Goudhaantje Tuyp schiet FC Volendam langs Veendam

25 november 2011 /

Door Cor Westerveld

Op de valreep heeft Jack Tuyp zijn waarde als goalgetter bewezen voor FC Volendam. De topscorer van de Jupiler League schoot zijn ploeg in de 92e minuut langs BV Veendam door de bal - uit een prima voorzet van pinchitter Michiel Kramer - in een vloeiende beweging langs doelman Leonard Nienhuis te schuiven. Met groot gejuich begroetten de meeste van de 3018 toeschouwers even later het eindsignaal van scheidsrechter Rogier Honig.

{foto1}

De wedstrijd kon in de slotfase bij de 2-2 tussenstand nog alle kanten op. De ploeg van Gert Kruys heeft al eerder dit seizoen moeite gehad om een royale voorsprong zonder problemen uit te spelen. Bijvoorbeeld in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, toen een 3-0 voorsprong in de slotfase bijna nog verspeeld werd bij een 3-2 stand. Ook nu waren de supporters nog niet gerust op een goede afloop.

Effectief
BV Veendam sprong effectief om met de kansen. Voor de rust bereikte Veendamspeler Lars Lambooij uit een vrije trap het hoofd van Sander Rozema, maar diens kopbal werd tot hoekschop verwerkt door de weer prima spelende Robbin Ruiter. Dat was welgeteld de enige kans in het eerste bedrijf voor de Groningers. In de tweede helft hadden ze slechts twee kansen nodig om de 2-0 achterstand weg te werken. Het moet gezegd worden dat het de noordelingen in de eerste helft bepaald niet tegen zat. Schoten gingen net naast of over het doel van Nienhuis. Met een beetje meer fortuin had FC Volendam met een 3-0 voorsprong de thee opgezocht.

{foto2}

Kluts
Al heel snel nam de thuisclub de leiding. In de tweede minuut bracht de sterk spelende Rick Kruys met een prima pass Robert Mühren in schietpositie. De eerstejaarsprof gaf doelman Nienhuis geen enkele kans, 1-0. Nadat Mühren (Man van de wedstrijd) daarna de bal nog een keer net naast had geschoten, was het Achmed Ahahaoui die in de elfde minuut de stand naar 2-0 tilde. Rick Kruys gaf de voorzet vanaf de rechtervleugel op Jack Tuyp die in duel met een verdediger de bal voor de voeten van Ahahaoui zag klutsen. Ahahaoui liet de supporters voor de tweede keer juichen, 2-0. Een lob van Maikel van der Werff verdween daarna maar net over het doel en Mühren had zijn vizier even later ook iets te hoog staan. Pas daarna kreeg Veendam de eerste mogelijkheid om te scoren, maar doelman Ruiter dacht daar dus anders over.

Dichtknijpen
FC Volendam gaf in de eerste helft de toon aan, terwijl de bezoekers al hun aanvallen zagen smoren rond de zestienmeterlijn. Doelman Nienhuis moest nog een venijnige inzet van Mühren over de lat tikken en had geluk toen een bal van Jack Tuyp - na een listige pass van Mühren - geblokt werd. Tuyp schoof even later de bal maar net naast het doel, na een pas van Rick Kruys.
BV Veendam mocht de handen dichtknijpen dat het met slechts en 2-0 achterstand mocht gaan rusten. Trainer Gert Heerkes had zijn spelers in de voorbereiding nog zo gewaarschuwd voor Volendam. “Wij anticipeerden niet goed op het spel van Volendam. Van alle afspraken kwam niets meer terecht. We mochten blij zij dat het bij de rust 2-0 stond. Een treffer was daarom voldoende om aansluiting te krijgen”, aldus trainer Heerkes.
Die ene treffer kwam er dan ook. Bijna net zo snel als FC Volendam in de eerste helft een voorsprong had genomen, werkte BV Veendam die in de tweede helft weg. Na twintig minuten stond het al 2-2. Alair Cruz Vincente (oud-Volendamspeler) zette een aanval op en rondde die zelf fraai af in de 57e minuut, 2-1. In de 64e minuut scoorde Andijker Rein Kluin (oud-speler van FC Groningen en FC Zwolle) met een fraaie tegendraadse kopbal de gelijkmaker voor BV Veendam, 2-2. Gezien het spelbeeld was dat geen verrassing. De supporters van de thuisclub hielden hun tenen krom. BV Veendam was de betere ploeg en rook de winnende treffer. Gert Kruys bracht in de 54e minuut Lorenzo Piqué in voor de geblesseerd geraakte Gerry Koning, in de 75e minuut Michiel Kramer voor Nick Tol en in de 79e minuut Roy Bakkenes voor Olaf Lindenbergh. Uiteindelijk bevestigde Kramer het gelijk van de trainer door Jack Tuyp in staat te stellen in blessuretijd de winst nog uit het vuur te slepen. Voor BV Veendam waren de druiven zuur.

{foto3}

Derde plaats
Door de zege is Volendam opgeklommen naar de derde plaats en doet volop mee in de strijd om de tweede periode. Voor volgende week staat de - altijd lastige – klip tegen Almere City op het programma. De club van Dick de Boer doet het dit seizoen verrassend goed. De Boer was gisteravond aanwezig om de nodige aantekeningen te maken om zijn strategie uit te zetten tegen FC Volendam. Na Almere City krijgt FC Volendam nog twee thuiswedstrijden voor de winterstop: op 9 december komt Helmond Sport op bezoek en een week later FC Oss.