FC Volendam wint met een man minder (UPDATE)

11 november 2012 /

FC Volendam creëert ook de kansen voor Excelsior

Door Cor Westerveld

FC Volendam is door een overwinning op Excelsior opgeklommen naar de zesde plaats. De uitslag stond al in het programmaboekje. Supporter Cor Paans, de man die soms drie keer weken achter elkaar een blinde poule wint, had een vooruitziende blik. In de Toto –De Glazenbolcup had hij FC Volendam-Excelsior op 3-1 gezet. Een stukje extra service dus aan de bijna 3000 toeschouwers

Al na vier minuten liet Jack Tuyp de eigen aanhang juichen. Na een assist van Michiel Kramer liet hij doelman Jordy Deckers kansloos, 1-0. Excelsior kon de achterstand wel heel erg gemakkelijk wegwerken. Maikel van der Werff kon wel door de grond gaan na zijn onzuivere en veel te zachte terugspeelbal op doelman Stevens. De bal kwam voor de voeten van Roland Alberg. In samenwerking met Rangelo Janga rondde hij dit vroege sinterklaascadeautje in tweede instantie af, 1-1.

Nick Coster
De thuisclub ging niet bij de pakken neerzitten. Met name de overal opduikende Nick Coster (Man of the match) stuwde zijn ploeg, terwijl ook de aanwezigheid van Paul de Lange weer een brokje karakter toevoegde aan FC Volendam. Jack Tuyp kwam op een prima pass van Coster een teenlengte tekort om zijn ploeg opnieuw aan een voorsprong te helpen. Het bleek uitstel van executie voor de Rotterdammers. Nadat Sonny Stevens eerst nog met een prima redding de doorgebroken Mick van Buren van scoren had afgehouden, was het opnieuw Coster die Tuyp wist te vinden. Met zijn tweede treffer in de 27e minuut zette hij andermaal FC Volendam op voorsprong en klom zelf naar de eerste plaats op de topscorerslijst van de Jupiler League. Vlak voor rust kreeg Excelsior nog een kans om de stand gelijk te trekken.

Weerspiegeling
Al kort na het begin van de tweede helft kreeg Excelsior opnieuw de kans om op gelijke hoogte te komen nadat Maikel van der Werff - in een ultieme poging om zijn opponent van een scoringskans af te houden - een overtreding beging. Volgens scheidsrechter Rutger Brekebrede, die Van der Werff in de eerste helft al met een gele kaart had bestraft, – gebeurde dat binnen de beruchte lijnen. Strafschop dus. Hij hield Van der Werff opnieuw geel voor zijn neus. Naar de door Tim Eekman genomen strafschop hoefde Sonny Stevens geen hand uit te steken; de bal ging hoog naast het doel en was een weerspiegeling van de onmacht van de eredivisieploeg van vorig jaar. De kansen die de Rotterdammers al kregen, waren cadeautjes van Volendamse kant. Na de gemiste strafschop van Eekman, ging het spel nog even verder met elf Volendammers op het veld. Totdat scheidsrechter Bekebrede door de vierde official geattendeerd werd op het feit dat Maikel van der Werff zijn tweede gele kaart had gekregen en niet meer speelgerechtigd was. Alsnog haalde Bekebrede de rode kaart uit zijn zak en stuurde Van der Werff het veld uit. Commotie alom in het veld, op de tribunes en op de Volendamse bank waarvandaan niet te zien was geweest dat Bekebrede in het strafschopgebied in een kluwen van spelers geel had gegeven aan Maikel van der Werff. Volendam moest dus vrijwel de gehele tweede helft verder met tien man.

{foto3}

Prooi
Excelsior drong wel aan, maar viel tekens in dezelfde fout door de bal hoog voor de pot te gooien vanaf de vleugels. Met Sonny Stevens in de goal gooi je dan je eigen glazen in. De ene na de andere voorzet was een prooi voor de grijpgrage handen van Stevens.
De counters van FC Volendam waren veel doortastender. Uit en daarvan bediende Robert Mühren in de 67e minuut Michiel Kramer op maat. Kramer schoot de bal onhoudbaar in de uiterste hoek, 3-1. Het betekende de genadeklap voor Excelsior. Door een prachtig afstandschot van Nick Coster maar net over de lat te tikken, voorkwam doelman Deckers een grotere nederlaag voor Excelsior.

{foto4}

Domper
Trainer Leon Vlemmings sprak na afloop van een domper. “We waren met goede verwachtingen naar Volendam gekomen. Hebben getracht het initiatief te nemen. Volendam speelde een op een. We zijn niet aan voetballen toegekomen. Door een slordig moment, een struikeling van Richard Stolte, komen we op een 1-0 achterstand. We maken daarna 1-1 en op het moment dat wij 2-1 denken te maken, scoort Volendam die. In de tweede helft kregen we een enorme kans (de strafschop, red.) om op 2-2 te komen. Dat zijn momenten dat je moet scoren. Volendam komt daarna met 10 man te staan. We hebben toen niet goed gespeeld; in een veel te laag tempo.

Deugd
Hans de Koning was blij dat zijn manschappen na de 4-0 overwinning tegen AGOVV opnieuw hadden gewonnen. “Maar vandaag was het niet zo gemakkelijk als we wel denken. Op het goede moment komen we op voorsprong, maar uit het niets maakt Excelsior de 1-1. Wij creëerden de kansen voor Excelsior. Die penalty na de rust was een raar moment. Na de rode kaart van Maikel van der Werff hebben mijn spelers de rug gerecht en dat doet me deugd. Misschien hebben we niet zo goed gespeeld als tegen AGOVV, maar Excelsior is ook een andere ploeg.”
Volgende week vrijdag speelt FC Volendam de uitwedstrijd tegen Helmond Sport, de oude club van Hans de Koning.