FC Volendam vergeet tegen MVV zelf te scoren

16 maart 2012 /

De insteek van de wedstrijd in De Geusselt was bijzonder. De technische staf van MVV Maastricht liet het elftal staan, dat in Almere met een 1-2 overwinning van het veld ging, ondanks dat vier basisspelers ontbraken. Het driemanschap van FC Volendam, dat Gert Kruys opvolgde, had hetzelfde gedaan thuis tegen FC Dordrecht. De basis waarmee het elftal startte, was dezelfde als die tegen FC Zwolle uitstekend presteerde. Toen dat toch niet geheel naar wens verliep, mochten Henny Schilder, Jack Tuijp en Michiel Kramer van de bank komen om alsnog een of drie punten uit het vuur te slepen. De gelijkmaker van Jack Tuijp bevestigde de juiste keuze. In Maastricht mocht getoond worden welke coaches de juiste inschatting maakten.

{foto3}

In de eerste twintig minuten gebeurde er heel weinig. MVV Maastricht speelt heel graag op de counter, zodat het er aanvankelijk alle schijn van had dat FC Volendam het spel mocht maken. Toen gaandeweg bleek dat de opbouw van Volendam niet foutloos was, durfde MVV Maastricht iets meer druk naar voren te zetten. Het echte signaal om het publiek luid achter zich te krijgen kwam in de 23e minuut, toen een afvallende bal vanaf het middenveld ongenadig hard op de lat boven Sonny Stevens geschoten werd. De schrik zat er bij Volendam goed in, maar wonderwel liet Jack Tuijp al snel zien dat ook aan de andere kant zaken gedaan konden worden. Een heel subtiel steekballetje op Robert Mühren had 0-1 moeten betekenen, maar in de haast schoot de nummer 10 tegen Job Bulters. MVV Maastricht nam direct het heft over, weer geholpen door Volendam, dat hardnekkig volhardde in foute passes. Sonny Stevens was in uitstekende vorm en scheidsrechter Kamphuis liet zich niet gek maken bij elk duel. FC Volendam bleef overeind, maar een kleine voorsprong voor MVV Maastricht had niet misstaan.

{foto4}

In de tweede helft, waarin MVV naar het eigen fanatieke vak speelde, startte FC Volendam beter met meer grip op het spel. Na krap tien minuten mondde dat uit in een 100%-kans voor Jack Tuijp. Hij mocht de hoek kiezen, maar lepelde de bal in de handen van de Maastrichtse doelman. Er ontwikkelde zich een boeiend kijkspel, waarin FC Volendam de touwtjes in handen leek te hebben. Tot de 67e minuut. Een corner werd tot twee keer toe weggewerkt, maar niet afdoende. Uiteindelijk was het Van Hyfte die het gaatje vond en voor 1-0 zorgde. Na het inbrengen van Adnane Tighadouini kreeg FC Volendam opnieuw een riante kans op een doelpunt, maar Michiel Kramer werd geblokt en Jack Tuijp raakte de bal verkeerd. De klok tikte door. Kans op meer was er voldoende, maar nog altijd was niet het oude FC Volendam zichtbaar dat een wedstrijd op cruciale momenten naar de hand kon zetten. Het veldspel oogde vooral na rust uitstekend, maar de vaste patronen die een tegenstander gek moeten maken, ontbraken. En dan moet ook alles eens meezitten. Met nog tien minuten te gaan werd een goal wegens ‘buitenspel’ afgekeurd en een minuut later kreeg Leon Tol een rode kaart (‘doorgebroken speler’) en MVV Maastricht een strafschop, die door Caracciolo benut werd. Tegen tien man kreeg MVV Maastricht alle gelegenheid FC Volendam af te slachten. De 3-0 van Caracciolo paste was logisch. Deze afloop paste precies in het beeld dat FC Volendam onder scheidsrechter Kamphuis opgedaan heeft. In de negen wedstrijden onder zijn leiding haalde FC Volendam precies vier punten. Het niet benutten van de drie unieke kansen maakte de nederlaag eveneens extra zuur.

Note: Gerry Koning heeft in het kopduel, voorafgaand aan de rode kaart, waarschijnlijk zijn neus gebroken !