FC Volendam toont veerkracht op de Toekomst

30 september 2013 /

Maandag speelde FC Volendam de eerste van de acht wedstrijden tegen clubs die nieuw zijn in de Jupiler League op De Toekomst tegen Jong Ajax. De opstelling van Jong Ajax was onvoorspelbaar. Deze wedstrijd van FC Volendam stond na de bekerwedstrijd tegen ‘het grote Ajax’. Dat speelde afgelopen zaterdag tegen Go Ahead Eagles en moest deze week aantreden tegen AC Milan. Spelers mogen in een weekend niet voor twee elftallen spelen. In de bekerwedstrijd speelden bij Ajax Andersen en De Sa mee, twee spelers die aanvankelijk op de speellijst van Jong Ajax stonden, maar nu voor Milan vrij gehouden werden. Voor de technische staf van FC Volendam was het dus afwachten uit welk arsenaal de achttien spelers op het formulier zouden komen. Aan Volendamkant ontbrak toch nog Kevin Wattemaleo, omdat hij met een terugslag te maken kreeg na de blessure die hij opliep tegen Willem II. In vergelijking net de bekerwedstrijd stond nu Raymond Fafiani wel in de basis.

In de eerste helft gaf Jong Ajax een visitekaartje af, waarop FC Volendam het antwoord volledig schuldig bleef. Het begon allemaal nog zo mooi. Robert Mühren kreeg de bronzen stier omdat hij de topscorer was in de eerste periode. Dat gaf de ploeg niet de boost, die verwacht werd. FC Volendam werd volledig tegen het eigen doel gedrukt, wat al na zeven minuten 1-0 betekende. Uit een hoekschop kopte Veltman in. Ruim tien minuten later verscheen Volendam voor het eerst voor het Ajaxdoel. Ludcinio Marengo werd weggestuurd, liep zijn man eruit en kwam tot een schot. Dat werd met een sliding gesmoord, waarop scheidsrechter Martens zonder blikken of blozen penalty had moeten geven. Ludcinio Marengo was geraakt en werd vervangen door Soufiane Laghmouchi. Ajax mocht vrolijk verder gaan. In de dertigste minuut loste Tom Overtoom een schot dat Van der Hart knap pareerde. Kort voor rust greep Henny Schilder volkomen mis bij een diepe pass van Jong Ajax. Meleg kreeg een vrije doortocht, waardoor de 2-0 op het bord kwam. Een knappe kopbal van Damien Menzo werd nopg onschadelijk gemaakt, waardoor de rust aanbrak met een beslist niet verwachte achterstand, waarop niets af te dingen viel.

FC Volendam kwam met duidelijk betere bedoelingen uit de kleedkamer. De eerste kans was weliswaar voor voor Jong Ajax, maar Theo Timmermans liet zien wat hij in huis had. In de 50e minuut rondde Robert Mühren een prachtig opgezette aanval van Tom Overtoom af, waardoor FC Volendam weer in zichzelf ging geloven. Ajax werd vastgezet, de kansen kwamen nu sneller. Dat leverde een vrije trap voor Raymond Fafiani op, die in de muur smoorde. Uitstel van executie! In de 60e minuut nam Tom Overtoom een corner zo zuiver, dat Damien Menzo zijn eerste doelpunt voopr FC Volendam kon scoren en de spelvreugde in het Volendamteam bekroonde. Hierna brak een hectische fase aan. In de 70e minuut rukte Nick Coster ver op, passeerde drie man, vond Robert Mühren, die FC Volendam op 2-3 bracht. Dat was waar de ploeg op dat moment ook recht op had. Een minuut later werd Levi Schwiebbe zo fel aangevallen door Sporkslede, dat deze geblesseerd en met rood naar de kant kon. Tien tegen elf. Echter voor korte duur. In de 80e minuut werd een diepe bal van Jong Ajax door Theo Timmermans hoog opspringend op de rand van het strafschopgebied weggeslagen. Hands buiten de zestien, oordeelde Martens, en dus rood voor de Volendamdoelman. (De TV-beelden lieten later echter zien dat het binnen de zestien was.) Met tien tegen tien, Roy Pistoor in het doel, Damien Menzo eruit, was het zeer spannend. FC Volendam gaf niets meer weg, ook niet in de zes minuten blessuretijd. Door deze vierde uitoverwinning klimt FC Volendam naar de gedeelde achtste plaats, wat een mooie opsteker is voor de wedstrijd van vrijdag tegen FC Oss.

Opstelling: Theo Timmermans, Gerry Koning,Henny Schilder, Leon Tol (38. Levi Schwiebbe), Nick Coster, Tom Overtoom, Brandley Kuwas, Raymond Fafiani, Damien Menzo (80. Roy Pistoor), Robert Mühren, Ludcinio Marengo (8. Soufiane Laghmouchi).