FC Volendam - Vitesse

08 maart 2009 /

Jack Tuyp in ’knotsgekke week’ matchwinnaar tegen Vitesse

Door Cor Westerveld
Jack Tuyp heeft zijn waarde voor FC Volendam tegen Vitesse bewezen. Zijn doelpunt in de eerste helft bleek voldoende om Vitesse na zeven ongeslagen wedstrijden op de knieën te krijgen. En dat mag een goede prestatie worden genoemd drie dagen na de zwaarbevochten bekerwinst in Kerkrade op Roda JC. FC Volendam moest winnen om de achterstand op De Graafschap - dat zaterdagavond zelf thuis met 1-0 won van streekgenoot Heracles overbrugbaar te houden. Met de uitwedstrijd tegen Heracles en de twee thuiswedstrijden tegen achtereenvolgens FC Utrecht en Feyenoord voor de boeg, zal de equipe van trainer Frans Adelaar het gat met De Graafschap en/of Roda JC moeten zien te dichten om de weg naar de nacompetitie te effenen.
 Het kan verkeren. Vorige week verspeelde FC Volendam in de slotseconde de winst tegen NEC. Een domper van jewelste, maar de ploeg bleef in zichzelf geloven. Roda JC werd donderdag in de verlenging met 3-2 geklopt en drie dagen later wordt ook Vitesse aan de zegekar gebonden. Zeven punten uit drie wedstrijden. Vooraf had wellicht elke supporter van FC Volendam daarvoor getekend. Trainer Frans Adelaar sprak van een ’knotsgekke week’
Rowin van Zaanen kwam vanwege een blessure niet in actie. Bernard Hofstede wel, maar hij ondervond nog hinder van zijn blessure en werd dan ook in de tweede helft vervangen. Ook Van Dijk ging eraf. Melvin Platje (die met terugwerkende kracht al tijdens het intrappen met applaus werd begroet voor zijn aandeel in de bekerzege tegen Roda JC) en Murat Onal mochten na de hervatting opdraven.

Opgeheven
Frans Adelaar koos ervoor om een-tegen-een te spelen. Gedurfd. In de eerste helft kon Volendam de wedstrijd niet echt naar zijn hand zetten doordat het op het middenveld niet echt lekker liep. Vitesse-doelman Piet Velthuizen moest vanwege een blessure na een tien tal minuten al laten vervangen door Elroy Room. Heel onverwacht kreeg Jack Tuyp een prachtige scoringskans. Een kopbal van achteruit van Tim Bakens kwam via een verdediger van Vitesse bij Tuyp terecht die nog tussen de Arnhemse doelman en de achterhoede van Vitesse stond. Tuyp begreep dat zijn buitenspelpositie was opgeheven en zette koers naar doelman Room. Vlak voordat hij de uitgelopen doelman ontmoette, schoof hij de bal langs hem maar ook vlak langs de verkeerde kant van de paal. Dat was in de 23e minuut.

Volley
Aan de andere kant kreeg Lasse Nilsson een prima kans, maar hij zag zijn volley over het doel van Verhoeven gaan. Toch leek Vitesse de score te gaan openen. Bernard Hofstede speelde zich met een prachtige lichaamsbeweging prima vrij op het middenveld maar schoof vervolgens de bal (onbedoeld) voor de voeten van Nicky Hofs. Jeroen Verhoeven wist de inzet van Hofs echter te pareren. Bernard Hofstede maakte zijn fout niet veel later goed. Hij stond aan de basis van de openingstreffer. De Limburger stuurde de mee opgekomen Gerry Koning weg op de rechtervleugel. Die gaf op zijn beurt de bal prima voor en met een schitterende kopbal liet Jack(ie) Tuyp de bal bij de tweede paal tegen het net bollen in de 33e minuut, 1-0.
Nicky Hofs schoot probeerde vanuit de tweede lijn de gelijkmaker in te schieten, maar zag zijn schuiver naast het doel gaan. En bij een doelpoging van Lasse Nilsson bleek Jeroen Verhoeven opnieuw een sta in de weg voor de Arnhemmers.

Van de lijn
Na de hervatting leek Gerry Koning voor 2-0 te zorgen, maar doelman Room gaf niet thuis en had even daarna geluk toen bij een inzet van Mathieu Boots een van zijn verdedigers hem op de doellijn te hulp schoot. Gerson Sheotahul schoot nog een keer vanaf de rechtervleugel in het zijnet en Platje kreeg op de linkervleugel - schuin voor het doel staand – ook nog een kans om de score uit te bouwen voor de thuisclub. Vitesse werd in de tweede helft nog een keer gevaarlijk via Dalibor Stevanovic. Doelman Jeroen Verhoeven trad echter op de beslissende momenten goed op.
Trainer Theo Bos van Vitesse had zijn spelers voorbereid op een moeilijke middag in en tegen Volendam. “In de rust begonnen mijn spelers te zeuren over het kunstgras. We hebben in de eerste helft slordig gespeeld. Stevanovic liet zijn man lopen. In de tweede helft was de eindpass van ons niet goed. Volendam kreeg via de counter nog de beste kansen”, gaf Bos een realistische analyse op de wedstrijd. De 5291 toeschouwers konden genieten van een meer spannende dan mooie wedstrijd, waarin de overwinning terechtkwam bij de ploeg die de meeste kansen wist te creëren en er een van wist te benutten. Met dank aan Jack Tuyp.