FC Volendam wint beker, maar verliest keeper na rode kaart

21 september 2011 /

In de 155e bekerwedstrijd van FC Volendam in het betaald voetbal had de ploeg zichzelf beloofd de nare smaak van twee opeen volgende competitienederlagen weg te poetsen. Met dit elftal, dat qua ervaring zijn mannetje makkelijk kan staan, is meer mogelijk dan vertoeven op de vijftiende plaats in de Jupiler League. Nu is spelen tegen een Topklasser niet meteen het scenario om eens lekker uit te halen. Elk jaar weer worden clubs uitgeschakeld door Topklassers, omdat te weinig rekening gehouden wordt met de enorme ambitie in deze klasse. FC Volendam zat in de wachtkamer, of het Spakenburg of UNA/Brinvast zou worden. De Brabanders schakelden in de eerste ronde Spakenburg uit, waarmee een historisch treffen aan de neus van Volendam voorbijging. Uit tegen UNA/Brinvast resteerde. Een club, die nog niet in de analen van FC Volendam voorkwam. Ook UNA/Brinvast was na het voorbije weekend in een slecht humeur. Een thuisnederlaag tegen FC Hilversum, dat nog geen wedstrijd had gewonnen, was niet voorzien.

FC Volendam kwam in het veld met een nogal gewijzigde opstelling. Nick Tol, Robert Mühren en Leon Tol hadden een basisplaats. Olaf Lindenbergh speelde voor zijn verdediging, terwijl Robert Mühren de waterdrager voor de voorhoede was. In de eerste tien minuten leverde dat nog geen grote kansen op, al liet de scheidsrechter wel doorspelen in een duidelijke buitenspelsituatie, die door Robbin Ruiter werd opgelost. Het eerste gevaar aan Volendamkant kwam van Jack Tuijp, die weggestuurd door Robert Mühren de keeper uitspeelde, maar zijn schot op de lijn gekeerd zag. Precies halverwege de eerste helft was het opnieuw Jack Tuijp die een hoofdrol voor zich opeiste. Nu kapte hij twee man uit, maar werd in dezelfde beweging gevloerd. De strafschop die volgde, werd door hem zelf verzilverd. UNA/Brinvast leek even van slag, waarvan FC Volendam meteen profiteerde. Een vloeiende aanval over links van Rok Roj en Achmed Ahahaoui leverde een schitterend ingeschoten goal op van Rok Roj. FC Volendam controleerde verder de eerste helft, maar moest toch oppassen voor de uitbraken van UNA/Brinvast. Kort voor rust leek UNA/Brinvast te scoren uit een vrije trap. De muziek draaide al, maar de bal was toch echt over en niet in het doel gezeild.

In de tweede helft startte FC Volendam alsof er geen rust geweest was. Toch kwam het eerste gevaar aan de overkant, omdat een diepe bal door Henny Schilder te veel voetballend afgehandeld werd in plaats van gewoon op te ruimen. FC Volendam was gewaarschuwd en vertaalde dat onmiddellijk met een nieuw doelpunt. Nu was het Jack Tuijp die Achmed Ahahaoui wegstuurde en voor 0-3 zorgde. Na precies een uur voetballen kreeg UNA/Brinvast alle medewerking van FC Volendam. Een diepe corner kwam verkeerd op de schoen van Henny Schilder die zijn eigen doelman passeerde. Bij een volgende aanval ging het thuispubliek achter UNA/Brinvast staan. Er kwam de nodige hectiek, die verkeerd uitpakte. Een lage voorzet werd door Robbin Ruiter gepakt, maar ondertussen gleed Rinse Wiekema door. Robbin Ruiter bleef even liggen en werd geprovoceerd door Wiekema. De doelman stond toch op en raakte daarbij de UNA-speler licht. Aanleiding voor de scheidsrechter om rood te geven. FC Volendam moest verder met tien man. Sonny Stevens op doel. UNA/Brinvast rook zijn kans. FC Volendam moest terug om de zaken weer op orde te krijgen. Voetballend werd naar druk op UNA/Brinvast gezocht, maar balverlies haalde steeds weer opportunistische krachten naar boven, waardoor er meer spanning op de wedstrijd kwam dan gezien het krachtsverschil nodig was. Vijf minuten extra speeltijd werden door scheidsrechter Abbink toegevoegd. Maar gescoord werd er niet meer. De rode kaart vormde het einde van een tot dan toe goed gespeelde wedstrijd van FC Volendam. Het laatste half uur kon de ploeg niet meer laten zien welke mogelijkheden er nog meer waren. FC Volendam is een ronde verder en dat doet goed.