FC Volendam schrijft geschiedenis tegen sterk G.A. Eagles

30 oktober 2009 /

FC Volendam schrijft geschiedenis tegen sterk Go Ahead Eagles

Door Cor Westerveld

Na drie overwinningen tegen op papier ’zwakke broeders’ (FC Oss, Emmen, Haarlem) mocht FC Volendam tegen Go Ahead Eagles laten zien hoe het er werkelijk voorstaat. De Deventenaren hebben gisteravond alle zwaktes van FC Volendam blootgelegd en keerden met een 6-2 overwinning terug naar de koekstad. De thuisclub kreeg gisteravond voetballes. Persman Cor Tol (auteur van het boek ’75 Jaar voetbal in Volendam’) kon zich niet heugen dat zijn club in de geschiedenis van het betaalde voetbal ooit met 6-2 op eigen veld verloor in de eerste divisie. Over gisteravond kan ook en boek worden geschreven over wat er allemaal misging. Go Ahead Eagles was heer en meester en troefde de thuisclub op alle fronten af. Het verschil? Go Ahead Eagles was een team en bij FC Volendam liepen veel te veel spelers voor zichzelf te voetballen. Volendam speelde voorspelbaar voetbal. Acties werden te lang doorgevoerd en strandden in schoonheid. Kortom, volop werk aan de winkel voor de technische staf de komende week.

Hadden de bezoekers nog wat zorgvuldiger met de kansen omgesprongen dan had het echec voor de mannen van Edward Sturing nog groter geweest. Hoe kan het dat een team dat vorig seizoen de harten van de voetballiefhebbers stal zo is afgegleden? Wie het weet mag het zeggen! Het zou te gemakkelijk zijn om de schuld in de schoenen van doelman Theo Zwarthoed te schuiven. Weliswaar verzaakte hij bij diverse treffers, maar zijn achterhoede deelde compleet mee in de malaise.

Plaag
Na het beginsignaal van de sterk leidende scheidsrechter Serdar Gözübüyük liet de ploeg uit Deventer direct zien voor de volle winst naar Volendam te zijn gekomen. De eerste doelpoging kwam van de voet van Kari Arkivuo, maar doelman Zwarthoed reageerde attent. De Deventer ploeg mocht over de vleugels naar hartenlust aanvallen. Spits Sander Post was een plaag voor Henny Schilder. In de 22e minuut kwamen de bezoekers verdiend op voorsprong, toen Post als enige reageerde op en bal die van de lat terugkwam in het veld, 0-1. Bernard Hofstede gaf Jack Tuyp de gelegenheid om de stand in evenwicht te brengen, maar via de vuisten van doelman Remko Pasveer hield Volendam aan deze kans niet meer over dan een hoekschop. In de 33e minuut werd de bal op het middenveld knullig verloren. Heel simpel werd de geheel vrijstaande Reza Ghoochannejad aangespeeld die doelman Zwarthoed volstrekt kansloos liet, 0-2. In de 35e minuut werd het zelfs 0-3 door Arkivuo. Aan de andere kant een individuele actie van Dominique van Dijk, die handig twee tegenstanders uitspeelde maar de bal daarna net naast het doel schoot. Vóór het aanbreken van de rust mikte Van Dijk de bal nog een keer op de paal.

Spanning
Na de hervatting zou een snelle treffer van de thuisclub nog voor wat spanning kunnen zorgen. Dat gebeurde ook. In de 47e minuut scoorde Jack Tuyp, 1-3. Dezelfde Tuyp kwam even daarna oog in oog met doelman Pasveer, die net iets eerder bij de bal was en daarmee een doelpunt voorkwam. In de 57e minuut draaide Halil Colak heel handig weg bij Yannick de Wit en schoot de bal onhoudbaar in de kruising, 1-4. De wedstrijd leek gespeeld. Leek, want scheidsrechter Gözübüyük blies de wedstrijd weer wat leven in door een strafschop aan Volendam te geven wegens een handsbal, al dan niet opzettelijk. Aanvoerder Paul de Lange schoot de bal in de 65e minuut onberispelijk in, 2-4. Halil Colak kreeg de bal over de middenlijn, keek eens goed naar het doel van Zwarthoed en besloot in de 69e minuut van 30 meter afstand maar eens een poging te wagen. Zwarthoed reageerde niet, 2-5. Henny Schilder ging daarna nog in de fout en doelman Theo Zwarthoed zag het kennelijk ook niet meer zitten, waardoor Post in de 75e minuut de stand op 2-6 kon brengen. Alleen met doelman Zwarthoed schoot Sander Post de bal nog naast het doel en bespaarde Volendam een nog grotere afgang.