FC Volendam liet zich afblaffen in Sittard

Fortuna Sittard - FC Volendam (1-0)

15 september 2017 / Jupiler League

De nieuwe wind die in Sittard een aantal maanden geleden is gaan waaien, legt bepaald geen wind-eieren. Fortuna Sittard is duidelijk beter aan de competitie beginnen dan FC Volendam. De start tegen FC Dordrecht (5-1 winst) leek de ploeg meteen vleugels te geven. FC Volendam daarentegen is later op gang gekomen. De uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles had drie punten moeten opleveren. De spelers hebben deze week ervaren dat hun zelfvertrouwen een steuntje in de rug gekregen heeft. In het prachtige Fortunastadion mocht getoond worden, wat dat waard was. Dat bleek in de tweede helft toen opnieuw een vrije trap FC Volendam vonniste.

Al vanaf de eerste minuut lieten beide ploegen zien vol op de aanval te willen spelen. De stijl verschilde wel behoorlijk. Fortuna Sittard deed dat vooral vanuit de omschakeling, terwijl FC Volendam een optisch overwicht liet zien. De kansen lieten niet lang op zich wachten. De eerste was voor Nick Doodeman die al in de achtste minuut FC Volendam op voorsprong leek te schieten. Ook amper tien minuten later was Nick Doodeman de man in de beste positie, maar opnieuw bleef het scorebord op nul staan. Fortuna Sittard liet zich ook niet onbetuigd. Onmiddellijk na Volendams tweede mooie kans was het aan de overkant te doen. Met kunst en vliegwerk bleef FC Volendam overeind. Het publiek ging er eens goed achter staan. Een paar minuten later was Nick Runderkamp, in de basis in plaats van Kees Kwakman, te frivool. De omschakeling was zo snel, dat Stokkers in ideale positie kwam, maar ook dat leverde niets op. Luis Pedro had het al een aantal keren op zijn heupen gehad, maar zijn mooiste actie was halverwege, maar ook nu zonder rendement. Teije ten Den kreeg op een knappe voorzet van rechts een goede kopkans, maar zag zijn bal over de kruising gaan. Ook Stokkers kreeg een ideale kopkans, wat Hobie Verhulst tot een uiterste safe dwong. In de slotminuut werd Nick Runderkamp in stelling gebracht. Zijn kopbal leek uistekend maar een inglijdende verdediger van Fortuna Sittard haalde de bal van de lijn. Met deze 0-0 ruststand was het publiek de grote winnaar.

FC Volendam startte de eerste minuten van de tweede helft goed, al was de eerste kans voor Fortuna Sittard, waarop Hobie Verhulst goed reageerde. Daarna was het Joey Veerman die de lat trof. Het antwoord van Fortuna Sittard was een bal op de paal. Hobie Verhulst moest vervolgens aan de lopende band vol aan de bak. De wedstrijd was open, met dit verschil dat het nu Fortuna Sittard was, dat de toon zette. Veel feller en veel sneller werd FC Volendam bestreden. Gaandeweg had FC Volendam helemaal niets meer in te brengen. Het merkwaardige was vervolgens dat niet een velddoelpunt de wedstrijd besliste, maar een vrije trap, precies zoals tegen Sportclub Cambuur. De vrije trap was overigens niet terecht. Martens had al laten doorspelen, maar besloot alsnog tot een vrije trap. Daarmee onderstreepte hij nog meer dat FC Volendam niet tot zijn favoriete ploeg hoorde deze avond. Drie gele kaarten, terwijl twee forse overtredingen op Teije ten Den met de mantel der liefde bedekt werden. Twintig minuten voor tijd was het zover. Ospitalieri maakte dankbaar gebruik van de positie van de keeper. Wat vrijwel elke keeper doet. Net uit het midden gaan staan en vertrouwen op de muur. In de ongedekte hoek is het dan vrij inschieten. De 1-0 riep bij FC Volendam weinig op. Het spel werd er niet beter op. De wissel van Joey Veerman voor Enzo Stroo leverde niets op, omdat de bal daar niet meer kwam. Integendeel. in de laatste drie minuten mocht Fortuna Sittard twee keer volledig vrij op Hobie Verhulst afgaan, maar deed daar niets mee. Een echte afstraffing bleef uit, maar met het voetbal uit de tweede helft zal komende week geen punten opleveren.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohamed Betti, Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman (75. Enzo Stroo), Luis Pedro, Nick Runderkamp, Teije ten Den, Kevin Visser, Nick Doodeman