FC Volendam nestelt zich in subtop

02 februari 2014 /

Door Cor Westerveld

Door een 3-1 overwinning op Almere City heeft FC Volendam zich in de subtop genesteld. De equipe van Hans de Koning staat met 38 punten uit 25 wedstrijden op de 6e plaats. Tegen Almere City kwam FC Volendam sterk uit de startblokken. Met prima combinatiespel werden de Almeerder op eigen helft teruggedrongen. Dat leidde in de 12e minuut al tot de openingstreffer van Robert Mühren die een voorzet vanaf de rechtervleugel van Brandley Kuwas met het hoofd verlengde, 1-0.

Het zag er op dat moment naar uit Almere City onder de voet zou worden gelopen. Topscorer Mühren schoot kort hierna de bal nog een keer net langs de verkeerde kant van de paal. “We werden in de eerste twintig, vijfentwintig minuten van het kassie naar de muur gestuurd. Ik heb mijn spelers toen de opdracht gegeven om zich wat meer in te laten zakken en toen kregen we zelf ook kansen”, verklaarde trainer Fred Grim na afloop.
Een 1-0 voorsprong blijft altijd een gevaarlijke tussenstand. Een afstandschot van Jerge Hoefdraad spatte buiten bereik van Theo Timmermans tegen de paal en een inzet van Charles Dissels die door de doelman van Volendam met de voet werd gered, waren daar het bewijs van. De ruststand had er dus zomeer anders kunnen uitzien. Hans de Koning: ”Na de 1-0 voorsprong werd er door ons toch wat te gemakkelijk gedacht. In de rust hebben we dan ook afgesproken om weer druk vooruit te zetten.”

Pardoes
Die opdracht had na de hervatting al snel succes. Het was Tom Overtoom die al in de 49e minuut uit een scrimmage doelman Marco van Duin wist te verschalken, 2-0. De winst leek daarmee binnen voor FC Volendam, maar een voorzet (of doelpoging?) van Charles Dissels vanaf links verdween in de 55e minuut pardoes bij de tweede paal het doel in, 2-1. Alhoewel trainer Fred Gim sprak van ’een goede goal’ was de term ’geluksgoal’ beter op zijn plaats geweest. Het was een onfortuinlijk moment van Theo Timmermans. “Ja joh, ik gleed in een keer helemaal weg”, aldus de doelman die een prima wedstrijd keepte. Alle schoten en hoge ballen pakte hij klemvast.

{foto3}

Nekslag
Na de 2-1 zag Grim nog wel mogelijkheden op 2-2. “Maar de goede goal van Damien Menzo was voor ons de nekslag”, aldus Grim. Menzo was in de tweede helft in het veld gekomen voor Soufiane Lagmouchi en Raymond Fafini voor Overtoom. Die wissels bleken een goede zet van Hans de Koning. Bij de 2-1 stand had FC Volendam het moeilijk tegen de Almeerders die na de aansluitingstreffer opportunistisch voor de gelijkmaker gingen.
FC Volendam moest verdedigend alle zeilen bijzetten om de voorsprong vast te houden. Toen Damien Menzo met een dieptepass van de voet van Fafiani vrij op doelman Marco van Duin mocht afgaan, maakte hij het in de 81e minuut heel beheerst af, 3-1. Zijn doelpunt werd opgelucht en met veel vreugde gevierd door de spelers. Het verzet van Almere City was daarmee gebroken.

{foto4}

Rentree
Hans de Koning: “Vooraf hebben we gezegd dat we drie punten moeten pakken tegen Almere City. We zijn hartstikke blij met de drie punten, maar gemakkelijk hebben we deze wedstrijd niet gewonnen.”
Vooral de inbreng van Raymond Fafiani - die na een knieoperatie en herstelperiode zijn rentree maakte - bleek belangrijk op het moment dat de thuisploeg het moeilijk had tegen Almere City. Dé voetballer Fafiani zorgde voor de noodzakelijke rust in het spel en gaf bovendien de belangrijke assist waaruit Menzo Almere City de nekslag toediende.

Bij FC Volendam werd de conditioneel en fysiek sterke Nick Coster gekozen tot Man of the Match. De linkervleugelverdediger toonde weer veel sportieve vechtlust. Hij bestookte Almere City zelfs vanaf de rechtervleugel.