’Gegokt en verloren’

22 februari 2013 /

“Gegokt en verloren.” Hans de Koning was na afloop kort en krachtig in zijn analyse. Sparta heeft een prima ploeg en mede door de uitslagen van de directe concurrenten, zetten de Rotterdammers een flinke stap voorwaarts in de strijd om het kampioenschap van de Jupiler League. FC Volendam speelde de afgelopen weken prima en scoorde er lustig op los tegen MVV en Telstar. Jack Tuyp, Robert Mühren en Michiel Kramer lieten het vijandelijke net bollen. Eigenlijk kon De Koning niet om deze drie spelers heen tegen Sparta, evenmin om de vleugelspelers Kuwas en Marengo. De coach van FC Volendam koos dus duidelijk voor de aanval tegen Sparta.

Sparta-trainer Michel Vonk gaf zijn ploeg dezelfde opdracht mee, maar met meer succes dan FC Volendam. Vonk: “We wisten dat Kramer, Tuyp en Mühren gemakkelijk scoren. Tegen het einde van de eerste helft kreeg Volendam een aantal kansen op de gelijkmaker. En ook toen we in de tweede helft waren uitgelopen naar 0-4 en de 1-4 viel, kreeg Volendam nog een aantal mogelijkheden.”

Scoringskansen
Die mogelijkheden had Hans de Koning ook gezien voor zijn ploeg en de wedstrijd had dan volgens hem ook zomaar in 3-4 kunnen eindigen. FC Volendam kreeg zeker niet minder scoringskansen dan Sparta. De Koning: “We hebben het Sparta in het eerste half uur niet moeilijk gemaakt. Net voor de rust kregen wij twee, drie mogelijkheden om te scoren en die moet je dan pakken.”
Sparta sprong effectiever met de kansen om. Nadat Mario Bilato eerst nog voorlangs had geschoten, rondde hij in de 17e minuut en voorzet van Henk Dijkhuizen prima af, 0-1. FC Volendam slaagde er pas tegen het eind van de eerste helft in om zelf kansen te creëren. Michiel Kramer kopte de bal uit een voorzet van Mühren hoog over het doel en vlak voor rust was Jack Tuyp dicht bij zijn twintigste seizoentreffer na een goede actie over links van Kuwas.

Na de hervatting gooide FC Volendam er een schepje bovenop en werd Sparta teruggedrongen. Met name Coster, Paul de Lange en Gerry Koning bouwden sterk mee aan de Volendamse aanvallen. Op aangeven van Tuyp schoot Kramer de bal hoog over het doel. In de 57e minuut vergrootte Sparta de voorsprong door een prachtig afstandsschot in de uiterste hoek van Ilias Bel Hassani, 0-2.

Nick Coster
In een drie tegen twee situatie had Sparta voor 0-3 moeten zorgen. Dat gebeurde niet. Het bleek uitstel van executie, want in de 63e minuut was het Donovan Deekman die voor 0-3 tekende. Pech had de thuisclub toen Nick Coster (man van de wedstrijd) Ludciano Marengo in staat stelde om uit te halen. De inzet van Marengo werd echter op de doellijn gepareerd. Kramer kreeg andermaal de kans om met het hoofd te scoren, maar kopte de bal uit een voorzet van Kuwas hoog over het doel. Sparta bleef gevaarlijker en effectiever. Een inzet van Ilias Bel Hassani wist doelman Stevens in eerste instantie onschadelijk te maken, maar in de rebound was hij kansloos op de inzet van Sandro Calabro, 0-4. In de 86e minuut redde Michiel Kramer de eer voor FC Volendam, 1-4. De bijna 3500 zagen daarna Kramer en Mühren nog bijna scoren. Het bleef echter 1-4 en dat was een teleurstelling voor de supporters van de thuisclub. Al was iedereen het er volmondig over eens dat Sparta de verdiende winnaar was.

Maandag al kan FC Volendam zich revancheren, want dan wordt de eerder uitgestelde wedstrijd tegen FC Dordrecht op eigen terrein ingehaald. Aanvang 20.00 uur.