Fysiek Hapoel Kyriat Shmone klopt FC Volendam

19 juli 2013 /

FC Volendam neemt dit weekend deel aan het Haventoernooi, dat Telstar organiseert bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de club. In 1963 gingen VSV en Stormvogels samen verder onder de naam Telstar, de naam van een satelliet van Amerika.
Op een zonovergoten Sportpark Schoonenberg nam Volendam het op tegen het Israëlische Hapoel Ironi Kyriat Shmona. Deze ploeg was in 2012 landskampioen in Israël en speelde voorrondes Champion League. De ploeg heeft een stageweek in Nederland. In de hele wedstrijd gaf FC Volendam goed partij, maar bleek het uiteindelijk af te moeten leggen op slimheid en fysieke kracht. Hapoel Ironi Kyriat Shmona schroomde niet om in elk duel het hele lichaam er vol in te zetten, wat tal van kleine irritaties opleverde, omdat Volendam ook antwoord wilde geven. De uitstekende leiding van scheidsrechter Manschot zorgde er echter voor, dat de wedstrijd tot een sportief eind egebracht werd. FC Volendam verloor met 1-3, wat gezien het veldspel niet erg verdiend was. De doelpunten waren vooral terig te brengen tot onzorgvuldig verdedigen.

Hapoel Ironi Kyriat Shmona speelde vanuit een zeer gesloten achtmans verdediging. Bij balbezit kwam als een tank een achtmans aanval op het Volendamdoel af. Elk foutje werd dan ook in de omschakeling razendsnel omgezet in een massale aanval. Veel van die aanvallen waren er niet, maar drie ervan leverden wel doelpunten op. Voor rust werd het 0-1, toen Henny Schilder zich verslikte in een uitbraak van Hapoel Ironi Kyriat Shmona. Twee man mochten op doelman Theo Timmermans afgaan, wat tegen de veldverhouding in 0-1 betekende. Een actie van Brandley Kuwas in samenwerking met Damien menzo was even daarvoor op niets uitgelopen. Ook een schot van Brandley Kuwas na een mooie aanval over Ludcinio Marengo kende geen succes, omdat de bal op de kruising afketste. Pal voor rust voorkwam Nick Coster op de doellijn dat het 0-2 zou worden.

In de tweede helft liet Hapoel Ironi Kyriat Shmona zo ongeveer het hele elftal wisselen. Bij FC Volendam verscheen op de linksbackplaats Randy Rustenburg, een speler die geen club heeft en zich aandiende voor een profperiode. Hij deed dat niet verkeerd. Aan de andere kant werd Gerry Koning vervangen door Leon Tol. Deze had geen gelukkige avond bij twee counters van Hapoel Ironi Kyriat Shmona. Halverwege de tweede helft werd 0-2 ingekopt door een volledig vrijstaande Israëliër en een aantal minuten later mocht van links vrij op doel geschoten worden. Een daverende knal van Robert Mühren belandde pal naast het doel, maar dat was uitstel van executie. Toen kort voor tijd de Israëlische keeper slecht uitschoot, beantwoorde Robert Mühren met een gave treffer. Als Damien Menzo wat meer geluk aan zijn zijde gehad had, was de score nog beter geweest, maar zijn pogingen kenden na rust opnieuw geen genade. Henk Veerman kwam in het veld voor hem, maar ook hij kreeg geen echte kans om de score te verbeteren.
FC Volendam kon terugzien op een zinvolle oefenwedstrijd, die zondag een vervolg krijgt in dit toernooi, als om 12.30 uur tegen FC Dordrecht gespeeld moet worden. Onder een, naar het zich laat aanzien, brandende zon.