FC VOLENDAM PERIODE KAMPIOEN!

12 april 2013 /

FCVolendam heeft thuistegen Helmond Sport laten zien hoe de ploeg een eenheid geworden is in de afgelopen maanden. Na prachtige overwinningen in Maastricht en Doetinchem op directe concurrenten voor de bovenste plaats, werd nu ook de nummer 2 in eenrechtsrtreekse confrontatie aan de kant geschoven. Met 3-0 werd afstand genomen, een overwinning waarop niets af te dingen viel.

De belangen waren groot, dat was wel duidelijk in de openingsfase van de wedstrijd. Goed was het niet, maar de inzet ongelooflijk. In de eerste vijftien minuten trok FC Volendam de wedstrijd steeds meer naar zich toe. De eerste kleine kans was weliswaar voor de gasten uit Helmond, maar dat het in de achttiende minuut 1-0 voor Volendam werd, was een logisch gevolg van het veldoverwicht dat FC Volendam opbouwde. Een diepe snelle aanval werd door Michiel Kramer naar Brandley Kuwas gespeeld. De razendsnelle buitenspeler trok naar binnen en schoot onhoudbaar langs de paal binnen. Kort erop had de tweede goal kunnen vallen, maar een pegel van Jack Tuijp verdween langs de kruising. Daartussendoor zat Helmond Sport ook niet stil. Een slordigheid achterin kostte FC Volendam bijna een tegengoal, maar goed uitlopen van Sonny Stevens voorkwam het echte gevaar, zodat Gerry Koning kon opruimen.

{foto4}

FC Volendam begreep de boodschap. De druk naar voren nam weer de vorm van de eerste minuten aan. Brandley Kuwas bracht Jack Tuijp in stelling, maar die raakte de bal verkeerd. Ook Michiel Kramer zat er kort bij, maar kwam net te kort na een messcherpe voorzet van Brandley Kuwas. De volgende kans was weer voor Jack Tuijp, nu aangespeeld door Gerry Koning. Uit de draai schoot hij nu over. De mooiste kans kort voor rust om de score te vergroten, was voor Michiel Kramer. Hij speelde zichzelf vrij, haalde ongenadig hard uit, maar Wouter van der Steen redde bekwaam. Dat het bij rust nog maar 1-0 stond, mocht FC Volendam zichzelf kwalijk nemen. Als bovenliggende partij waren er kansen genoeg om de zege min of meer in veilige haven te loodsen. Vooralsnog waren de 5470 toeschouwers de grote winnaar.

{foto1}

FC Volendam kwam sterk uit de kleedkamer, toch was het Helmond Sport dat het eerste gevaar stichtte. Een hoge bal werd niet goed weggewerkt, waardoor Sonny Stevens bijna geklopt werd in de linker bovenhoek. De bal scheerde de lat. De wedstrijd werd opener met aan beide kanten de drang tot scoren te komen. Helmond Sport moest wel, want deze stand leverde weinig perspectief. FC Volendam wilde graag, want een bevrijdende goal zou het feest wel heel dichtbij brengen. Nog voor de klok het uur gepasseerd was, werd de wens ingewilligd. Eerst werd ten onrechte een doelpunt van Michiel Kramer afgekeurd, omdat naar het idee van arbiter Tom van Sichem Jack Tuijp in buitenspelpositie aan de aanval deelnam, wat niet klopte.  Brandley Kuwas stond vervolgens aan de basis van de tweede goal. Jack Tuijp deed wat er van hem verwacht werd en joeg de bal achter Van der Steen (2-0). Helmond Sport bracht meteen twee wissels om FC Volendam alsnog beter in de tang te krijgen. Het leverde na een periode met vooral middenveldvoetbal een vrije trap op na een overtreding van Ludcinio Marengo. Een prima reactie van Sonny Stevens bezwoer het gevaar. Helmond Sport bracht ook nog Erik Quekel in, wat al snel een vrije trap op de rand van het strafschopgebied opleverde en een gele kaart voor Henny Schilder. Hij was daarmee geschorst tegen Excelsior. Niet meer dan een corner kwam eruit. Helmond Sport gaf nu alles voor de aanval. FC Volendam moest ver terug. Toch had Michiel Kramer alle harten voorgoed op hol kunnen brengen, maar vijf meter voor de keeper schoot hij de bal naast.

{foto3}

FC Volendam wisselde Brandley Kuwas voor Robert Mühren. Dat bracht weer leven in de brouwerij. Helmond Sport kwam niet meer van de eigen helft. Een briljante actie van Jack Tuijp werd net langs de paal getikt. Jammer voor Jack Tuijp. Het doelpunt was de wereld over gegaan. Daarna werd hij gewisseld voor Soufiane Laghmouchi. Helmond Sport moest nog verder terug, wat meteen effect had. Michiel Kramer werd uitstekend aangespeeld door Raymond Fafiani en scoorde, rechts aannemend en links schietend, de 3-0.De volgepakte tribunes zetten een feestje in, dat nog lang duurde.