FC Volendam valt door de mand

28 oktober 2012 /

FC Volendam valt door de mand tegen FC Den Bosch

Door Cor Westerveld

FC Volendam kwam met fris aanvallend voetbal goed uit de startblokken tegen FC Den Bosch en de verwachting was dat de supporters van de thuisclub een leuke voetbalmiddag zouden gaan beleven. Ook bij trainer Hans de Koning en zijn stafleden leefde die gedachten. Na afloop stond er echter een 2-1 nederlaag op het scorebord. Een terechte overwinning voor de Bosschenaren. Op de eerste twintig minuten na kwam de thuisclub als team niet uit de verf. Teveel oranjehemden speelden onder hun niveauvoor de ogen van bijna 3000 toeschouwers. Ook de echte strijdlust ontbrak evenals een dosis creativiteit om de Bossche defensie te slechten. Voor FC Volendam was het na het verlies tegen SC Veendam en Sparta de derde nederlaag op rij. Daarentegen won Den Bosch voor de derde keer op rij.

{foto1}

Hans de Koning : “Vooraf hadden we een goed gevoel. Het eerste kwartier hebben we goed gespeeld. Daarna was het teleurstellend. Na de 2-1 voor Den Bosch gingen de koppies bij ons hangen. Het geloof zag je wegvallen. Deze nederlaag is ook vervelend voor al die mensen die voor de club in touw zijn. Het wordt komende week heel hard werken op de training.”

Overtuiging
Jan Poortvliet, de trainer van Den Boch, wist dat FC Volendam de aanval zou zoeken en niet schroomde om één op één te spelen. “Na de 1-0 achterstand kwamen wij er steeds beter in. Het is de eerste keer dit seizoen dat het ons gelukt is om een achterstand om te buigen in een overwinning. Er zat nu overtuiging in onze ploeg.”

{foto2}

FC Volendam kreeg al vrij snel een opgelegde kans. Robert Mühren lag de bal vanaf links keurig en op tijd breed op Jack Tuyp en met alleen de uitkomende doelman Kevin Begois voor zich had die zijn supporters kunnen laten juichen, maar hij strandde op de doelman. Nadat Begois nog een afstandschot onschadelijk had gemaakt, moest aan de andere kant doelman Roy Pistoor een schot van Joey Broek tot hoekschop verwerken.

{foto3}

Pardoes
In de 12e minuut kwam de thuisclub op voorsprong. Jack Tuyp gaf de bal strak voor en in een poging de bal over de achterlijn te werken schoot Bart van Brakel pardoes in eigen doel, 1-0. Bijna was het 2-0, na een actie van Raymond Fafiani (Man of the Match!) en Tuyp die eindigde in een schot op doel van Gerry Koning, maar die leverde niet meer op dan een hoekshop. Aan de andere kant kon Paul de Lange Den Bosch maar net van een treffer af houden door een hoekschop weg te geven. Michiel Kramer kreeg door een verdedigingsfout de bal plots voor zijn voeten en passte naar Jack Tuyp die met een lob doelman Begois probeerde te verschalken, maar de bal over het doel zag gaan. Geluk had FC Volendam toen Tom van Weert vlak voor rust de bal in de handen van Pistoor schoot. Vlak voor rust haf Jeffrey Vlug de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij schoot hoog over.

Na de hervatting mikte Tom van Weert eerst nog een vrije trap rakelings over het doel van Pistoor voordat in de 49e minuut Jeffrey Vlug de stand gelijk trok, 1-1. Kramer -die overduidelijk zijn dag niet had - werd in de tweede helft gewisseld en ook Robert Mühren mocht eerder de kleedkamer opzoeken. Hun respectievelijke vervangers Brandley Kuwas en Ludcinio Marengo deelden mee in de malaise van FC Volendam.

{foto4}

Strafschop
Jack Tuyp was na een pass van Kuwas nog dicht bij een treffer; zijn inzet ging voorlangs. In de 82e minuut gaf scheidsrechter Ruud Bosse Den Bosch een strafschop en daar wist Tom van Weert wel raad mee, 1-2. Volendams waterdager Nick Coster werd nog gewisseld voor Levi Schwiebbe, maar het bracht geen verandering meer in het zwakker spelpatroon van de thuisclub en de 1-2 stand. Door de nederlaag heeft FC Volendam moeten afhaken bij de kopgroep. Voor de technische staf is komende week volop werk aan de winkel met het oog op de uitwedstrijd tegen AGOVV in Apeldoorn.