FC Volendam wint eigen Zilveren Bottertoernooi

21 juli 2012 /

Op de slotdag van het driedaagse Zilveren Bottertoernooi stonden de twee verliezers van de eerste dagen en de twee winnaars tegenover elkaar. Van de verliezers was het opnieuw Hollandia dat het onderspit moest delven, tegen IJsselmeervogels. Door de 3-0 overwinning eindigden de Vogels op de tweede plaats.

In de wedstrijd tussen FC Volendam en Spakenburg moest beslist worden over de hoofdprijs, de Zilveren Botter. Beide teams hadden na hun winst op Hollandia en IJsselmeervogels vijf punten.

In het eerste half uur gebeurde er heel weinig. De eerste opwinding was van Spakenburgkant, dat na twintig minuten leek te profiteren van knullig ingrijpen in de Volendamverdediging. Pal voor Sonny Stevens slaagden de ‘blauwen’ er niet in Volendam op achterstand te zetten. FC Volendam stelde daar tot tien minuten voor rust heel weinig tegenover. Het Spakenburgelftal zat degelijk in elkaar. De meeste spelers zouden moeiteloos in de Jupiler League meekunnen. Of hadden dat al jarenlang gedaan. FC Volendam, dat aan de hand van Hans de Koning nog op zoek is naar de juiste combinaties in het veld, brandde toen ook los. Een vlammend schot van Raymond Fafiani ging voorlangs en een minuut later volgde de mooiste aanval van de middag. Rok Roj en Raymond Fafiani zetten samen een aanval op, die aan de voeten van Michiel Kramer eindigde. De lange Volendamspits had met een ziedend schot moeten scoren. Nu gaf hij doelman Tinus de kans te redden.

{foto2}

De tweede helft begon met 0-0, maar gezien het spelbeeld van het laatste kwartier voor rust, was er alle reden voor optimisme in het Volendamkamp. Drie nieuwe spelers, Gerry Koning, Eric Schouten en Levi Schwiebbe, zorgden voor nog meer beweging in het team. Dat leverde al snel resultaat op. Na vijf minuten stuurde Eric Schouten Robert Mühren weg, die onmiddellijk een kans bood aan Jack Tuijp. Deze werd gevloerd, wat scheidsrechter Luinge naar de stip deed wijzen. Jack Tuijp nam de strafschop zelf en scoorde onberispelijk (1-0). Amper drie minuten later slalomde Eric Schouten weer door de Spakenburgverdediging om opnieuw Robert Mühren te zoeken. Nu rondde de schaduwspits zelf fraai af (2-0).

{foto3}

In de tien minuten hierna had FC Volendam zichzelf rijkelijk kunnen belonen. De kansen volgden elkaar in snel tempo op, maar gescoord werd er niet meer. Sonny Stevens moest aan de andere kant in actie komen bij een kansrijke omhaal van de Spakenburgers. Een vrije trap van Raymond Fafiani werd goed gestopt. Een aanval, opgezet door Ludcinio Marengo en bijna perfect afgewerkt door Robert Mühren, werd uit doel getikt. Dat betekende het eind van een serie uitstekende momenten. Spakenburg nam het initiatief over en zag twee uitstekende voorzetten niet afgemaakt, waardoor de eindstand met 2-0 bereikt werd en FC Volendam op tien punten kwam. Spakenburg werd derde met vijf punten.

De organisatie kan terugzien op een geslaagd toernooi met dank aan de deelnemende ploegen die er een open kijkspel van maakten. Doelman Taberina (Spakenburg) werd de beste keeper, Bas Mooij (IJsselmeervogels) de beste verdediger en van FC Volendam kregen Nick Coster en Robert Mühren de ereprijs als beste middenvelder en aanvaller.