FC Volendam morele winnaar in bekerthriller tegen PSV

FC Volendam - PSV (0 - 2)

26 oktober 2017 / KNVB Beker

Gezien de stand van FC Volendam op de ranglijst en het feit dat PSV koploper is in de eredivisie en onlangs FC Utrecht met 7-1 van de mat veegde, waren bij veel supporters de verwachtingen omtrent een goede uitlag tegen PSV niet erg hoog gespannen. Uitslagen van 1-5 en zelfs 0-8 werden vooraf genoemd. De equipe van Misha Salden verraste gisteravond echter vriend en vijand door pas in de tweede verlenging onderuit te gaan tegen PSV.

Uiteraard was PSV torenhoog favoriet en de bovenliggende partij. De thuisclub werd meteen op eigen helft teruggedrongen. Verder dan een aantal hoekschoppen kwamen de Eindhovenaren niet. De verdediging van FC Volendam stond als een huis. Daan Klinkenberg, die de positie van Henny Schilder vooralsnog heeft overgenomen, speelde een dijk van een wedstrijd. Hij werd nog overtroffen door Hobie Verhulst, die de ene na de andere uitstekende redding verrichtte. Het was niet meer dan logisch dat PSV FC Volendam verdedigend handen vol werk bezorgde. Kansen leverde dat niet op. Pas in de 28e minuut moest Verhulst voor de eerste keer écht in actie komen.

Offensief
Na het eerste offensief van PSV te hebben overleefd, trok de thuisclub brutaalweg zelf ten aanval en dat leverde twee hoekschoppen op. In het eerste bedrijf kreeg FC Volendam zelfs de beste kans om te scoren. Nick Doodeman kopte de bal echter naast het doel van Jeroen Zoet. Voor PSV kreeg Adam Maher de eerste echte mogelijkheid om te scoren, maar doelman Hobie Verhulst (met stip the man of the match) vond dat de ruststand 0-0 moest zijn.

Onder applaus zochten de mannen van Salden de kleedkamer op. De verwachting bij velen dat PSV de wedstrijd wel snel zou beslissen klopte voor geen meter. Naarmate de wedstrijd vorderde, groeide het vertrouwen bij de spelers en supporters van de thuisclub. Na een subtiele pass van Joey Veerman op Luis Pedro, kreeg de verdediging van PSV het even Spaans benauwd. Even later leverde goed werk van beide spelers een hoekschop en dankbaar applaus van supporters op. Een schuiver van Hirving Lozano leek de openingstreffer op te leveren, maar doelman Verhulst verwerkte de inzet van de PSV’er tot hoekschop.  Na twee hoekschoppen van FC Volendam verzuimde Adam Maher in de tegenstoot om PSV op voorsprong te zetten. Na een foutje van Erik Schouten leek PSV alsnog op weg maar de 0-1, maar Daan Klinkenberg stak hier een stokje voor.

Trekker
Steeds meer begonnen de supporters van de thuisclub erin te geloven dat een bekerstunt niet uit te sluiten was. Temeer omdat PSV weigerde om de trekker over te halen. Luuk de Jong en invaller Mauro Junior kregen ook mooie schietkansen, maar doelman Hobie Verhulst wilde van geen wijken weten. Vooral de inzet van Luuk de Jong leek de beslissing te brengen, maar Verhulst wist met een fantastische redding ten koste van een hoekschop er een verlenging voor zijn ploeg uit te slepen. Ook Jorit Hendrix kreeg de bal er niet in bij Verhulst.

De eerste verlenging kwam FC Volendam goed door. Al was Marco van Ginkel wel bijna trefzeker, maar zijn schot ging net voorlangs. Na het eerste deel van de verlenging stond het nog steeds 0-0. Een kwartiertje was FC Volendam verwijderd van de strafschoppenserie. Het thuispubliek ging er eens goed voor zitten. Maar al in de eerste minuut van het tweede deel van de verlenging wist Marco van Ginkel dan toch met een perfecte omhaal doelman Verhulst het nakijken te geven, 0-1.

Opsteker
Uiteindelijk kwam daar nog een doelpunt bij van Hirving Lozano, 0-2 In de slotfase speelde FC Volendam met tien man omdat Dylan Mertens een rode kaart had gekregen na een opstootje net Marco van Ginkel, die vervolgens natrapte maar ten onrechte geen rood kreeg.
Met opgeheven hoofd konden de moegestreden Volendammers de kleedkamer opzoeken. Zij waren gisteravond de morele winnaars. Het massaal opgekomen publiek (ruim 6200 toeschouwers) bedankte het elftal met een daverend applaus. Een mooie opsteker met de uitwedstrijd komende zondag in Maastricht voor de boeg.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Erik Schouten, Dan Klinkenberg, Gijs Smal (Paul Kok), Joey Veerman, Luis Pedro (Rodney Antwi), Nick Runderkamp Dylan Mertens), Enzo Stroo, (Teye ten Den), Kevin Visser, Nick Doodeman

Tekst: Cor Westerveld
Foto's: Fred Rotgans