FC Volendam speelt moeizaam gelijk tegen 10 Cambuurders

24 augustus 2009 /

Door Cor Westerveld

FC Volendam en SC Cambuur zijn samen met De Graafschap op voorhand de voornaamste titelkandidaten in de Jupiler League. Aan het spel was dat in het eerste kwartier van de wedstrijd niet te merken. Cambuurspeler De Visscher zorgde met een bal net naast het doel van Zwarthoed voor het eerste vermeldenswaardige wapenfeit. Beide ploegen waren in die fase aan elkaar gewaagd en grossierden in foutieve passes. In de 17e minuut wist Melvin Platje, aangespeeld door Jack Tuyp, te scoren, maar hij stond randje buitenspel.

Antwoord
Het antwoord aan de andere kant kwam van oud-Volendamspeler Mark de Vries, die rakelings naast schoot. Een goede individuele actie van Maynard op de rechtervleugel die daar twee tegenstanders te slim af was en vervolgens de bal voorgaf aan Tuyp leverde bijna de eerste treffer op. De pass van Tuyp schoot Bernard Hofstede echter hard in het zijnet. Even later soleerde Hofstede door de Friese verdediging en werd in scoringspositie onderuit gehaald door Hese, die met rood de kleedkamer mocht opzoeken. Aanvoerder Paul de Lange schoot in de 23e minuut de bal vanaf elfmeter onberispelijk in, 1-0. Dezelfde De Lange kreeg even later een gele kaart van scheidsrechter Makkelie na een ongeoorloofde actie. Vlak voor rust was Cambuur bijna bij de - niet onverdiende - gelijkmaker, maar De Vries wist net niet te scoren.

Laconiek
Na de hervatting had Van Zaanen in de 48e minuut de bal voor het inschieten na een prima voorzet van Jack Tuyp, maar de Monnickendammer raakte de bal helemaal verkeerd. Volendam had het met één man meer nog knap lastig tegen Cambuur. Vooral Henny Schilder had zijn handen vol aan Mark de Vries. De Volendamse verdediging trad vaak vrij laconiek en ongeorganiseerd op, waardoor er toch kansen voor Cambuur kwamen. Daartegenover stond dat er in de uitvallen van FC Volendam veel gevaar school voor de bezoekers. Volendam bleef voorzichtig loeren op de 2-0. Die kwam toen Maynard op rechts het strafschopgebied insneed en door Danny Guy werd vastgehouden. Opnieuw zette Paul de Lange zich vanaf de elfmeter achter de bal en schoot de bal heel fraai in de rechterhoek in de 64e minuut, 2-0.

Gevaarlijker
Cambuur sloeg heel snel terug door Maachi, die de bal één minuut later in de verste hoek schoof, 2-1. Een schot van Tuyp werd door doelman Meul ternauwernood tot corner verwerkt.  Cambuur was met tien man gevaarlijker dan Volendam. Tuyp mocht plaatsmaken voor Kramer en even later Platje voor ’vlugge’ Japie Molenaar. Dat veranderde niets aan het spelbeeld, want Cambuur bleef de betere ploeg en kreeg in de 83e minuut loon naar werken. Turk liet met een prachtig afstandschot doelman Zwarthoed volstrekt kansloos, 2-2. Daar bleef het bij. FC Volendam verdiende ook niet meer. Man of the Match aan Volendamse kant was Paul de Lange.