FC Volendam - NAC Breda

05 oktober 2008 /

FC Volendam door persoonlijke fouten onderuit tegen NAC

Door: Cor Westerveld
De manschappen van trainer Frans Adelaar begonnen bevlogen aan de wedstrijd tegen NAC. De Bredase ploeg werd door de aanvalsdrift van de thuisclub meteen op eigen helft teruggedrongen. De supporters gingen er eens goed voor zitten, want het beloofde een leuke middag te worden. Uit een afgeslagen aanval leek uitblinker Aaron Meijers (Man of the Match) met een prima afstandschot voor 1-0 te zorgen, maar doelman Jelle ten Rouwelaar wist de bal nog net over de lat te tikken. FC Volendam mocht in de eerste minuten ook een handvol hoekschoppen nemen, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Nota bene gescoord door oud-Volendammer Kees Kwakman, die ongehinderd door mocht gaan van Kelvin Maynard.
Dat was in de vijfde minuut. Nadat Anthony Lurling in de 13e minuut had verzuimd om NAC aan de tweede treffer te helpen, was het een minuut later toch raak. Een aanval door het centrum werd ingeleid door Martijn Reuser. Met een handig hakballetje stuurde hij Matthew Amoah op weg naar doelman Jeroen Verhoeven. De dit seizoen veelvuldig en gemakkelijk scorende Amoah had geen enkele moeite om het karwei af te ronden in de 19e minuut, 0-2.

Tim Bakens
Reden voor trainer Frans Adelaar om Henny Schilder te wisselen voor Tim Bakens. Op dat moment was ook Kelvin Maynard rijp voor een wissel. "Ik had wel meer spelers kunnen wisselen dan toegestaan" was de uitleg van Adelaar na afloop. Collega-trainer Robert Maaskant zei dat hij zich na de 2-0 voorsprong van zijn ploeg geen zorgen meer maakte over de goede afloop.
"FC Volendam had een zwaar programma achter de rug. Wij wilden niet de eerste ploeg zijn die in Volendam puntenverlies zou leiden. We begonnen niet goed aan de wedstrijd, maar na het doelpunt van Kwakman zijn we niet meer in paniek geweest. Toen ook nog de 2-0 viel, was de buit binnen. Zelfs toen Volendam in de tweede helft terug kwam tot 2-1, heb ik niet in paniek gezeten. We hebben hier professioneel gewonnen", aldus Maaskant. En zo was het ook!

Goed uit startblokken
Adelaar vond dat zijn ploeg goed uit de startblokken kwam. In de eerste helft vond hij dat zijn ploeg apathisch had gespeeld. "De vorige wedstrijden waren van een veel beter niveau. In de rust heb ik aangegeven, dat er nog mogelijkheden waren als wij de aansluitende treffer zouden maken." Die aansluitende treffer kwam er. Volendam tapte in de tweede helft uit een ander vaatje. Kelvin Maynard had zich prima hersteld. Met opgestroopte mouwen begon de thuisclub aan het tweede bedrijf. Nadat de voor de geblesseerde Bernard Hofstede ingevallen Marijn Sterk de bal uit een hoekschop eerst nog over de deklat had gekopt, was het de veelvuldig opbouwende Mathieu Boots die de bal uit een hoekschop in de 53e minuut achter doelman Ten Houwelaar kopte, 1-2.

Uitstel
NAC-verdediger Patrick Zwaansdijk had aan de andere kant de bal even later voor het inkoppen, maar zag zijn kopbal naast het doel gaan. Het bleek uitstel van executie, want uit een voorzet van Ellery Cairo kopte goaltjesdief Amoah in de 67e minuut wel raak, 1-3. De strijd leek gestreden, maar FC Volendam gaf zich nog niet gewonnen. Een inzet van Jack Tuyp werd op het nippertje gered ten koste van een hoekschop. In de 86e minuut zorgde Volendams topscorer met het hoofd wel voor 2-3. Toen daarna Anthony Lurling in de 90e minuut een foutieve pass van Mathieu Boots onderschepte en afstrafte, was de vijfde nederlaag van Volendam een feit voor de 5000 toeschouwers.