FC Volendam verspeelt voorsprong in slotfase

06 mei 2011 /

FC Volendam verspeelt in kolderieke slotfase voorsprong tegen Veendam

Door Cor Westerveld

Er leek geen vuiltje meer aan de lucht toen Jack Tuyp in de tweede helft BV Veendam op een 2-0 achterstand had gezet. Gezien deze tussenstand en die in Leeuwarden bij SC Cambuur-FC Zwolle zou FC Volendam de vierde plaats pakken en niet hoeven aan te treden komende dinsdag in de eerste ronde van de play-offs. De discipelen van Gert Kruys gaven de winst echter uit handen.

“Volendam vond het na de 2-0 wel goed en begon achteruit te voetballen. Op basis van de tweede helft hebben wij hier verdiend gelijkgespeeld”, analyseerde trainer Joop Gall van BV Veendam de wedstrijd
De Groningers waren - na een bijna faillissement - dit seizoen met vier punten in mindering aan de competitie begonnen. Gall was trots op zijn manschappen en dolblij met de vierde plaats in de eindrangschikking. Veendam hoeft pas in de tweede ronde van de play-offs in actie te komen.

Wisselvallig
Gert Kruys bracht na afloop in herinnering dat FC Volendam vorig seizoen ternauwernood aan degradatie naar de Topklasse was ontsnapt. Dit seizoen was er een van wisselvalligheid. FC Volendam kende een uitstekende start, pakte de tweede periode, maar kreeg halfweg het seizoen te maken met blessureleed, met name achterin. “We hebben verzuimd om het na de 2-0 af te maken. Jullie hadden recht op de 2-2”, sprak Kruys tot Joop Gall. De 2-2 was voor de thuisclub een tegenvaller. Komende dinsdag mag FC Volendam voor de eerste ronde van de play-offs aan de bak tegen MVV in Maastricht. “Maar dan staan we er weer”, verzekerde Kruys.

Loterij
In 2002 eindigde FC Volendam ook op de 6e plaats en bereikte toen via de nacompetitie de eredivisie. De play-offs is een loterij. Als het lot FC Volendam gunstig gezind is, weer je maar nooit wat er nog in het vat zit. Maar wil FC Volendam een kans maken in die loterij dan zal het in ieder geval bij een vrije trap voor de tegenstander op de rand van de zestienmeterlijn een beter muurtje moeten opstellen. De gelijkmaker van Marnix Kolder was een cadeautje van FC Volendam. Kolder kon de bal gewoon laag langs het muurtje in de uiterste hoek schieten. Man van de wedstrijd Robbin Ruiter, die in de eerste helft door een aantal knappe reddingen de Veendammers van scoren had afgehouden, was kansloos op de schuiver van Kolder.

Voorzichtig
FC Volendam begon voorzichtig aan de wedstrijd. In de achterhoede ging het niet van een leien dakje bij de thuisclub. Sander Rozema mocht ongehinderd vanaf eigen speelhelft met de bal aan zijn voet naar doelman Ruiter opstomen. Zijn inzet wist Ruiter te pareren. De bal kwam daarna voor de voeten van Marnix Kolder, maar ook die slaagde er niet in om te scoren. Ruiter wist in de eerste helft nog een verraderlijke bal van de Veendammers over de lat te tikken. Even daarvoor stonden Tuyp en Platje plotseling vrij voor doelman Peter van der Vlag. Een poging van Platje om de bal met een lobje in het doel te werken, strandde in de handen van de Veendamse doelman. In de 37e minuut kwam de thuisclub op voorsprong. Ricky Kruys liet de bal achter de verdediging van Veendam vallen. De hardwerkende Melvin Platje sprintte met de bal aan zijn voet zelfverzekerd naar het doel en koos voor de verste hoek. Van der Vlag had geen enkele kans, 1-0. Oud-Volendamspeler Cruz Vincente had de Veendammers voor de rust op 1-1 moeten zetten, maar hij faalde in de afwerking.

{foto3}

Gevoel
In het tweede bedrijf leek de wedstrijd in de 53e minuut beslist. Melvin Platje werd over rechts weggestuurd en trok de bal bij de achterlijn terug op Jack Tuyp, die met gevoel voor precisie meteen uithaalde en de bal via de binnenkant paal over de doellijn zag gaan, 2-0. Hoewel Gert Kruys duidelijk aangaf dat zijn spelers zich niet moesten ingraven, bleven ze toch te veel op eigen helft hangen. De 3446 toeschouwers zagen Veendam beter gaan voetballen en kansen scheppen. Lars Lambooij zorgde in de 64e minuut voor de aansluitende treffer, 2-1. De Groningers kregen meer kansen. De 2-2 hing in de lucht. In de extra tijd liet Marnix Kolder de meegereisde Veendamsupporters juichen door de bal vanuit een vrije trap simpel door de van schietgaten voorziene Volendamse muur in het doel te werken, 2-2.