer Jurgen Streppel offerde verdediger Kazlauskas op voor Mark Veldmate. De druk op het Volendamdoel nam zienderogen toe. Bij de thuisclub begonnen spelers verval van krachten te vertonen. De verdediging van de thuisclub begon gateb te vertonen. Het was Marc Höcher die in drie minuten tijd de wedstrijd besliste. Eerst schoot hij vanuit het centrum de bal in een kluwen van spelers langs doelman Ruiter, 1-1. Zijn tweede treffer was een vrije trap waarop Ruiter het antwoord schuldig moest blijven, 1-2.

{foto2}

Kopbal
Met Murat Önal voor de uitgebluste Jack Tuyp probeerde Sturing nog wat snelheid en verrassing in de voorhoede te brengen. Vlak voor tijd had Hamit Yildiz zijn hoofd er niet helemaal bij toen hij vrij voor Van Westerop de bal in diens handen kopte. De tien Volendammers misten zodoende de verdiende gelijkmaker. Toch wel! Robbin Ruiter werd volkomen terecht tot Man of the Match gekozen.