FC Volendam O19 niet opgewassen tegen AZ O19

07 december 2017

FC Volendam O19 – AZ O19 (0-3)

FC Volendam heeft het woensdagavond opnieuw op individuele kwaliteit moeten afleggen. Van een echte wedstrijd is geen moment sprake geweest. Aan de inzet van onze spelers lag het beslist niet. Zij speelden voor wat zij waard waren, maar dat was tegen het superieure AZ volstrekt onvoldoende.

De Volendammers startten nog vol goede hoop, maar kwamen al snel tot het besef dat er deze avond weinig eer zou zijn te behalen. AZ was meteen al de bovenliggende partij. Het lukte Volendam niet om balbezit te houden en als men die had, werd meteen voor de lange bal gekozen. Die belandde echter steeds bij de verkeerde kleur, zodat men steeds opnieuw in de achtervolging moest. Na een kwartier was AZ dicht bij de openingstreffer. Gelukkig scheerde de bal net over de lat. Dean James deed aan de andere kant van het veld een doelpoging. Zijn schot miste echter ook de benodigde precisie. Hoewel Volendam iets beter in de wedstrijd leek te komen, doken de Alkmaarders steeds dreigender voor het doel van Barry Lauwers op. In de 26e minuut kon hij met een geweldige reflex nog redding brengen, maar twee minuten later kwam AZ, na slecht ingrijpen aan onze kant, dan toch op voorsprong, 0-1. In het restant van de eerste helft kreeg Barry Lauwers meerdere mogelijkheden om zich te onderscheiden. Met een aantal uitstekende reddingen wist hij te voorkomen dat ons team niet bij rust al op grote achterstand werd gezet. Drie minuten voor rust was hij echter kansloos toen een AZ’er de bal uit een corner ongehinderd in onze zestien mocht koppen en een medespeler deze vervolgens vanuit de doelmond binnen kon knallen. Daarmee bleef de schade na 45 minuten tot slechts 0-2 beperkt.

Ook in de tweede helft kwam AZ geen moment in de problemen. Volendam was aanvallend onmachtig en niet in staat om een scoringskans te creëren. AZ heerste, zonder nog echt aan te zetten. Toch kwamen zij weer een paar keer in scoringspositie. Barry Lauwers bleek echter opnieuw een moeilijk te nemen horde. Toen niettemin twee van onze verdedigers in de 61e minuut opzichtig in de fout gingen, hield het ook voor Barry op, 0-3. Volendam zakte vervolgens zienderogen dieper weg. Er werd niet geanticipeerd op spelsituaties, maar slechts gereageerd. Hierdoor was men steeds een stapje te laat. Het duurde zelfs tot de 84e minuut voordat een Volendammer kon worden ‘betrapt’ op het scherp aangaan van een duel. Met een stevige, doch correcte, tackle, gaf captain Marco Speijk het goede voorbeeld. Helaas veel te laat.

Zo ging ook het voorlaatste duel van de eerste seizoenshelft kansloos verloren. Deze dreigt nu als een nachtkaars uit te gaan. Wat echter vooral zorgen baart, is de wijze waarop ons team tot nu toe zijn tegendoelpunten (35 uit 12 wedstrijden!) heeft geïncasseerd. Doorgaans niet het gevolg van fraai uitgespeelde aanvallen, maar te vaak te wijten aan persoonlijke fouten. Een teleurstellende constatering, net als die van ons gebrek aan scorend vermogen (13), maar wel de realiteit. Daarin valt dus nog veel te verbeteren.

Volgende week zaterdag komt het al geplaatste Feyenoord O19 op bezoek. De laatste kans om toch nog met een enigszins positief gevoel de winterstop in te gaan.