FC Volendam off-day tegen Go Ahead Eagles

03 mei 2013 /

Door Cor Westerveld

Zeven bussen met uitgedoste ’Koningsgezinde’ supporters vertrokken vrijdagmiddag’ vanaf het Marinapark om de spelers van FC Volendam in De Adelaarshorst tegen Go Ahead Eagles te steunen in de strijd om het kampioenschap van de Jupiler League. Bij winst was de titel binnen en bij een gelijkspel ook, als wat het laatste betreft zich geen Spanje-Malta taferelen zouden afspelen bij de wedstrijd Excelsior-Cambuur Leeuwarden in Rotterdam.

Van het sprankelende spel dat de ploeg van Hans de Koning de afgelopen maanden op de mat wist te leggen, was in Deventer niets te merken. Go Ahead Eagles boekte een verdiende 3-1 overwinning. En daar mocht FC Volendam de handen nog bij dichtknijpen. Enerzijds hielp de thuisclub de fraaiste kansen om zeep en anderzijds was het Sonny Stevens die vele reddingen verrichtten en zijn ploeg wist te behoeden voor een grotere nederlaag.

Feest
FC Volendam miste de geschorste Paul de Lange. Een speler van zijn kaliber kan je door zijn ervaring en organisatievermogen in dit soort wedstrijden prima gebruiken. Voor hem speelde Levie Schwiebbe. De oranje brigade mocht niet klagen dat het na vijf minuten nog op 0-0 stond, want de thuisclub miste niet alleen toen, maar ook in het verdere verloop van de wedstrijd de mooiste kansen. In de 13e minuut was het feest op de oranje gekleurde tribune, in vele etablissementen op de Dijk in Volendam en in het Kras Stadion waar een kleine honderd supporters de wedstrijd op een groot scherm volgde. Levi Schwiebbe veroverde de bal op het middenveld, schoof die vervolgens door naar Luciano Marengo en diens voorzet kwam via een hoofd van een Go Ahead Eagles verdediger voor de voeten van Brandley Kuwas. Via de handen van doelman Nick Marsman tikte Kuwas de bal over de doellijn, 0-1.

Lucht
Deze voorsprong zou FC Volendam lucht en vertrouwen moeten geven, maar het tegendeel was het geval. Go Ahead Eagles zocht de aanval. Met name over de linkervleugel maakten de Deventenaren veelvuldig gebruik van de geboden ruimte. FC Volendam trok zich teveel terug en had het in feite aan doelman Sonny Stevens te danken dat het nog steeds op voorsprong stond. Na eerder een buitenspeldoelpunt gemaakt te hebben, bleek de gelijkmaker voor de thuisclub een kwestie van tijd. FC Volendam kwam goed weg toen een bal over het doel van Stevens ging. In de 29e minuut kwam dan toch de meer dan verdiende gelijkmaker. Hoewel Stevens de inzet van Marnix Kolder in eerste nog wist te keren, was hij in de rebound kansloos, 1-1. Na een afstandschot ternauwernood gekeerd te hebben, moest Stevens er in tweede instantie als de kippen bij zijn om de bal voor twee aanstormende aanvallers te pakken. In de 41e minuut opnieuw een aanval van de thuisclub over links. Het was wederom Marnix Kolder die scoorde en zodoende de thuisclub op een 2-1 voorsprong zette. Met die stand ging FC Volendam de rust in. Voor hetzelfde geld had de thuisclub met 3-1 gaan rusten: de uit zijn doel gespurte Stevens zag namelijk achteromkijkend een bal over de kruising gaan.

{foto3}

Herkansingen
In de tweede helft had het in de 50e minuut al 3-1 kunnen staan. Go Ahead Eagles sprong erg slordig om met de kansen, maar creëerde zelf voldoende herkansingen of kreeg die van FC Volendam dat achterin - te vaak - open huis hield. Jarcinio Antonio zette de thuisclub op een volkomen terechte 3-1 voorsprong. Verdediger Leon Tol mocht daarna het veld ruimen voor Robert Mühren. FC Volendam begon toen wel beter te spelen, maar de beste kansen bleven voor het counterende Go Ahead Eagles. Doelman Stevens hield eerst Quincy Promes van scoren af en daarna met een prima redding Kolder. Tien minuten voor tijd moest de thuisclub met tien man verder nadat Bart Vriends zijn tweede gele kaart had ontvangen van scheidsrechter Pol van Boekel. FC Volendam slaagde er ook daarna niet in om de Deventenaren pijn te doen. En omdat Cambuur bij Excelsior geen fout maakte, mogen de mannen van De Koning zich gaan voorbereiden op de play-offs. De speler weten dat ze dan uit een ander vaatje zullen moeten tappen. De wedstrijd tegen Go Ahead Eagles moeten ze maar zo snel mogelijk vergeten.