FC Volendam moest diep gaan voor de punten

05 april 2013 /

FC Emmen had niets aan het toeval overgelaten in de aanloop naar de wedstrijd tegen FC Volendam. Wie dat wilde, kon voor twee euro naar binnen. De regionale pers kreeg te horen dat deze wedstrijd voor Emmen ‘de wedstrijd van het jaar’ moest worden. Voordat Veendam wegviel, was er zicht op het binnenhalen van de vierde periodetitel. Door het besluit van de KNVB om deze periode te bepreken tot slechts zes wedstrijden, was de wedstrijd tegen FC Volendam de zesde en laatste wedstrijd. Daarmee was die kans op de Jupiler play-offs al verkeken, normaal gesproken. In de algemene stand had FC Emmen vijf punten achterstand op de negende plaats, in handen van FC Oss, met een wedstrijd minder. Daar lagen dus nog kansen om het dit seizoen vaak uitstekend presterend Emmen alsnog naar de nacompetitie te brengen. Slachtoffer van deze opzet moest FC Volendam worden. Heel Drenthe werd gemobiliseerd.

De mannen van Hans de Koning hadden het goed begrepen. Vanaf de aftrap werd het initiatief genomen, maar ook FC Emmen wilde haar plannen uitvoeren. De wedstrijd werd meteen leuk om naar te kijken. De eerste speldenprikken van de thuisploeg werden zeer snel van een passend antwoord voorzien. Al in de zesde minuut veroverde Brandley Kuwas de bal, die via Michiel Kramer na een strakke voorzet bij Ludcinio Marengo terecht kwam. Hij had weinig moeite de 0-1 op het bord te zetten. Al snel daarna kreeg Jack Tuijp na een goed genomen vrije trap van Paul de Lange een dot van een kans, maar ook in tweede instantie was doelman Van der Vlag hem de baas. Naarmate de eerste helft vorderde, liet FC Volendam zien dat er echt wel naar een hogere score gewerkt werd, maar onderschatte de dadendrang van de ploeg van de fanatiek coachende Joop Gall. FC Volendam moest een reeks corners toestaan. Ook uit een paar vrije trappen ontstonden hachelijke situaties als Ruud ter Heide in stelling gebracht werd. Met de krappe voorsprong werd de rust bereikt, waarmee Volendam wist, dat FC Emmen in de tweede helft alsnog flink tekeer weet te gaan. Dat lieten ze in het Kras Stadion ook zien.

{foto1}

Opportunistisch startte FC Emmen met een geweldig offensief. Al na een minuut joeg Almeida de bal maar net over de kruising. Weer volgde een aantal corners, waar gezocht werd naar Ter Heide en de ingevallen, boomlange Weghorst. Het leverde niets op. Aan de andere kant werd Jack Tuijp een keer in stelling gebracht, maar hij wachtte te lang. Ook een steekpass naar Jack Tuijp en Michiel Kramer werd gesmoord, waarmee FC Volendam haar eerste corner kreeg. Halverwege de tweede helft moest de uitstekend leidende Erik Braamhaar zich vanwege een spierblessure laten vervangen door de vierde man. Na de korte onderbreking leek Volendam de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar dat was schijn. Toch kwam eer een enorme kans, toen Jack Tuijp in buitenspelpositie mocht doorgaan. De voorzet op Michiel Kramer had afgerond moeten worden, maar hij schoot tegen de keeper. Vervolgens was het een en al FC Emmen dat klok sloeg. De kansen op de gelijkmaker werden steeds groter. Het publiek ging er eens lekker achter staan. Totdat Michiel Kramer het op zijn heupen kreeg. Hij veroverde zelf de bal, soleerde tot bij de keeper, waar hij door Maynard onderuit gehaald werd. Deze kreeg rood. Jack Tuijp scoorde de 0-2 beheerst vanaf de stip. Dat was zijn laatste actie. Zijn vervanger was Robert Mühren. FC Volendam kreeg nu meer ruimte, maar speelde soms te slordig om er winst uit te halen. Het laatste wapenfeit was een schot op de paal. Het bleef daardoor bij de 0-2, die niet bepaald cadeau gedaan was.