FC Volendam sluit seizoen waardig en sfeervol af

27 april 2012 /

Met een 3-1 overwinning op FC Eindhoven, Jack Tuyp als topscorer van de Jupiler League en een hartverwarmend afscheid van de oude garde Barry Opdam en Olaf Lindenbergh, die hun profcarrière afsloten, en de naar FC Utrecht vertrekkende Robbin Ruiter, heeft FC Volendam voor de ogen van 4249 bezoekers (onder wie veel AZ-supporters die voor Barry Opdam waren gekomen) het seizoen waardig afgesloten. Barry Opdam werd met tranen in zijn ogen in de tweede helft door Michiel Kramer en doelman Robbin Ruiter - onder een staande ovatie - van het veld gedragen. Lindenbergh en Ruiter werden daarna ook met een dankbaar applaus uitgeluid.

Het was de apotheose van een leuke voetbalavond. Voor FC Volendam stond er niets meer op het spel en in feite voor FC Eindhoven ook niet. Wel wilde de ploeg van Erwin Koeman nog graag tweede worden op de ranglijst, maar nog belangrijker was het voor de Brabanders om blessurevrij het laatste fluitsignaal te halen, met het oog op de play-offs. De bekwaam leidende scheidsrechter Martin van den Kerkhof (oud-speler van voetbalvereniging Nijenrodes) kon de kaarten in deze uiterst sportieve ontmoeting op zak houden. FC Volendam begon onbevangen aan de wedstrijd en had in de openingsfase bijna succes met een stiftbal van Jack Tuyp die door een verdediger van FC Eindhoven nog net op de doellijn kon worden weggeschoten.

Handig
Toch viel de openingstreffer niet veel later. Het was Leon Tol die de aanval met een pass naar voren op Michiel Kramer opzette. Kramer omspeelde handig Jens van Son en zag in zijn ooghoek dat Robert Mühren op de linkervleugel goed meegekomen was. Met de panklare voorzet van Kramer wist de inglijdende Mühren in de 6e minuut wel raad, 1-0. Door een dekkingsfout van Nick Tol kreeg Eindhovenaar Rob van Boekel vrij baan, maar hij schoot de bal naast het doel van Ruiter. Aan de andere kant werd een schot van Michiel Kramer nog gekeerd door doelman Swinkels en schoot Tuyp de bal nog een keer over het doel. In de 45e minuut overzag Robert Mühren bij een terugspeelbal Jelle van Kruijssen en die maakte dan ook handig gebruik van dit cadeautje door de gelijkmaker achter doelman Robbin Ruiter te schieten, 1-1.

Vingertoppen
Na de hervatting testte Eindhoven spits Jelle van Kruijssen de lat van FC Volendam en bracht dezelfde speler even later Youness Mokhtar in kansrijke schietpositie. De vingertoppen van Robbin Ruiter voorkwamen een Eindhovense voorsprong. Patrick Nkoyi-Iabu schoot namens de Brabanders de bal rakelings naast. De wedstrijd kon beide kanten op, verklaarde coach Johan Steur na afloop en zo was het ook. “Er was geen vuiltje aan de lucht voor ons in de tweede helft”, wist Erwin Koeman.
Weliswaar nam FC Volendam in de 79e minuut een 2-1 voorsprong nadat Achmed Ahahaoui met een prima pass Jack Tuyp zijn twintigste seizoentreffer had laten maken, maar Youness Mokhtar was heel dicht bij de gelijkmaker. Met wat meer geluk dan wijsheid wisten Maikel van der Werff en doelman Ruiter voor redding te zorgen.

{foto3}

Hakballetje
Jack Tuyp bracht het publiek nog even in extase door met een fraai hakballetje Achmed Ahahaoui vlak voor tijd in staat te stellen de eindstand op 3-1 te brengen. Tuyp had toen al via de stadionspeaker te horen gekregen dat hij topscorer van de Jupiler League was geworden, voor de tweede keer in zijn carrière. Een fraaie troostprijs na een tegenvallend seizoen voor FC Volendam.