FC Volendam weet tij niet te keren

12 februari 2010 /

Door Cor Westerveld

Uit de wedstrijd tegen Go Ahead Eagels (0-0) een week geleden putten de supporters weer goede moed. FC Volendam scoorde niet, maar pakte wel een (verdiend) punt tegen de nummer twee van dat moment. Drie dagen later nam FC Volendam in de uitwedstrijd tegen Excelsior heel brutaal een voorsprong, dankzij een eigen inzet van een Rotterdammer, die de bal uit een voorzet van Jack Tuyp pardoes achter zijn eigen doelman schoot. De vreugde van dat doelpunt sloeg om in een deceptie bij het zien van de eindstand van deze wedstrijd: 4-1 voor Excelsior. Wil(de) het Andere Oranje nog wat maken van dit tot nu toe troosteloos verlopende seizoen, dan moesten de twee thuiswedstrijden tegen AGOVV en MVV in winst worden omgezet.

Gisteravond kwam de Apeldoornse ploeg naar Volendam en die zou als eerste het slachtoffer moeten worden van de dadendrang van een voor zijn laatste kans strijdend FC Volendam. Voetbalanalyticus Ton Ojers was een van de toeschouwers. Hij was al een poosje niet in het Kras Stadion geweest. Ojers was heel erg geschrokken van het zwakke spel van de thuisclub in de eerste helft. En niet alleen Ojers, want alle supporters waren hevig teleurgesteld in het spel van hun favoriete ploeg dat in de tweede helft een vervolg kreeg. Een ploeg die vorig seizoen in de eredivisie werd geprezen om zijn aanvallende speelstijl is er dus drie wedstrijden op rij niet in geslaagd om zelf een doelpunt te maken. Dat zegt veel over het onmachtige FC Volendam in deze fase van de competitie.

Hoe minder minuten er nog te spelen waren, des te vaker werd de naam van trainer Edward Sturing vanaf de tribunes geroepen. Veel supporters zien het niet meer zitten en eis(t)en luidkeels zijn vertrek. Ze hebben er met Sturing aan het roer geen vertrouwen meer in dat het dit seizoen nog goed komt met FC Volendam.

Ontbloot
Hoe anders reageerden de meegereisde AGOVV-supporters. Vier van hen kregen een heel warm gevoel bij het aanschouwen van het frisse aanvallende spel van hun spelers dat ze met ontbloot bovenlijf vanaf de tribune gadesloegen.

Na een kwartier spelen verspeelde de erg tegenvallend spelende Aaron Meijers de bal en uit de voorzet die daarna vanaf de rechtervleugel kwam, schoot de op de linkervleugel vrijstaande van het failliete Haarlem overgekomen Ajax-speler Edgar Manucharyan de bal langs doelman Robbin Ruiter. Het was aan doelman Ruiter (Met stip Man of the Match) te danken dat het voor rust geen 0-2 werd. Hij tikte een prima afstandsschot van René van Dieren nog net tegen de lat. Volendam bleef door de magere 0-1 achterstand tot het eind aan toe in de wedstrijd. Jack Tuyp had pech toen hij de bal met veel gevoel in de benen heel effectvol inschoot toen doelman Stefan Postma even een straatje om was. De bal spatte tegen de lat. Had Tuyp wel gescoord, dan had dat de thuisclub misschien nog nieuwe impulsen gegeven. De eerlijkheid gebied echter te zeggen dat AGOVV de zege volkomen terecht verdiende. Dat de hardwerkende en aanvallende ingestelde Bernard Hofstede werd vervangen voor Nick Tol (de zoon van Pier Tol) gaf de indruk dat trainer Edward Sturing het juiste recept voor Volendam op dit moment zelf ook niet meer weet. Sturing lijkt in een weinig benijdenswaardige positie te verkeren. De niet al te sterk fluitende scheidsrechter Kamphuis trok vier keer geel voor FC Volendam. Dat kon er ook nog wel bij.