FC Volendam sluit jaar af met verdiende zege

22 december 2013 /

Sterke revanche Brandley Kuwas leidt zege op Fortuna Sittard in

Door Cor Westerveld

FC Volendam heeft de eerste helft van de competitie goed afgesloten door Fortuna Sittard met een 2-1 nederlaag terug te sturen naar Limburg. Een verdiende overwinning in een wedstrijd die kwalitatief niet hoogstaand was, maar wel spannend bleef tot de laatste minuut voor de 3256 toeschouwers. Trainer Wil Boesen van Fortuna Sittard vond dat zijn ploeg vlak voor rust op een 0-2 voorsprong had moeten staan. De Limburgers waren op 0-1 gekomen doordat Patric N’Koye na een kwartier spelen een strafschop benutte die was toegekend door scheidsrechter Merlijn Gerritsen nadat Kevin Wattamaleo hands had veroorzaakt binnen de zestien.

{foto4}

Een in de ogen van vele supporters dubieuze strafschop want van opzettelijk hands zou geen sprake zijn geweest. Hoe dan ook N’Koye schoot de strafschop onberispelijk in, 0-1. Daarvoor had Overtoom al aangelegd voor een afstandschot dat over het doel van Ferhat Kaya ging. Na de achterstand was het Soufiaane Laghmouchi die de bal net naast het doel tikte na een prima voorzet van Gerry Koning (man off the match).

Hamstring
Het laatste werk van Laghmouchi was een voorzet op Levi Schwiebbe, maar diens doelpoging leverde evenmin resultaat op. Met een hamstringblessure verliet Laghmouchi het veld. Voor hem in de plaats kwam Brandley Kuwas. FC Volendam creëerde prachtige kansen om de gelijkmaker achter Kaya te schieten. Zo stelde Tom Overtoom Damien Menzo in staat om te scoren, maar diens inzet werd gered door Kaya en in de rebound schoot Kuwas de bal over het doel. Kuwas had daarna 1-1 moeten maken, maar raakte de bal niet. Kortom, de thuisclub had het aan zichzelf te wijten dat het nog steeds op achterstand stond. Franco Zennaro had vlak voor rust inderdaad het doelpunt moeten maken uit de kans waar Fortuna Sittard trainer Wil Boesen na afloop op doelde, maar Zennaro schoot de bal over het doel van Theo Timmermans. En die kans zou Zennaro niet hebben gekregen als scheidsrechter Merlijn Gerritsen had gefloten voor een overtreding op Levi Schwiebbe die aan deze aanval vooraf was gegaan.

{foto3}

Wereldgoal
In de tweede helft revancheerde Brandley Kuwas zich uitstekend. Nadat hij eerder al een prima pass had gegeven op Robert Mühren die de bal naast schoot, hielp hij in de 60e minuut vanaf de linkervleugel met een formidabel doelpunt (“Die gaat de hele wereld over”, aldus trainer Boesen van Fortuna Sittard) zijn ploeg aan de gelijkmaker, 1-1. Dat doelpunt gaf FC Volendam vleugels. In de 66e minuut werd Mühren gehaakt en ging de bal op de stip. De topscorer van FC Volendam gaf vanaf de elfmeterstip doelman Ferhat Kaya geen schijn van kans, 2-1. De werklustige Damien Menzo had de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Hij wist Roel Janssen de bal te ontfutselen en met alleen doelman Kaya nog voor zich had hij voor 3-1 kunnen zorgen, maar hij strandde op de doelman. Trainer Boesen van Fortuna Sittard wisselde in de tweede helft nog drie keer, maar slaagde er niet in om de gelijkmaker te fabriceren.
“Hadden we verloren dan hadden we op de veertiende, maar door deze winst staan we nu tiende en blijven we volop meedoen. Van Fortuna Sittard winnen is niet zo gemakkelijk als sommige mensen denken”, aldus Hans de Koning. Vooral het feit dat zijn spelers niet uit de discipline gingen lopen maar het hoofd er goed bij hielden en strijd leverden, sprak de trainer aan.