FC Volendam toont opnieuw karakter

17 augustus 2013 /

In een bepaald niet sterkste opstelling reisde FC Volendam af naar Sittard. Ontbrak de eerste weken al Raymond Fafiani, nu hadden zich ook Brandley Kuwas en Ludcinio Marengo in de ziekenboeg gemeld. In hun plaats speelden Levi Schwiebbe en Soufiane Laghmouchi. Daardoor schoof Tom Overtoom een linie op en was Soufiane Laghmouchi de linkerspits. Fortuna Sittard was ook bepaald niet compleet, dus was de uitslag onvoorspelbaar.
Vanaf de aftrap wond FC Volendam er geen doekjes om te tonen wat de bedoeling was. Ver naar voren druk zetten en de spitsen slim aanspelen. Fortuna Sittard kent FC Volendam op haar duimpje, dus trok het sterk samen voor doelman Kaya, loerend op de counter. Die kwam in de negende minuut. Een aanval over links via Kevin Wattemaleo werd gesmoord, de omschakeling in twee passes. Daarmee kwam de bal bij Nepomuceno, die alleen Gerry Koning voor zich wist. Zonder rugdekking was het moeilijk in te schatten wat de lepe spits zou doen. Hij koos de verste hoek, wat 1-0 betekende. FC Volendam leek even aangeslagen. Het thuispubliek proefde dat er meer te halen was. FC Volendam rechtte echter de rug en nam het initiatief langzaam weer over. Dat werd in de 21e minuut beloond. Een voorzet van Gerry Koning kwam op het hoofd van de totaal vrij staande Soufiane Laghmouchi, die de keeper verraste met een boogballetje op maat, dat net onder de lat daalde. Daarna was het vooral FC Volendam dat de toon zette. Fortuna Sittard ging er in de persoonlijke duels hard in, maar scheidsrechter Van den kerkhof zette daar resoluut een stok voor. FC Volendam mocht het spel maken. Een voorzet van rechts kwam in ideale positie op het hoofd van Erik Schouten, die echter via de grond mis kopte. Ook daarna had FC Volendam nog voor rust de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken, maar uit de vele opgezette aanvallen kwam niet het beslissende moment.

De tweede helft was amper twee minuten oud of de bal ging op de stip. In een onoverzichtelijke situatie werd hands gemaakt. De toegekende strafschop werd feilloos ingeschoten door Janssen. Een achterstand die voor rust bepaald niet in de maak was. Het was voor de vaste aanhang achter het Volendamdoel het sein eens flink achter de ploeg te gaan staan. Het opportunisme, waarvan Fortuna Sittard zo bekend is, vierde dus hoogtij. FC Volendam leek even totaal van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Om het tij te keren werd Tom Overtoom weer naar het middenveld gestuurd, Levi Schwiebbe gewisseld, Henk Veerman er in. De eerste actie die hij mocht maken, werd maar nipt door Kaya tot corner verwerkt. Deze werd door Tom Overtoom zo secuur op het hoofd van Robert Mühren geplaatst dat de gelijkmaker een feit was (2-2). Een kwartier voor tijd lanceert Soufiane Laghmouchi Henk Veerman. Deze omspeelt alles, maar wordt vastgehouden. Rode kaart Yoann de Boer, die er net ingekomen was. Robert Mühren nam de strafschop onberispelijk, wat 2-3 betekende. Dat gaf goed weer, dat FC Volendam de wedstrijd na de gelijkmaker volledig weer had laten kantelen. Nu was het Volendam, dat de maat aangaf. Kort na de goal liep Kevin Kis in een mum van tijd twee gele kaarten op, waardoor Fortuna Sittard de laatste negen minuten met negen man moest spelen. De spelers leken er gemakzuchtig van te worden in plaats van de overtalsituatie uit te buiten. Eén doelpunt verschil blijft linke soep in de slotminuten. Kevin Wattemaleo speelde zich helemaal vrij, maar legde af in plaats van te schieten op vijf meter van de keeper. Fortuna Sittard voelde dat het in de wedstrijd gehouden werd, wat toch weer billenknijpen tot gevolg had, zeker toen de extra tijd vijf volle minuten was. Toch werd de verdiende overwinning mee de bus in genomen.