FC Volendam pakt punten van De Graafschap (foto's)

08 maart 2013 /

Op weg naar het einde van de competitie wist De Graafschap zich al verzekerd van deelname aan de Jupiler play-offs . De titel in de derde periode werd voor de neus van FC Volendam weggekaapt. Beide teams waren daarin ongeslagen. FC Volendam heeft nog de kans de vierde periode te pakken, de start was goed met de 0-4 in Veendam. Belangrijker is het echter om te eindigen bij de eerste vijf, waardoor de Jupiler play-offs starten met een vrije week. Die wens heeft ook De Graafschap, dat na een moeilijke seizoenstart uitstekend op gang gekomen is. Drie bronzen stieren waren het loon na de uitstekende derde periode. FC Volendam weet dat de punten op de Vijverberg niet cadeau gedaan worden. In de laatste vier wedstrijden in Doetinchem verloor Volendam drie keer. Alleen in het laatste eredivisieweekend in 2009 werd gelijkgespeeld. Alle reden voor de mannen van Hans de Koning er eindelijk eens een driepunter neer te zetten.

In de eerste fase van de wedstrijd nam FC Volendam al snel het initiatief. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden wilde Volendam onmiddellijk resultaat bereiken. De Graafschap werd op eigen helft vast gezet, wat al in de twaalfde minuut 0-1 betekende. Ludcinio Marengo kwam razendsnel op, sneed naar binnen en krulde de bal achter Terol. In de drie minuten die daarna volgden had de score minimaal verdubbeld moeten worden. Eerst was het opnieuw Ludcinio Marengo die voor eigen succes koos in plaats van de vrijstaande Jack Tuijp aan te spelen. Kort erop werd Michiel Kramer weggestuurd. Ook hij had Jack Tuijp naast zich, maar schoot zelf. In een wanhoopspoging redde De Graafschap de bal van de doellijn. Tot kort voor rust leek De Graafschap grip te hebben op Volendams spel, maar het was Nick Coster die voor het tweede doelpunt had moeten zorgen. Nu zat er een been tussen, zodat de bal nipt langs de paal gleed. Meteen erna brak De Graafschap uit. Gerry Koning verdedigde knap, maar kreeg Anco Janssen vol op de benen. Scheidsrechter Higler trok zonder aarzelen rood, waardoor De Graafschap de rest van de wedstrijd met tien man kwam te staan.

In de tweede helft had FC Volendam maar een opdracht. Concentratie. Tegen tien man staat nooit iets vast. De eerste minuten klopte dat ook. FC Volendam begon slordig, wat De Graafschap alle gelegenheid gaf druk te zetten. Toch viel het doelpunt aan de andere kant. Na precies tien minuten gingen Brandley Kuwas en Ludcinio Marengo een een-tweetje met elkaar aan, wat uiteindelijk tot 0-2 door Brandley Kuwas leidde. Bijna volgde direct de derde goal, toen Michiel Kramer een vrije trap van Raymond Fafiani doorkopte. Via de buitenkant van de paal ontsnapte De Graafschap. FC Volendam nam daarna wat gas terug, hinkend op twee gedachten. Gaan voor meer doelpunten of de voorsprong bewaken. Lange tijd kostte dat weinig energie, want FC Volendam was de bovenliggende partij, maar na wat wissels en de klok op het laatste kwartier kreeg De Graafschap het geloof in eigen kunnen terug. Grote kansen kwamen er bijna niet, maar Volendam had zich de klus makkelijker kunnen maken. Nu kon er nog van alles gebeuren, waarmee het thuispubliek ongetwijfeld op de banken gegaan zou zijn. In de slotfase had Robert Mühren de wedstrijd in het slot kunnen schieten, maar zijn schot uit een mooie positie ging rakelings over. In de vier minuten extra tijd speelde De Graafschap alles of niets, maar het bleef bij de verdiende drie punten voor FC Volendam. De eerste overwinning op de Vijverberg sinds het seizoen 1982-1983.