Hans de Koning rekent zich nog niet rijk: “We hebben nog niets”

26 april 2013 /

Door Cor Westerveld

“Dat je zo’n wedstrijd mag spelen”, blikte coach Hans de Koning terug op het bloedstollende gevecht tussen Volendam en MVV. Er werd een record gebroken, want nog nooit eerder zaten er 7019 uitzinnige toeschouwers in het Kras Stadion bij een voetbalwedstrijd. Zij zorgden voor een heerlijke ambiance. Beide teams gingen tot op de bodem van hun kunnen. MVV vervulde haar sportieve plicht en Volendam moest dan ook heel diep gaan voor de drie punten. Op karakter en veerkracht werden de kostbare punten in eigen is gehouden.

Trainer Rene Trost van MVV: “We hadden vorige week de vijfde plek al veilig gesteld en waren naar Volendam gekomen met de bedoeling de wedstrijd goed in te gaan. We hadden de zaak redelijk onder controle. Kwamen door die prachtige goal van Fafiani op achterstand. In de rust heb ik mijn spelers de opdracht gegeven iets meer druk te zetten. Na de 1-1 brachten we Volendam aan het wankelen. Volendam hinkte toen waarschijnlijk op twee gedachten; moest het voor 1-1 of 2-1 gaan. Volendam was vanavond toch de iets betere ploeg”, besloot Trost zijn felicitaties aan Hans de Koning.

Soepelheid
Hans de Koning vond dat zijn spelers in de eerste tien minuten niet zichzelf waren. “Ik miste de soepelheid. Er stond ook heel wat op het spel. Henny Schilder en Raymond Fafiani konden niet voorkomen dat Bryan Smeets voor MVV scoorde. We hadden het na die gelijkmaker moeilijk, maar wisten ons te herstellen. Na goed werk van Nick Coster kon Michiel Kramer revanche nemen door in de slotfase 2-1 te maken. Als je dit presteert, moet je het willen en kunnen afmaken volgende week.”

Michiel Kramer was tegen MVV niet alleen de matchwinnaar. Eigenlijk zaten de supporters erop te wachten dat hij gewisseld zou worden. Hij had al de nodige fraaie scoringskansen gemist. Maar in de 84e stond hij - na een uitstekende actie over links van vechtjas en uitblinker Nick Coster - op de goede plek. Een spits als Kramer heeft daar een neusje voor. Bij de tweede paal tikte hij de bal simpel langs doelman Bram Castro en liet het Kras Stadion op haar grondvesten schudden.

Luchtgevechten
MVV bood zoals gezegd prima tegenstand. Sonny Stevens moest gestrekt naar de hoek om ten koste van een hoekschop Bryan Smeets van scoren af te houden. Bij hoekschoppen van MVV toonde Stevens zich heer en meester in de luchtgevechten. Kramer vond aan de andere kant doelman Castro op zijn post. Uit een ingeleide actie van Jack Tuyp zette Raymond Fafiani de thuisclub in de twintigste minuut op fraaie wijze op een 1-0 voorsprong. Bij een korte hoekschop van Kuwas en Fafiani moest Kjell Knops doelman Castro op de doellijn te hulp schieten. Kansen waren er in de eerste helft verder voor Michiel Kramer, Gerry Koning, Jack Tuyp en Brandley Kuwas. De mooiste kans kreeg Kramer na een goede actie over links van Coster en Marengo, maar hij schoot de bal tot ieders en zijn eigen verrassing naast het doel. Bij een prima tegenstoot van Sven Braken en Antonio Stankov voorkwam Stevens erger.

{foto3}

Noodrem
Na rust maakte Stevens een inzet van Malcolm Esajas onschadelijk. Kramer leek 2-0 te maken, maar kreeg de bal niet goed onder controle om verwoestend uit te halen. Een voorzet van Coster leek de 2-0 op te leveren, maar de schuiver van Jack Tuyp werd op het nippertje uit de hoek getikt door Castro. Ook een vrije trap net buiten de zestien van Kramer leverde niet meer op dan een hoekschop. De meeste kansen waren er voor Volendam, maar het prima combinerende MVV bleef loeren op kansen. In de zeventigste minuut bracht Smeets de Limburgers langszij, 1-1. Gerry Koning en Paul de Lange moesten - in het belang van de club - nog aan de noodrem trekken om MVV af te stoppen. Het kwam beiden op een gele kaart te staan van de uitstekend leidende Limburgse scheidsrechter Ed Janssen. Invaller Lloyd Borgers leek de supporter van Volendam in rouw te dompelen, maar Sonny Stevens dacht daar met een prima redding anders over. Waarna Kramer alsnog de held van de avond werd.