Hardwerkend Volendam blijft met lege handen zitten tegen Cambuur

12 augustus 2012 /

Door Cor Westerveld

Na een daverend applaus voor de onverwacht overleden stadionspeaker Wim Westendorp, gevolgd door een minuut stilte ter nagedachtenis en dank aan de man die 16 jaar lang het publiek op zijn eigen manier informatie verschafte over de opstelling, doelpuntenmakers, scheidsrechter en andere voetbalzaken, begonnen Volendam en Cambuur aan het nieuwe seizoen. De wedstrijd kende een bliksemstart ten gunste van de Friezen. In de eerste minuut stond het al 0-1. Uit een voorzet van Oebele Schokker wist Michiel Hemmen de bal met een snelle voetbeweging onhoudbaar in de linkerhoek te schieten, 0-1. En voor rust mocht de thuisclub niet mopperen dat Cambuur niet meer afstand had genomen.

Hemmen scoorde bijna met het hoofd uit een voorzet van wederom Schokker. Een slimme lob van grote afstand van Yuri Rose ging maar net over. Oebele Schokker bleef grossieren in prima voorzetten. FC Volendam had niet te klagen toen eerst Wout Droste de bal uit een voorzet van hem net naast het doel schoof en even later Tim Bakens verzuimde om met het hoofd de bal achter Stevens te werken. Een afstandschot van Schokker zelf werd vakkundig over de deklat getikt door Stevens.

Werkloos

Het was duidelijk dat FC Volendam overbluft was door de snelle openingtreffer van Cambuur. De handschoen moest na die snelle goal worden opgepakt, maar het lukte Volendam niet om een echte vuist te maken in de eerste helft. Doelman Dennis Telgenkamp van Cambuur was zo goed als werkloos in het eerste bedrijf. Aanvallend was de thuisclub onmachtig. Toch werd het vlak voor rust geheel onverwacht gelijk. Raymond Fafiani bracht de bal hoog in en Michiel Kramer bleek op dat moment attenter dan Telgenkamp en kopte de bal in het doel, 1-1.

Na de hervatting tapte Volendam uit een heel ander vaatje. De wedstrijd kreeg een heel andere wending. Volendam ging enerverend van start. “We hebben geprobeerd 2-1 te maken” verklaarde Hans de Koning na afloop. Voor hem – en vele Volendamsupporters en Tuypfans met hem - was het even de vraag of Tim Bakens nou wel of niet Jack Tuyp aantikte in het strafschopgebied. De goede leidende Scheidsrechter Serdar Gözübüyük wees alle protesten echter gedecideerd af. De aanhang van de thuisclub ging er even goed voor zitten toen vrijetrappenspecialist Maikel van der Werff twee keer zijn kunstje mocht laten zien, maar beide keren mikte hij de bal over het doel.

Reddingen

Op basis van de tweede helft had de thuisclub zeker een punt aan dit duel verdiend. Dat punt kwam er niet, want invaller Marco van der Heide wist in de slotfase wel raad met een voorzet van Mart Dijkstra, 1-2. Bij dit doelpunt leek doelman Stevens - die overigens verschillende keren uitstekende reddingen verrichtte - niet geheel vrijuit te gaan. Stevens werd gekozen tot man van de wedstrijd. “We hebben hard gewerkt, maar zijn niet goed gestart”, oordeelde Hans de Koning over de competitiestart van zijn ploeg. Cambuurtrainer Alfons Arts vond de overwinning van zijn ploeg niet onverdiend. “We hadden ons ingesteld op een goed voetballende ploeg. De 0-1 van ons was een goede goal. Daarna waren we slordig in de beweging en bezetting voor de goal en ook de eindpass was niet goed. In de tweede helft hebben we een klein half uur onder druk gestaan, maar niets weggegeven”, analyseerde Arts de wedstrijd.